Americanii iubesc pasta şi pizza, dar nu şi pe italianul Fiat 500. Modelul va părăsi piaţa SUA.

Producătorul italiano-american FIAT Chrysler Automobiles a anunţat recent că renunţă la efortul său de a populariza micuţul Fiat 500 pe piaţa nord-americană şi va retrage modelul cu totul din această regiune. Decizia afectează atât motorizările convenţionale ale lui Fiat 500, cât şi electromobilul 500e.
Dealerii Fiat vor continua să vândă crossover-ul Fiat 500X, van-ul 500L şi roadsterul Fiat 124 Spider, produs pe baza lui Mazda MX-5, dar micuţul Fiat 500 va spune cu totul adio pieţii nord-americane, punând astfel capăt unul experiment ce durează de mai bine de 8 ani.

Fiat s-a relansat pe piaţa SUA în anul 2011, în plin efect al crizei economice globale, pariind pe faptul că maşinile compacte vor prinde popularitate în SUA. Mai mult ca atât, italienii erau convinşi că micuţul Fiat 500, cu designul său retro, va deveni repede îndrăgit de americani, concurând de la egal la egal cu MINI, care e un model de cult printre admiratorii săi ţintă. Planul grandios era susţinut de şeful de atunci, Sergio Marchionne, însă la doar un an distanţă acesta se arăta dezamăgit, declarând unui reporter că italienii s-au grăbit să creadă că, dacă americanii iubesc pasta, pizza şi îngheţata italiană, vor îndrăgi şi Fiatul 500. „A fost o prostie să credem asta”, zicea el atunci.
În ciuda unor campanii costisitoare de marketing şi a unor investiţii majore în producţie, Fiat 500 aşa şi nu a atins niciodată ţinta de 50 mii de vehicule vândute anual în SUA. Cel mai bun an în vânzări a fost 2014, când s-au vândut 47 mii de exemplare. În 2018, însă, s-au vândut doar 15,521 exemplare de Fiat 500 în întreaga SUA.

Totuşi, partea bună e că Fiat planifică dezvoltarea unei noi generaţii de Fiat 500e, versiunea electrică a compactei sale, care ar urma să fie produsă în Italia.
0
1,611
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!