În Chișinău vor fi instalați în premieră senzori de măsurare a nivelului de poluare a aerului în timp real

În 5 sectoare ale Chișinăului vor fi instalați în premieră senzori de măsurare a calității aerului și a nivelului de poluare. Dispozitivele speciale vor monitoriza constant calitatea aerului pe străzile principale ale capitalei, iar datele vor fi publicate în regim real pe un portal web. Inițiativa aparține celor de la Orange Moldova în cadrul programului de granturi șansat de Proiectul "Orașe Verzi Durabile pentru Moldova", implementat de PNUD și finanțat de Facilitatea Globală de Mediu.
Potrivit comunicatului de presă publicat de Orange Moldova, echipamentul necesar a fost achiziționat. Odată instalate, dispozitivele vor monitoriza non-stop mai mulți indicatori de poluare a aerului, conform următorilor parametri: ozon (O3), dioxid de azot (NO2), dioxid de sulf (SO2), monoxid de carbon (CO), pulberi de suspensie, nivelul de zgomot, temperatura și umiditatea aerului, presiunea atmosferică.
Locurile în care vor fi instalate dispozitivele vor fi selectate în cooperare cu Serviciul Hidrometeorologic de Stat, care va avea acces în timp real la datele colectate de echipamente. Pe baza datelor colectate de sistem va fi posibilă dezvoltarea ulterioară a programelor de prevenire și diminuare a poluării aerului, iar totodată accesul public la datele furnizate în timp real va fi util pentru cetățenii ce-și doresc să evite anumite zone ale orașului cu nivel sporit de poluare.
La ora actuală calitatea aerului este monitorizată de Laboratorul pentru Calitatea Aerului Atmosferic, însă în cadrul acestui program datele sunt colectate de 3 ori pe zi, fiind elaborate rapoarte zilnice și lunare. Avantajul noului sistem este că datele vor fi furnizate instantaneu, în timp real.
0
536
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!