Un nou pas spre condusul autonom: Hyundai a dezvoltat propriul cruise-control inteligent

22 Octombrie 2019, 08:56
Denis Godorozea
Hyundai prezintă propriul cruise-control inteligent, denumit SCC-ML. Constructorul sud-coreean susţine că noua sa tehnologie este mai sofisticată, decât cele existente în gamele altor constructori, şi ar fi un nou pas spre condusul complet autonom. Să vedem, deci, prin ce este mai bun noul cruise-control dezvoltat de Hyundai.
Denumirea SCC-ML sugerează, de altfel, despre inteligenţa artificială inclusă în noul sistem, aceasta fiind interpretată drept Smart Cruise Control — Machine Learning, ceea ce înseamnă că noul sistem este adaptiv, însă nu doar ţine cont de situaţia din trafic din jurul automobilului, ci mai poate acumula experienţă în timp real, chiar în timpul exploatării în traficul rutier. Mai mult, sistemul este inclus mereu şi poate analiza activitatea şoferului în timp ce acesta conduce automobilul.
Sistemul dispune de un radar şi o cameră frontală, care acumulează şi livrează informaţii din trafic instantaneu computerului de bord. Astfel, sistemul este capabil să "memorizeze" şi să reproducă anumite scenarii, create pe baza modului de rulare a şoferului din spatele volanului. Astfel, pe baza informaţiilor acumulate şi celor livrate de sistemele periferice, precum cel de navigaţie, sistemul va aplica diferite scenarii de condus în timp real, în dependenţă de trafic. De exemplu, într-un regim de exploatare urban, sistemul va reduce distanţa până la automobilul din faţă, în timp ce pe cursele extra-urbane, pe autostrăzi, cu mărirea vitezei sistemul va mări şi distanţa menţinută automatizat până la automobilul din faţă. Afară de aceasta, sistemul este capabil să determine situaţiile periculoase şi să excludă aceste scenarii din memorie.
Astfel, în tandem cu sistemele de menţinere a benzii de circulaţie, de monitorizare a marcajului şi indicatoarelor rutiere, noul cruise-control inteligent devine un sistem de pilot automat de nivelul 2.5, după standardele internaţionale SAE. Deocamdată sud-coreenii nu au anunţat când noul sistem va putea fi comandat pe modelele de serie Hyunda, KIA şi Genesis.
1
1,563
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!