Moldova Electro Maraton, prima expediţie cu automobile 100% electrice din ţara noastră, ia startul astăzi!

Astăzi, 3 iulie 2019, nouă automobile cu propulsie 100% electrică pornesc din Piaţa Marii Adunări Naţională în cea mai ambiţioasă aventură motorizată din Moldova, tot ea fiind şi prima expediţie care înglobează doar automobile electrice! Pe parcursul a 5 zile, electromobilele vor parcurge un traseu de peste 1,000 km prin ţară, utilizând pentru încărcare primele prize publice de încărcare a automobilelor electrice, existente în Moldova.
PiataAuto.md, în parteneriat cu proiectul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi GEF „Oraşe Verzi Durabile”, Kaufland Moldova, Orange Moldova, Mastercard, EcoFactor, cu suportul Renault, BMW, Jaguar, Nissan şi Volkswagen organizează prima expediţie prin Moldova cu automobile 100% electrice pentru a promova mobilitatea inovativă, prietenoasă mediului, dar și pentru a marca evoluţiile majore în acest domeniu, care s-au produs în Moldova în ultimele 9 luni sau care sunt în plin proces de demarare.

E suficient să dăm doar câteva exemple de evoluţii majore, care s-au produs în Moldova în acest interval de timp. Dacă în toamna anului trecut lista de automobile 100% electrice vândute oficial în Moldova cuprindea doar 2 modele, de atunci şi până astăzi s-au lansat oficial vânzările unui număr impresionant de electromobile: BMW i3, noua generaţie Nissan Leaf, Jaguar I-PACE, etc. Dacă în luna iunie a anului trecut, existau 54 de automobile electrice înmatriculate în total în Moldova, de toate vârstele, atunci în prezent numărul lor a depăşit 200. Dacă în toamna anului trecut în Moldova existau 5 prize publice de încărcare a automobilelor electrice, toate concentrate în Chişinău, atunci astăzi numărul lor a depăşit 15, iar 8 dintre ele sunt montate pe traseele naţionale ale Moldovei. Acest prim pas de dezvoltare a infrastructurii a fost posibil datorită unor eforturi şi investiţii private ale reţelei EcoFactor, iar în curând va fi demarată şi instalarea prizelor din programul PNUD-GEF „Oraşe verzi şi durabile”. De o mare parte din aceste prize, existente astăzi, vor face uz şi automobilele expediţionale din Moldova Electro Maraton.
Aşadar, astăzi, 3 iulie, în PMAN, 9 automobile electrice vor porni într-o aventură inedită prin Moldova, plină de suspans şi acţiune, plină de imprevizibil şi provocări electrice pe traseu. O aventură care a adunat o mare parte din vehiculele electrice disponibile pe piaţa din Moldova – de la cele mai recente și performante modele, cu autonomie mare, până la cele mai accesibile modele, care pot fi achiziţionate și pe piaţa vehiculelor la mâna a doua. O aventură, care a adunat laolaltă şi oameni interesanţi, care vă vor relata experienţa din cele mai diverse perspective. Şi, fireşte, Moldova Electro Maraton va fi şi o aventură care se va vedea intens, în regim practic LIVE, pe PiataAuto.md, pe platformele partenerilor proiectului, dar şi în reţelele sociale, la hashtag-ul #electromaraton şi pe pagina de Facebook PiataAuto.md, unde vom abunda şi în transmisiuni video LIVE.
Moldova Electro Maraton a mai adunat la un loc şi companii cu gândire inovativă, care au îndrăznit să facă pionerat şi eforturi în mobilitatea electrică sau care şi-au demonstrat întotdeauna abordarea vizionară.

Kaufland Moldova e unul din partenerii proiectului, compania având deja o reputaţie impecabilă în alte ţări în susţinerea mobilităţii electrice. „Grija pentru mediu a fost mereu una dintre preocupările și priorităţile Kaufland. Ne mândrim că vom fi parteneri în cadrul unui astfel de proiect, care are un impact pozitiv pentru un viitor sustenabil. Stațiile de încărcare a mașinilor electrice, care vor fi instalate la magazinele noastre şi la sediul central, sunt compatibile cu toate tipurile de vehicule 100% electrice şi hibrid plug-in. La sediul central al companiei, angajaţii Kaufland Moldova vor avea la dispoziţie automobile electrice, pe care le vor utiliza în deplasările de serviciu zilnice. Prin aceasta, vrem să contribuim la reducerea nivelului de poluare în Republica Moldova. Condusul unei maşini Eco nu reprezintă doar o opţiune, ci şi o investiţie în viitorul nostru, al tuturor”, ne declară Cristina Aramă, PR manager Kaufland Moldova. Aşadar, dragi pasionaţi de maşini electrice, Kaufland Moldova confirmă că magazinele viitoare Kaufland vor avea prize electrice publice instalate!
Pe de altă parte, Orange Moldova – companie care are o amprentă admirabilă în susţinerea iniţiativelor eco, face, cu ocazia Moldova Electro Maraton, o declaraţie ambiţioasă şi importantă din punct de vedere strategic: „Orange merge Eco”. Anume asta scrie pe automobilul Orange al expediţiei, Renault ZOE ZE40, şi anume asta va fi scris pe tot mai multe viitoare automobile electrice din flota Orange Moldova!
„Orange merge Eco şi în anul 2019, susţinând Moldova Electro Maraton în prima expediţie cu automobile 100% electrice. Orange Moldova este partener al acestei iniţiative, pentru că ne place să susţinem ideile interesante şi vrem să contribuim la crearea unui mediu ecologic favorabil şi la dezvoltarea unei societăţi Smart. Promovam inovaţiile în transportul auto şi suntem convinşi că viitorul automobilelor este unul electric! Iar graţie conexiunii de calitate de la Orange pe întreg teritoriul ţării, oferim şansa participanţilor să relateze online provocările acestei provocări electro”. Da, abundenţa de transmisiuni video LIVE, dar şi toate celelalte relatări a conţintului superb produs în Moldova Electro Maraton, vor avea loc prin conexiune de date Orange Moldova, graţie noilor abonamente cu trafic uriaş de date ale companiei, de care facem uz şi noi, cei de la PiataAuto.md.
Alături de noi e şi Mastercard, cu care vom călători CASHLESS, adică fără bani gheaţă. Să călătorim cu maşini inovative, electrice, şi să plătim cu bani de hârtie, ar fi fost o disonanţă de neînţeles. Aşa că ne-am înarmat cu carduri Mastercard şi, dacă în Moldova există deja şi prize publice de încărcare a automobilelor electrice, atunci plata cu cardul a devenit demult o normalitate chiar şi în zonele mai îndepărtate. Şi nu pur şi simplu cu cardul, ci contactless, cu o viteză uluitoare de procesare a plăţii. Cât ai zice peşte. Sau cât ai accelera de la 0 la 100 km/h cu Jaguar I-PACE, de exemplu!
Să n-o mai lungim nici noi, deci! Să apăsăm pedala acceleraţiei şi să pornim în această aventură superbă! Fiţi alături de noi, zi şi noapte, seară şi dimineaţă, aici pe PiataAuto.md, dar şi pe Facebook, YouTube, Instagram şi Twitter. Să înceapă Moldova Electro Maraton!
0
4,216
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!