Prima autostradă electrificată s-a deschis în Germania! Camioanele vor fi alimentate cu electricitate precum troleibuzele

În landul german Hessa a fost deschisă prima porțiune de autostradă electrificată de 5 km destinată circulației camioanelor! Proiectul a fost lansat în cadrul autostrăzii A5 din Germania, iar ulterior asemenea autostrăzi și-ar putea face apariția pe întreg teritoriul Germaniei și Europei. Scopul proiectului este de a reduce nivelul de emisii produse de camioane, una dintre cele mai mari surse de poluare cu CO2.

Proiectul ELISA prevede electrificarea transportului de mărfuri ce circulă în afara orașului prin intermediul instalațiilor electrice suspendate, ce amintesc de liniile de troleibuz din țara noastră.În cadrul proiectului, au fost construite instalații electrice suspendate pe prima bandă în ambele sensuri pe o porțiune de drum de 5 km pe autostrada A5. Benzile speciale eHighway sunt destinate doar circulației camioanelor de mare tonaj, care vor circula aici pe parcursul următorilor 5 ani utilizând instalațiile suspendate. Curentul furnizat pe eHighway provine din surse regenerabile.
Nu toate camioanele vor putea circula din start pe benzile speciale electrificate. În cadrul proiectului vor fi testate inclusiv camioanele dotate cu baterii și motoare electrice, iar organizatorii vor testa cum se integrează camioanele respective în traficul rutier de zi cu zi. Camioanele conectate la instalațiile electrice nu vor fi, însă, obligate să circule pe banda de circulație anumită. De exemplu, pentru a executa o depășire, camionul va putea părăsi banda electrificată și va fi capabil să circule pe distanțe scurte în regim 100% electric fiind alimentat de la energia stocată în setul de baterii, alimentat de la sursa eHighway în timpul mersului, iar dacă autonomia respectivă nu va fi suficientă, camionul va pune în funcțiune propulsorul diesel.

Inițial proiectul ELISA a fost lansat în landul german Hessa, iar ulterior asemenea proiecte își vor face apariția în landurile Baden-Wurttemberg și Schleswig-Holstein. Proiectul are un preț de 15 milioane euro, iar autoritățile germane mai au misiunea de a verifica dacă este decizia rentabilă. Conform planurilor anunțate de guvernul german, până în 2050 transporturile de mărfuri în Germania vor fi asigurate doar de electromobile.
0
598
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!