În Austria vor apărea semafoare adaptive pentru pietoni menite să fluidizeze traficul rutier
30 Mai 2019, 15:08
Un grup de cercetători din Austria dezvoltă un semafor de tip nou, dotat cu un sistem de operare adaptiv, menit să fluidizeze traficul. Odată montat în intersecțiile cu treceri de pietoni, acesta ar putea contribui la fluidizarea traficului rutier prin gestionarea mai eficientă a timpului fazelor de culoare roșie și verde pentru participanții la trafic.

În prezent în Europa și în Moldova sunt
prezente treceri de pietoni semaforizate echipate cu butoane, acționate de pietoni doar atunci când aceștia intenționează să traverseze strada. Sistemul a fost dezvoltat pentru fluidizarea traficului rutier, astfel încât fazele de roșu și verde nu au un ciclu definit, iar transportul auto poate parcurge intersecția cu culoare verde instantă a semaforului, pe când pietonii pot acționa culoarea roșie pentru
mașini și, respectiv, verde pentru pietoni doar în moment ce intenționează să traverseze. Sistemul dezvoltat de cercetătorii austrieci este menit să eficientizeze intersecțiile de acest tip, prin echiparea semafoarelor cu un sistem adaptiv de oprerare, capabil să schimbe fazele de roșu și verde odată cu apariția pietonilor nemijlocit în fața trecerii special amenajate.
Potrivit austriecilor, sistemul nou este cu până la 4 secunde mai eficient decât cel tradițional cu buton. Sistemul de operare scanează instantaneu o suprafață de 9x3 metri și pot determina prezența pietonilor ce intenționează să traverseze. Totodată, datorită monitorizării permanente a trecerii, sistemul poate ajusta timpul fazelor de verde și roșu pentru participanții la trafic. De exemplu, în cazul în care intersecția urmează să fie traversată de un singur pieton, faza de verde pentru pietoni va fi mai scurtă și invers, aceasta poate fi extinsă în cazul în care intersecția urmează să fie traversată de un grup mai mare de oameni sau pietoni cu un pas mai lent.

Noul tip de semafor este încă în dezvoltare, însă în viitorul apropiat specialiștii austrieci intenționează să lanseze primele teste reale, în traficul rutier din orașul Vienna. Primele semafoare de acest tip urmează să fie instalate în capitala austriacă până la sfârșitul anului viitor.
PiataAuto.mdDenis Godorozea
0
2,120
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!