25 ani de istorie pentru seria de performanță Audi RS: un sfert de veac în urmă a fost lansat primul Audi RS2 Avant

Audi aniversează 25 ani de la prima lansare a seriei de performanță cu indicile "RS". Istoria versiunilor speciale începe din 1994, cu prima lansare a break-ului Audi RS2 Avant, iar până în prezent, timp de un sfert de veac, Audi a lansat 25 modele cu indicile "RS", iar astăzi seria specială enumeră 4 modele în diferite variante de caroserie.
Primul model special Audi RS2 Avant a fost un break, creat în cooperare cu specialiștii Porsche. Break-ul de performanță avea sub capotă unitatea de 2.2 litri, cu 5 cilindri și 326 CP la activ. A urmat modelul Audi RS4 Avant, un break de dimensiuni mai mare, dezvoltat pe baza versiunii de performanță S4. Cel de-al doilea break din serie avea sub capotă unitatea V6 de 2.7 litri, ce avea la activ 380 CP, RS4 Avant fiind cu până la 115 CP mai puternic decât S4.
Ulterior constructorul din Ingolstadt a diversificat gama de modele cu un prim sedan în seria RS – RS6, ce a fost disponibil și în versiunea break RS6 Avant. Modelele aveau sub capotă un biturbo V8 de 4.2 litri, ce oferea la activ 450 CP. Cu câteva luni mai târziu germanii au lansat o versiune demențială, dezvoltată pe baza RS6, denumită RS6 Plus. Noul model se distingea prin puterea de 480 CP și a fost produs într-o serie limitată la 999 unități.
Cea de-a doua generație Audi RS4 a debutat pentru prima dată în 2005, aceasta venind în premieră cu caroseriile sedan și cabrio, pe lângă break-ul Avant. Cu 3 ani mai târziu a fost lansată noua generație RS6 Avant cu unitatea biturbo V10 de 5.0 litri, ce oferea la activ 580 CP, pentru ca cu câteva luni mai târziu să-și facă apariția versiunea RS6 Plus, capabilă pentru prima dată în istoria modelelor "RS" să depășească viteza de 300 km/h.
Ulterior gamei "RS" s-a alăturat și renumitul Audi TT, ce a fost oferit în variantele TT RS Coupe și TT RS Roadster – modelele aveau sub capotă unitatea turbo de 2.5 litri, cu 5 cilindri și 340 CP la activ. Mai târziu cu indicile special s-au ales și modele A5 și A3 Sportback, iar anul 2010 a adus în gamă primul crossover de performanță – RS Q3, echipat cu unitatea de 2.5 litri, preluată de la TT RS.
În prezent gama de modele Audi RS enumeră 4 modele de performanță, disponibile în mai multe variante de caroserie: RS3 în versiuni hatchback și sedan, RS4 Avant, RS5 în variantele coupe și liftback, și ultimile în felul său TT RS Coupe și TT RS Roadster.
1
1,542
GALERIE FOTO (8 IMAGINI)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!