(VIDEO) Ziua 1 în Moldova Electro Maraton: nu e deloc simplu să ai 9 electromobile călătorind împreună prin ţară!

Dacă ai o infrastructură minimă de prize electrice rapide pentru automobile, lucrurile pot fi relativ simple când e vorba de încărcarea unui electromobil. Şi intuiam că lucrurile se vor complica exponenţial în cazul nostru, când călătorim cu 9 electromobile în Electro Maraton. Însă pe lângă aceste aşteptări de a întâmpina dificultăţi, surprizele şi provocările nu s-au lăsat aşteptate şi au venit peste noi ca o ploaie torenţială de vară chiar din prima zi.
Ziua a început lejer, scăldată de razele calde ale soarelui matinal în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, acolo unde toate cele 9 automobile electrice s-au aliniat la start, iar timp de două ore am avut onoarea să comunicăm cu presa şi cu publicul venit să cunoască pe viu electromobilele expediţionale. Ba chiar am fost onoraţi şi cu vizita Excelenţei sale Dima Al-Khatib, coordonatoare rezidentă a ONU Moldova şi reprezentantă rezidentă a Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, dar şi de vizita primarului general interimar al capitalei, Dl. Ruslan Codreanu. Vă amintim, în coloana maratonului avem încadrat şi exemplarul Volkswagen e-Golf, care aparţine Primăriei Municipiului Chişinău.
La start au venit şi oameni din echipele partenerilor care susţin #ElectroMaraton, să ne susţină cu o vorbă de duh la începutul acestei mari aventuri. Şi uite că tot dis-de-dimineaţă cei de la Kaufland ne-au adus şi un membru surpriză în echipa expediţională – pe Valeriu de la Banca de Bancuri. Va fi vesel, cu siguranţă!
Pe la orele 10.30, am pornit în sfârşit la drum, iar prima parte a traseului zilei presupunea să facem un tur al Chişinăului, traversând mai multe străzi verzi, pe lângă renumitele parcuri ale capitalei. Soarele dimineţii începuse a fi ameninţat brusc de nori grei de furtună, iar noi speram, speram să reuşim să fugim din calea ploii.
Dar nu ne-a ieşit. Când am ajuns în sectorul Râşcani al capitalei, s-au făcut văzuţi şi primii stropi pe parbriz, iar în scurt timp a început a turna în toată legea unei ploi puternice de vară. Valeriu, obişnuit cu BMW-urile, dar mai puţin obişnuit la viaţa lui cu BMW-urile, ne întreba dacă nu riscăm să ne electrocutăm traversând bălţi mai mari de apă sau străpungând şuvoaiele torenţiale. Voi ştiţi că răspunsul e unui firesc şi liniştitor, dar a trebuit să-i aducem pacea în suflet şi lui.
Şi totuşi, ploaia asta, chiar de la început, a adus şi ceva dramatic în ea. Imagini cu totul neordinare surprinse de fotografi, apă împrăştiată de roţile maşinilor şi o senzaţie de conexiune mai rapidă cu maşinile care ne vor fi casă pe parcursul următoarelor 5 zile.

Cea mai frumoasă imagine a acestor momente ploioase e cea în care Veronica, fotograful nostru, l-a surprins în aceeaşi fotografie pe Jaguar I-PACE al nostru, alături de un Mercedes clasic. Trecutul şi prezentul vizionar în aceeaşi fotografie.
După înconjurarea oraşului pe ploaie intensă am ajuns al un scurt popas la Meating Point, localul de pe str. Grenoble care ne-a primit cu o atmosferă caldă, adăpostindu-ne de ploaie şi oferindu-ne experienţa unui prânz demn de stele Michelin. Are localul ăsta ceva cu totul special în Chişinău – un concept aparte, dar dincolo de ambianţă, în bucătăria lui, cu siguranţă munceşte unul din cei mai talentaţi bucătari-şefi din Chişinău.
Aici, însă, n-am încărcat nici un automobil electric, deocamdată. Aşa că ne-am pornit spre şoseaua Hânceşti, şi apoi Durleşti, pentru a ieşi în zona străzilor Deleanu şi Calea Ieşilor. Aici există două staţii electrice EcoFactor, relativ apropiate una de cealaltă – una pe str. Deleanu şi alta aproape de interecţia cu sens giratoriu de pe str. Calea Ieşilor şi şos. Balcani.
Am conectat la încărcare Volkwagen e-Golf, pentru a ne asigura că vom avea autonomie mai târziu. Paralel la cealaltă staţie, am conectat ZOE ZE20, modelul produs în 2014, care are baterie mai mică. Exemplarul ZOE nou avea autonomie de peste 300 km rămasă. Viteza de încărcare a lui ZOE e printre cele mai rapide, aşa că maşina îşi creştea repede procentele bateriei şi kilometrii autonomiei.
Am conectat şi Nissan Leaf de primă generaţie, dar pe ăsta doar la o priză de 230 V a staţiei, mai lentă, evident. Restul maşinilor n-aveau nevoie de încărcare acum, cel puţin nu nevoie critică. Tesla Model S ne arăta, chiar, că mai poate merge încă 571 km cu bateria sa, sfidând, parcă, legile fizicii şi datele tehnice oficiale.
Electricele ne dau, în acest maraton, şansa unor popasuri mai lungi, cât le încărcăm, aşa că a mai trecut ceva timp aici la staţia peco, cu cafele, achitări CASHLESS cu Mastercard, toate cu preţ de câteva secunde ca şi durată. Apoi am pornit mai departe, spre Orheiul Vechi. Ne-am fi dorit un apus de soare frumos prin acele regiuni, dar deocamdată orele după-amiezii ne aduceau doar ploaie torenţială.
