Senatorii români au aprobat construcția autostrăzii de la Ploiești până la Vama Albița
4 Iunie 2019, 09:04
Camera senatorilor din Parlamentul de la București a adoptat un proiect legislativ care prevede construcția a două autostrăzi. Este vorba de „Autostrada Unirii Principatelor Române” şi „Autostrada Basarabia”, ultima urmând să ajungă până în Vama Albița, la frontiera cu Republica Moldova, transmite Agora.md.

Legea în cauză aprobă executarea obiectivelor de investiţii, astel:
- Autostrada Ploieşti-Buzău-Focşani-Bacău-Paşcani-Siret, care începe de la Autostrada A3 Bucureşti-Borş în apropierea Municipiului Ploieşti până la Vama Siret, Judeţul Suceava de la frontiera de Nord a României cu Ucraina, denumită în continuare „Autostrada Unirii Principatelor Române”.
- Autostrada Focşani-Albiţa, care începe de la Autostrada Unirii Principatelor Române în apropierea Municipiului Focşani până la Vama Albiţa, judeţul Vaslui de la frontiera de Est a României cu Republica
Moldova, denumită în continuare „Autostrada Basarabia”.

Cele două obiective de investiţii vor fi finanţate din bugetul de stat al României, procedurile necesare pentru realizarea obiectivelor de investiţii urmând să înceapă în termen de 90 de zile de la intarrea în vigoare a prezentei legi.

Propunerea legislativă urmează să fie dezbătută şi adoptată în Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Iniţiativa legislativă aparţine senatorului PMP Gabi Ionaşcu.

Amintim că despre o eventuală autostradă care să lege partea de est a României cu Republica Moldova se vorbește încă de prin 2014. Aceasta era planificată să aibă 314 km și să urmeze ruta: Ploiești–Buzău–Focșani–Albița–Republica Moldova. În aprilie 2014 miniștrii Transporturilor din Republica Moldova, România
și Ucraina au agreat traseul Autostrăzii Inelare a Mării Negre pe teritoriul celor trei state. Conform Declarației comune a miniștrilor Transporturilor din Moldova, România și Ucraina, ruta viitoarei Autostrăzi Inelare a Mării Negre (AIMN) va avea două direcții: de la Odesa spre București prin Chișinău – Ungheni și respectiv de la Odesa spre București prin Reni - Giurgiuleşti – Galați.

În decembrie anul trecut președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat Legea privind aprobarea obiectivului de investiții Autostrada Târgul Mureș-Iași-Ungheni, numită și „Autostrada Unirii”. Potrivit proiectului, aceasta va avea o lungime de 320 de kilometri și va cuprinde trei tronsoane: Târgu Mureş – Ditrău, Ditrău – Târgu Neamţ și Târgu Neamţ – Ungheni. Costurile de realizare a autostrăzii sunt estimate la peste 4 miliarde de euro, fiind, de altfel, cea mai scumpă autostradă din România.
PiataAuto.mdDenis Godorozea cu referire la Agora.md
0
2,282
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!