Iată care sunt cele 9 automobile electrice care pornesc astăzi în Moldova Electro Maraton!

Nouă! Nouă automobile 100% electrice se aliniază astăzi în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău pentru a porni în Moldova Electro Maraton! Iată care sunt aceste 9 automobile electrice!
Jaguar I-PACE

Primul SUV 100% electric lansat oficial în Moldova. O nebunie de maşină, cu două motoare electrice, câte unul pe fiecare punte, care dezvoltă împreună 400 CP şi 796 Nm! Un SUV de volanul căruia trebuie să te ţii strâns când apeşi pedala în podea pentru că te împinge ca nebunul în scaun. Un SUV în care nu trebuie să ai cafea nebăută în pahar când apeşi acceleraţia, pentru că forţele G o vor proiecta pe lunetă. Îi ia 4.8 secunde să prindă prima sută. Şi merge realist vreo 400-450 km cu o încărcare a bateriei sale imense de 90 kWh!
BMW i3 120 Ah

O maşină creată ca un pioner şi un deschizător de drumuri, dar care a fost între timp perfecţionată şi rafinată, încât se simte în ea experienţa şi desăvârşirea tehnică. BMW i3 are un electromotor de 102 CP putere nominală şi 170 CP putere maximă, iar cuplul său atinge 250 Nm din prima turaţie. E relativ uşoară graţie construcţiei sale din fibră de carbon şi multiplelor inovaţii inginereşti. Graţie noii sale baterii, acest BMW i3, prospăt lansat în Moldova, se laudă cu o autonomie realistă de 275-300 km.
Nissan Leaf ZE1, adică noul Nissan Leaf

Da, e vorba de noua generaţie Nissan Leaf, proaspăt lansată şi ea în Moldova. Gândită pentru a fi practică şi relativ accesibilă, maşina asta are oricum un motor decent în dinamism, cu o putere de 150 CP şi un cuplu de tocmai 320 Nm, disponibil din prima turaţie! Are o baterie mult mai mare decât precedenta generaţie Leaf, de tocmai 40 kWh, care îi poate asigura o autonomie realistă de vreo 250-290 km.
Nissan Leaf ZE0, adică prima generaţie Leaf

Şi pentru că ne-am dorit să avem şi cele mai accesibile maşini, avem şi un Nissan Leaf de primă generaţie în formaţia maratonului, model care poate fi cumpărat doar la mâna a doua în prezent în Moldova. E interesant, însă, că exemplarul din maraton ne e oferit de DAAC Hermes, acelaşi grup de companii care importă şi Nissan Leaf de nouă generaţie, iar asta a deschis calea unei particularităţi interesante. Asemenea exemplare Nissan Leaf la mâna a doua, comercializate de DAAC Hermes, sunt vândute având încă garanţia oficială a producătorului! La capitolul performanţelor tehnice, prima generaţie Leaf are un motor de 109 CP şi o autonomie mai mică, de vreo 130-170 km, dar vom vedea ce ne va arăta pe viu acest exemplar.
Renault ZOE (ZE40)

E acea versiune a lui Renault ZOE pe care aţi putea-o recunoaşte din maratonul nostru hibrido-electric din toamna anului trecut. Dar e un model care a continuat încăpăţânat să cucerească publicul din Moldova, la început cu greu, până a spart gheaţa. Acum Renault ZOE înregistrează succese notabile deja în vânzări, graţie bateriei sale de 40 kWh, dar şi graţie vitezei sale superioare de încărcare a bateriei. Şi se pare că proprietarii lui ZOE sunt printre cei mai satisfăcuţi şoferi „electrici”! Experienţele noastre anterioare cu acest ZOE ne demonstraseră că putem miza pe o autonomie reală de peste 300 km.
Renault ZOE (ZE20)

