Volvo prezintă în premieră mondială primul SUV 100% electric — XC40 Recharge!

17 Octombrie 2019, 08:17
Denis Godorozea
Volvo dezvăluie imagini şi primele informaţii cu primul său model de serie cu propulsie 100% electrică, parte a proaspătului sub-brand Recharge — Volvo XC40 Recharge. SUV-ul electric a fost dezvoltat pe baza bestseller-ului suedez XC40, însă are un substrat tehnic cu totul diferit şi vine cu actualizări importante la nivel de habitaclu.
La nivel de design esterior noul XC40 Recharge nu se distinge prea mult de versiunile XC40 echipate cu motoare tradiţionale cu combustie internă, însă vine cu elemente originale. Partea frontală a fost lipsită de calandrul clasic cu grile verticale în favoarea unui panou unic, vopsit în nuanţa caroseriei, dominat de sigla constructorului suedez. Mai jos s-a situat bara de protecţie uşor restilizată, cu un splitter frontal integrat de dimensiuni mai mari. La posterior unicul element modificat este bara de protecţie, care a fost lipsită, fireşte, de terminaţiile sistemului de evacuare.
Habitaclul nu a suferit prea multe metamorfoze — cel din spatele volanului va beneficia de un instrumentar de bord cu afişaje restilizate, iar principala noutate s-a situat pe consola centrală — noul sistem multimedia, care curând îşi va face apariţia pe toate modelele noi Volvo, dezvoltat pe baza sistemului de operare Android.
Constructorul anunţă un sistem de tracţiune integrală pentru XC40 Recharge, ceea ce atestă prezenţa a două motoare electrice, pe ambele punţi. În momentul premierei şi-a făcut apariţia o singură motorizare, cu indicile P8, una de top, de altfel, care oferă la activ 408 CP şi 660 Nm. În această ipostază SUV-ul poate accelera până la 100 km/h în 4.9 secunde, având o viteză maximă de 180 km/h.
Motoarele electrice sunt alimentate de la o baterie de 78 kWh, iar suedezii promit o autonomie generoasă de peste 400 km, calculată conform standardului WLTP, apropiat de realitate. Totodată, rezervele bateriei pot fi suplinite în proporţie de 80% (pentru un parcurs de peste 300 km) în doar 40 minute de la o sursă de alimentare rapidă.
Noul brand Recharge şi planurile de electrificare Volvo

Odată cu lansarea noului sub-brand Recharge, primul reprezentant al căruia este SUV-ul electric XC40 Recharge, suedezii anunţă că în această nouă gamă vor fi trecute şi actualele modele de serie cu sisteme de propulsie plug-in hybrid, care sunt disponibile în prezent în întreaga gamă de modele Volvo.
Pe parcursul următorilor 5 ani Volvo îşi propune să lanseze câte un model electric nou anual, iar către anul 2025 cota modelelor 100% electrice să constituie nu mai puţin de 50% din totalurile vânzărilor Volvo, pe când celelalte să dispună strict de sisteme cu propulsie plug-in hybrid.
Acest lucru ar însemna că până în 2025 suedezii vor elimina din gamă sistemele de propulsie tradiţionale, ce includ doar motoare termice. Totodată, cel mai probabil suedezii vor renunţa la dezvoltarea sistemelor de propulsie de tip mild-hybrid, or pentru viitor se pregătesc doar premiere 100% electrice şi hibride, încărcate de la priză.
0
2,599
GALERIE FOTO (31 IMAGINI)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!