Am înaintat relativ încet, domol, ba chiar monoton ca şi ritm. Ploaia ne apăsa şi ne făcea atmosfera mai sumbră. Nici tu sunet de cilindri de sub capotă, doar un zumzet silenţios al electromotorului, zgomotul rulării prin ploaie şi câte o interacţiune prin staţiile radio din când în când. Noroc de Valeriu, care s-a pus pe spus bancuri de la o bucată de vreme.
Când am ieşit de pe traseul M2 spre Orheiul Vechi, am constat că bateriile modelelor mai vârstnice – Nissan Leaf de primă generaţie şi Zoe de primă ipostază, se consumaseră într-un ritm mai intens decât am fi estimat. Până la Orheiul Vechi şi înapoi la acest punct, apoi până în oraşul Orhei, riscau să nu ajungă. Iar să le încărcăm repede pe aici, n-aveam unde. Aşa că le-am parcat pe acostament şi le-am lăsat aici, preţ de vreo două ore, până aveam să revenim.
Odată ajunşi la Orheiul Vechi, ploaia s-a oprit brusc, iar în curând s-a şi înseninat un pic. Altă viaţă! Deodată şi atmosfera pe staţiile radio devenise mai glumeaţă, şi zâmbetele mai largi. Am întâlnit pe aici şi un grup de biciclişti polonezi, care explorează de vreo săptămână Moldova şi am comunicat plăcut cu ei. Asta e farmecul călătoriilor prin Moldova, când poţi comunica spontan cu oamenii pe care-i întâlneşti pe drum!
De aici, ne-am îndreptat spre traseul M2 înapoi şi am repus în coloană şi cele două electromobile care ne aşteaptau. Călătoria spre Orhei de aici încolo a fost marcată de plăcerea condusului la apus de soare de vară. Am ajuns la hotelul de popas, iar de aici începerea ritualul necesar al fiecărei zile, când călătoreşti cu electromobilele în grup: punerea la încărcare a maşinilor.
Am conectat noul Nissan Leaf la o priză obişnuită, acesta mai având vreo 100 km autonomie rămasă când am ajuns, după vreo 160 km parcurşi azi. BMW i3 indica cifre similare şi l-am conectat de asemenea la o priză obişnuită. Hyundai Ioniq ajunsese şi el cu autonomie bună rămasă, întrecându-ne un pic aşteptările la acest capitol. Volkswagen e-Golf fusese încărcat la amiază, iar acum avea încă vreo 85-90 km rămaşi. Renault Zoe cel nou avea încă vreo 230 km autonomie rămasă (cu o scurtă încărcare la amiază). Jaguar I-PACE, modelul care te tot trage la acceleraţii, mai avea peste 50% de baterie rămasă şi peste 240 km rămaşi la autonomie, iar britanicul nu fusese încărcat deloc la amiază.
Pe Jaguar l-am dus la încărcare la staţia publică de pe traseul M2, de lângă Orhei. În vreo 6 ore urma să aibă din nou bateria sa imensă plină. Renault ZOE ZE20, cel cu bateria mai slabă, dădea multiple erori la încărcare, sperăm să-l încărcăm până la urmă. Ce diferenţă uriaşă e, totuşi, întrele cele două Renault ZOE din expediţie – cel nou, de 40 kWh, şi cel produs 5 ani în urmă, în iposaza sa de 22 kWh! Cerul şi pământul, pe bune! Ăsta nou merită adorat! Cel de atunci, e o soluţie bună, dar cu mici bătăi de cap inevitabile.
Şi Nissan Leaf de generaţie precedentă îşi întrerupsese de câteva ori procesul de încărcare – probabil din cauza liniei electrice. Noaptea, însă, urma a fi cu episoade de veghe pentru câţiva dintre expediţionişti, care au primit misiunea de a veghea procesul de încărcare a maşinilor. Asta n-ar fi fost nevoie cu o singură maşină, dar cu atâtea conectate simultan, mai sar siguranţele liniilor electrice la hotel, se mai dezbat procesele de încărcare.
Şi acum, dimineaţa, am avut supriza unor noi erori. Sărise o siguranţă, care i-a întrerupt încărcarea lui Volkswagen e-Golf. Am decis să-l ducem repede la staţia rapidă de la Mitoc, cât stăm la un dejun.
Nissan Leaf de generaţia precedentă, s-a încăpăţânat să nu se încarce pe parcursul nopţii, întâmpinându-ne dimineaţa cu o autonomie de 27 km. Încercăm să găsim rapid o soluţie, pentru că testasem anterior încărcarea şi era perfect funcţională. Rămâne de văzut ce face Renault ZOE cel din 2014. Renault ZOE cel nou e cu bateria absolut plină. Nissan Leaf de generaţie nouă – bateria plină şi vreo 280 km de autonomie. Hyundai Ioniq are de asemenea bateria plină şi 252 km autonomie indicată acum dimineaţa. Tesla – o cifră incredibilă de aproape 600 km autonomie.
BMW i3 e printre cele mai nepretenţioase electromobile din coloană – n-a dezbătut niciodată încărcarea şi s-a trezit cu bateria plină. Jaguar I-PACE, spre bucuria noastră, s-a pomenit şi el dimineaţă cu bateria sa de 90 kWh plină, graţie staţiei rapide.
Da, avem provocări în faţă pentru azi în Moldova Electro Maraton, cu siguranţă! Despre ele vă mai anunţăm în LIVE-uri, iar până atunci vă invităm să vedeţi şi VIDEO-ul zilei de ieri mai jos!
1
5,998
GALERIE FOTO (160 IMAGINI)
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!