SUV-urile domină topul preferinţelor cumpărătorilor la nivel global cu o cotă pe piaţă de peste 37% din totalul vânzărilor auto

23 Septembrie 2019, 10:56
Denis Godorozea
Segmentul SUV-urilor este tot mai solicitat pe piaţa auto mondială — deşi vânzările totale au indicat un declin în primele şase luni ale acestui an, inclusiv cu un declin de circa 3 puncte procentuale în segmentul SUV-urilor, acest tip de automobile continuă să cucerească teren în raport cu celelalte clase de automobile, cu o cotă de peste o treime din totalul vânzărilor.
Cu date statistice în acest sens au venit cei de la Jato Dynamics, care au analizat rezultatele vânzărilor în industria auto pe cele 53 cele mai importante pieţe globale. Astfel, din totalul de 39.06 milioane de automobile vândute în prima jumătate a anului, 14.76 milioane unităţi au fost SUV-uri, sau 37.8% (36.2% în primele 6 luni ale anului 2018). Totodată, segmentul respectiv a înregistrat o scădere de circa 3% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut pe fundalul scăderii vânzărilor de automobile la nivel global. Cucerirea unei cote mai mari pe piaţă a fost generată de scăderea dramatică a vânzărilor în celelalte segmente auto.
În prima jumătate a acestui an piaţa auto globală a înregistrat o scădere a vânzărilor cu circa 7%. Potrivit specialiştilor de la Jato Dynamics rezultatul dramatic se datorează în primul rând scăderii vânzărilor pe piaţa din China, principalul motor al vânzărilor auto din ultimii ani, dar şi taxele de import impuse de autorităţile din SUA pentru automobilele importate din China.
Scăderea vânzărilor s-a făcut resimţită mult în segmentul compactelor, cu o prăbuşire a pieţei globale de 11%, cu o cotă micşorată de la 16.9% la 16.2%. O scădere de 12% a fost înregistrată în segmentul subcompactelor, cu o cotă mai mică de la 12.8% la 12.2%. Cel mai negativ impact a fost înregistrat, însă, în segmentul monovolumelor, cu o scădere a vânzărilor cu 16%, cota acestora fiind în primele şase luni ale anului de doar 6.8% din totalul vânzărilor auto.
În acelaşi timp, unicul segment care a reuşit să înregistreze o creştere în ciuda tendinţelor de piaţă este cel al pick-up-urilor — creşterea a constituit 2%, până la 2.57 milioane maşini comercializate în prima jumătate a anului. Tradiţional, cea mai importantă piaţă pentru pick-up-uri este cea din SUA, care are o cotă de 57% din totalul vânzărilor de pick-up-uri.
0
1,198
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!