Proiect de lege: autoritățile vor să permită importul vehiculelor pentru transportul public mai vechi

Un proiect de lege a fost înregistrat în Parlament de un grup de deputați, care prevede modificări în articolele din Codul vamal, Legea cu privire la introducere și scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice și Codului transporturilor rutiere. Odată aprobate, modificările vor permite importul unităților de transport public cu o durată de exploatare mai mare de 10 ani.

Conform legislației în vigoare, în Moldova pot fi importate vehicule destinate transportului public de pasageri, dar și componente pentru acestea, doar cu termentul de exploatare de maxim 10 ani, pentru tipurile de transport ce prevăd locuri pentru 20 și mai multe persoane. Pentru unitățile de transport ce au prevăzute locuri pentru un număr de până la 20 persoane este stabilită o limită de exploatare de 7 ani.
Noul proiect, înregistrat în Parlament, prevede ca termenul de 10 ani, prevăzut pentru unitățile de transport și componentele acestora, să fie extins până la 15 ani, pe când pentru categoria de vehicule ce pot transporta până la 20 persoane termenul să fie extins de la 7 la 10 ani.

Pe lângă modificările menționate mai sus, proiectul include modificări legislative ce vizează transportul public deja importat în țară, angajat în serviciu. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2022 la efectuarea transportului rutier contra cost vor fi admise doar vehiculele cu un termen de exploatare de maxim 25 ani, în cazul vehiculelor ce pot transporta peste 20 persoane, și o limită de exploatare de 18 ani pentru vehiculele ce pot transporta până la 20 persoane.

Potrivit autorilor modificărilor, proiectul legislativ va contribui la înnoirea mai rapidă a parcului de autobuze, iar asta pentru că prețul vehiculelor de 10 ani este cu până la 3 ori mai mare, decât cel al vehiculelor de 15 ani. Înnoirea parcului de autobuze, la rândul său, va contribui la o scădere a poluării aerului, dar și va aduce pe drumurile publice transporturi cu o securitate sporită, comparativ cu mijloacele de transport existente.
0
2,108
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!