Premieră: KIA XCeed! Tot ce trebuie să știți despre noul cross-hatch sud-coreean
27 Iunie 2019, 09:27
KIA prezintă în premieră mondială noul cross-hatch XCeed! Cea de-a treia generație KIA Ceed s-a remarcat prin multitudinea versiunilor disponibile pe piață, or pe lângă hatchback și break, sud-coreenii au lansat un shooting brake, Proceed, cu caracter sport, iar acum gamei se alătură și un cross-hatch, denumic XCeed.
Deși nu lansează un segment absolut nou pe piață, or versiuni cu capacități sporite în offroad sunt disponibile acum în gamele mai multor producători, XCeed este un model remarcabil, deoarece la crearea acestuia constructorul nu s-a ghidat de rețeta bine pusă la punct în industria auto
contemporană, când versiunile standard se aleg cu suspensii revizuite și elemente de protecție pe caroserie, ci au creat un model ce se distinge mult de hatchback-ul standard prin elementele și forma caroseriei, dar și la nivel de dotări. Totodată, XCeed va menține și un preț atractiv pe piață.
Comparativ cu hatchback-urile standard, KIA XCeed are o caroserie originală, cu blocuri optice și bare de protecție noi, elementele comune fiind limitate doar la portierele față. Ampatamentul a rămas același, de 2,650 mm, însă în lungime XCeed atinge 4,395 mm, cu circa 85 mm
mai mult decât hatch-ul Ceed. Garda la sol indică o creștere de 42 mm comparativ cu versiunea europeană Ceed. Astfel, noul XCeed echipat cu jante de 16 țoli are o gardă la sol de 174 mm, ce poate fi mărită cu încă 10 mm prin instalarea jantelor de 18 țoli.
Suspensia a beneficiat de amortizoare și arcuri noi, iar servodirecția a fost resetată, însă împreună cu o gardă la sol mai generoasă, cam aici se limitează toate avantajele lui XCeed în fața hatchback-ului standard – sistemul de tracțiune integrală nu va fi disponibil nici opțional.
Habitaclul nu surprinde cu un asemenea set de modificări, comparativ cu modelele prezentate anterior, însă și aici au loc surprize, printre care cadranele de bord digitale
cu ecran de 12.3 inch, disponibile opțional în premieră pentru gama Ceed. O altă noutate este sistemul multimedia mai performant, cu un ecran tactil cu o diagonală
de 10.25 inch, simțitor mai mare comparativ cu ecranul de 8 inch prevăzut pentru versiunile de top Ceed. Mai târziu, însă, aceste opționale vor fi incluse și în listele celorlalte versiuni.
Volumul portbagajului indică o creștere de 31 litri și atinge acum 426 litri în regim standard. Bancheta spate este rabatabilă, în proporție de 40:60 (configurarea 40:20:40 este oferită opțional), și în acest caz volumul
portbagajului poate fi mărit până la 1,378 litri. Opțional haionul poate avea comenzi electrice.

La capitolul "motorizări" KIA XCeed
nu aduce noutăți – pentru cross-hatch a fost rezervat același set de motoare, precum benzinarul turboaspirat de 1.0 litri, cu 3 cilindri, ce livrează 120 CP pentru versiunea incipientă.
Motorul de bază este urmat de unitatea turbo 1.4 T-GDi, cu 4 cilindri și 140 CP, și de varianta de top pe benzină, 1.6 T-GDi, cu 204 CP la activ. Vor fi disponibile și două variante pe motorină, prezentate de aceeași unitate de 1.6 litri din seria Smartstream, cu două versiuni de putere, de 115 și, respectiv, 136 CP.
Toate motoarele se cuplează standard la cutia manuală cu 6 trepte, cea robotizată cu 7 trepte fiind disponibilă opțional pentru toate motorizările, cu excepția celei incipiente.

KIA XCeed urmează să se alăture celorlalte versiuni Ceed pe linia
de producție de la uzina sud-coreenilor din Slovacia. Pentru următorii ani constructorul anunță lansare unor versiuni cu propulsie hibridă și mild-hybrid pentru întreaga gamă Ceed. În showroom-urile din Europa KIA XCeed își va face apariția în două-trei luni.
PiataAuto.mdDenis Godorozea
0
4,304
GALERIE FOTO (6 IMAGINI)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!