Cel mai puternic motor cu 4 cilindri din lume, instalat sub capota noilor modele compacte Mercedes-AMG 45?

17 Septembrie 2019, 10:15
Ilie Toma
Atunci când au fost lansate noile Mercedes-AMG A 45 AMG 4MATIC+ şi CLA 45 4MATIC+, în vara anului 2018, Mercedes-Benz a venit cu o declaraţie beton. Sub capota lor se află cel mai puternic motor cu 4 cilindri din lume, destinat vreo unui model de serie.
Într-adevăr, aparent cifrele pe care a reuşit să le scoată Mercedes-Benz din noul motor turboaspirat de 4 cilindri în linie, de doar 2.0 litri volum, sunt impresionante: până la 421 CP şi 500 Nm în versiunea sa de top şi 387 CP în versiunea sa mai moderată! Un asemenea A 45 AMG, de exemplu, prinde prima sută în 3.9 secunde, iar un CLA 45 AMG cu 421 CP sub capotă prinde prima sută în 4.0 secunde, ambele echipate cu tracţiune integrală, fireşte.
Dar este oare acest motor într-adevăr cel mai puternic motor cu 4 cilindri din lume, destinat unui model de serie? Nu, nu este. Sau, mai bine zis — este doar în prezent, dar nu şi dacă privim un pic în trecut.

În mai 2009, când Mitsubishi mai avea ingineri nebuni care mai creau capodopere inginereşti şi când Lancer Evo X încă era în tinereţea sa, niponii au lansat o versiune nebună de tot, numită Lancer Evo X FQ-400, care scotea 403 CP şi 525 Nm! Şi deoarece şi acest Lancer, lansat 10 ani în urmă, avea tracţiune integrală, acceleraţia de la 0 la 100 km/h se realiza în numai 3.8 secunde!
Dar, staţi, veţi zice — păi 403 CP ai lui Lancer Evo X FQ-400 sunt mai puţini la număr decât cei 421 CP ai modelelor AMG! Ştim. FQ-400 a fost doar încălzirea, să vă inducem un pic în lumea performanţelor de acum 10 ani. Adevărata bestie cu cel mai puternic motor de 4 cilindri, pus vreodată pe o maşină de serie, a apărut 5 ani în urmă şi era bazată tot pe Mitsubishi Lancer Evo. Ediţia se numea Lancer Evo X FQ-440 şi aţi şi ghicit deja că avea sub capotă o ipostază şi mai nebună a renumitului motor de 2.0 litri turbo. Ea dezvolta 440 CP şi 559 Nm! Mai mult, deci, decât modelele AMG.
Iar între timp s-a schimbat şi retorica celor de la Daimler în comunicarea lor despre noul propulsor. Ultimele informaţii, difuzate odată cu lansarea modelului CLA 45 AMG Shooting Brake, îl descriu drept „cel mai puternic motor cu 4 cilindri aflat în prezent în producţie pentru un model de serie”. Cu toate precizările la pachet, nu poţi spune că nu e corect. Dar totuşi, noi ne-am gândit că e frumos să mai tragem şi câte o privire în trecutul glorios al lumii auto, să ne mai amintim de eroii de atunci.
0
4,551
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!