Vă amintiţi că invitam un proprietar de automobil electric în maraton, alături de noi? La câteva minute după ce publicasem acel îndemn, ne-a şi venit cea mai entuziasmată serie de mesaje, de la Adelina, proprietara acestui Renault ZOE (ZE20). Dânsa şi-a cumpărat electromobilul acum vreo două luni şi e încântată de experienţa pe care i-o oferă! E un automobil cumpărat la mâna a doua, dar e într-o stare impecabilă şi are şi un aspect care-l face până şi pe ZOE ZE40 să-l invidieze. Indicele ZE20 indică bateria mai mică şi, implicit, autonomia mai mică, de sub 200 km. Dar asta ne-a intrigat şi mai mult, aşa că i-am zis „bun venit” Adelinei în echipă, iar impresiile ei le veţi auzi cu siguranţă în detalii pe parcursul maratonului!
Volkswagen e-Golf

Ăsta, dragii noştri, e versiunea 100% electrică a renumitului Golf, tocmai de asta e şi botezat e-Golf. Are câţiva ani de prezenţă pe piaţă, dar caracteristicile lui tehnice rămân a fi incitante. Dispune de o baterie de 32 kWh, care-i asigură o autonomie reală de vreo 190-200 km. În spiritul legendar al Golfului, e-Golf nu vine cu picanterii excesive în materie de dinamism, însă oferă exact ce-ţi trebuie – 136 CP şi 290 Nm transmiţi punţii faţă de un electromotor, iar la o priză de 230V cu capacitate bună ar putea fi încărcat complet în ceva mai mult de 5 ore. La prize rapide timpul poate fi redus până la vreo 40 minute. Şi, dragii noştri, exemplarul ăsta Volkswagen e-Golf mai are o particularitate: el aparţine Primăriei Municipiului Chişinău, iar participarea sa în Moldova Electro Maraton e susţinută şi de distribuitorul oficial Volkswagen în Moldova, compania Rumeon.
Hyundai Ioniq Electric

Modelul ăsta a fost lansat în 2016, însă a ajuns să fie vândut în Moldova abia în 2018. Exemplarul din maraton aparţine partenerilor de la PNUD, iar la substratul tehnic se poate lăuda cu o baterie de 28 kWh utilizabili, care ar trebuie să-i asigure o autonomie realistă de circa 185-200 km. Electromotorul său are o putere de 120 CP şi un cuplu de 295 Nm, transmişi punţii faţă. Timpul de acceleraţie de la 0 la 100 km/h e de 9.9 secunde. Încărcarea completă de la o priză simplă ar trebui să dureze tot vreo 5 ore.
Tesla Model S 100D

Ah, dar iată şi cireaşa de pe tortă! Nu puteam să nu invităm şi o Tesla în Moldova Electro Maraton, iar ceea ce avem aici, e supranumit alergătorul de distanţe lungi a celor de la Tesla. Ba chiar despre ea se poate spune că e electromobilul de serie cu cea mai mare autonomie din lume! Indicele 100 vine de la bateria sa uriaşă de 100 kWh! Aceasta ar trebui să-i asigure maşinii o autonomie realistă de... 495 km, iar cea teoretică sare la peste 500 km! Modelul e echipat cu două motoare electrice pe fiecare din punţi, care dezvoltă împreună 423 CP şi 660 Nm, iar timpul de acceleraţie de la 0 la 100 km/h e de doar 4.3 secunde!...
Wow! Ce superbă combinaţie de electromobile am reuşit să adunăm la start, împreună cu partenerii noştri şi împreună cu Dvs., publicul nostru! Wow! Ce aventură superbă urmează! Iar când zicem aventură – ne referim şi la senzaţiile de condus ale acestor electromobile, cu care ne vom împărtăşi practic LIVE, dar şi la provocările imense de a încărca aceste 9 electromobile simultan pe toată durata maratonului, făcând uz de infrastructura actuală de prize!

Va fi super-mega-interesant! Fiţi alături!
0
2,782
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!