Sfârşit de epocă la Subaru: niponii elimină din gamă motorul boxer EJ20 cu versiunea specială WRX STI

27 Septembrie 2019, 11:14
Denis Godorozea
Subaru lansează noua versiune limitată WRX STI EJ20 Final Edition. Modelul va debuta în cadrul Salonului Auto de la Tokyo şi va marca sfârşitul de carieră pentru propulsorul EJ20 — renumitul motor boxer va fi eliminat definitiv din gama de motorizări a niponilor.
Propulsorul boxer de 2.0 litri a debutat pentru prima dată în 1989 sub capota lui Subaru Legacy de primă generaţie şi ulterior a beneficiat de mai multe motorizări şi versiuni adiţionale. În diferiţi ani şi sub capotele diferitor modele propulsoarele din seria EJ erau reprezentate de benzinare cu capacitate cilindrică cuprinsă între 1.5 şi 2.5 litri, iar versiunile turboaspirate ale acestora se regăseau şi sub capotele modelelor de curse pe circuit şi cursele de raliu.
Cele mai multe motoare din seria EJ au fost eliminate mai devreme, iar până în prezent în gamă au rămas doar unităţile EJ20 şi EJ25, de 2.0 şi, respectiv, 2.5 litri. Motorul de 2.0 litri este instalat sub capota sedanului de performanţă Subaru WRX STI, unde livrează 308 CP, destinat în exclusivitate pieţei nipone. În Europa şi SUA Subaru WRX STI are sub capotă propulsorul EJ25, de 2.5 litri, care de asemenea se apropie de final de carieră.
Noua versiune specială WRX STI EJ20 Final Edition se va distinge prin inscripţiile speciale pe caroserie şi propulsor, cu denumirea ediţiei, jantele speciale BBS de culoare aurie, etriere de culoare gri şi elemente decorative de culoare roşie la exterior. În total ediţia finală va enumera 555 sedanuri, iar comenzile vor putea fi plasate exclusiv în Japonia până la sfârşitul lunii octombrie 2019. Producţia se va încheia în luna martie a anului viitor.
0
1,813
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!