UTIL: Cum să achiţi online taxa de drum pentru automobil în Moldova şi să economiseşti timp la trecerea reviziei tehnice

Când mergem să trecem revizia tehnică anuală, ni se solicită întotdeauna şi dovada achitării taxei anuale de drum şi, din inerţie, majoritatea conaţionalilor noştri merg atunci la o bancă alăturată, stau în rând la ghişeu şi achită acea taxă, după care revin la unitatea de testare tehnică, prezintă dovada şi trec procedura proriu-zisă de testare a automobilului.
Dar ştiaţi că taxa de drum pentru autovehicule poate fi achitată online de ceva timp bun în Moldova? Iată care sunt paşii, pe care trebuie să-i urmaţi, având pregătit un card bancar emis de orice bancă.

1. Pregătiţi certificatul de înmatriculare al automobilului şi un card bancar emis de orice bancă.

Certificatul de înmatriculare vă va fi necesar pentru a avea la îndemână codul VIN al vehiculului, dar şi codul personal al proprietarului de vehicul.

2. Accesaţi serviciul MPay şi efectuaţi paşii de mai jos

a. Accesaţi serviciul guvernamental MPay la adresa https://mpay.gov.md.
b. Alegeţi opţiunea „Vreau să achit un serviciu”, apăsând butonul „Alege serviciul” (vezi imaginea de mai jos).
c. Din lista destul de mare de servicii, găsiţi şi accesaţi rubrica „Taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele MD” (vezi imaginea de mai jos).
d. Odată ajunşi pe pagina de completare a datelor, pe partea stângă aveţi descrierea acţiunii şi un link spre Calculator Online al taxei, în cazul în care vreţi să vă asiguraţi că achitaţi suma corectă.
Dacă vreţi să verificaţi cuantumul taxei, accesaţi calculatorul (într-un tab nou, eventual) şi mergeţi niţel în jos până la rubrica „Calculator impozit auto”. Aici selectaţi tipul unităţii Dvs. de transport şi introduceţi capacitatea cilindrică a motorului, apoi apăsaţi „Calculează” şi mai jos va apărea valoarea impozitului.
e. Reveniţi la pagina de completare a datelor automobilului de pe platforma MPay şi completaţi datele. Observaţi că nu se solicită numărul de înmatriculare, ci codul VIN al vehiculului. După ce aţi completat şi bifat tot, apăsaţi „Achită”.
f. Pe pagina următoare vi se propune să alegeţi metoda dorită de achitare – card bancar, internet banking sau alte două metode. Noi ne vom concentra pe cea mai simplă metodă, cea de achitare cu cardul bancar. Alegeţi prima rubrică, „Card bancar”.
g. Vi se va propune să alegeţi o bancă, ce va procesa tranzacţia Dvs. Puteţi alege oricare vă place din ele, indiferent de banca emitentă a cardului Dvs. Puteţi, de asemenea, avea cardul emis la o altă bancă decât cele prezentate în listă, pentru că aici alegeţi banca, ce va procesa tranzacţia, nu banca emitentă a cardului, ultima neavând nici o importanţă în tranzacţia propriu-zisă.
h. După ce aţi ales oricare din bănci, veţi avea de completat datele cardului, cum o faceţi la orice tranzacţie online. Completaţi şi apăsaţi „Achită”.
i. După procesarea plăţii, veţi fi direcţionat spre o pagină de confirmare a achitării de pe platforma MPay, care va afişa statutul, numărul notei de plată, suma achitată, precum şi posibilitatea de a descărca proaspăt generata confirmare. Descărcaţi această confirmare în format PDF şi fie salvaţi-o pe telefon, fie tipăriţi-o pentru a o putea prezenta la unitatea de revizie tehnică.
Aici achitarea propriu-zisă a luat sfârşit, taxa de drum pentru autovehiculul Dvs. este deja achitată. Ea poate fi achitată mai mult timp înainte de a merge la unitatea de revizie tehnică, spre exemplu cu câteva zile, sau chiar cu câteva minute sau ore înainte de a merge acolo.
3. Mergeţi să treceţi revizia tehnică, având confirmarea de plată online cu Dvs.

Pe hârtie sau pe mobil, prezentaţi confirmarea la trecerea reviziei, pentru introducerea datelor Dvs. în raportul de revizie tehnică. Cei de acolo vor verifica şi ei statutul plăţii prin MPay pentru a se asigura, după care veţi achita doar taxa de trecere propriu-zisă a reviziei şi nu va fi nevoie să mergeţi la vreun ghişeu fizic de bancă, să pierdeţi timp cu statul în rând.
Nu-i aşa că e mai simplu şi mai rapid să faceţi această achitare online?
0
12,852
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!