(VIDEO) Ce mai e şi asta? E primul pick-up Tesla — Cybertruck! Premieră mondială

22 Noiembrie 2019, 09:39
Denis Godorozea
În noaptea dintre 21 şi 22 noiembrie în California Tesla a prezentat primul său pick-up electric de serie, Cybertruck. Elon Musk a demonstrat că mai poate uimi, iar de această dată noul model te lasă fără cuvinte la toate capitolele, de la design avangardist până la tehnologiile de ultimă generaţie, or Cybertruck promite o autonomie de excepţie în segmentul electromobilelor. Să descoperim, deci, noua creatură americană!
Anterior, când cei de la Tesla publicau imagini de teasing cu partea frontală a viitorului pick-up, puţini dintre noi puteau anticipa că acea "bucată de fier" cu o dungă orizontală LED este, de fapt, partea frontală a unui model de serie. Deci, am perceput-o drept o schiţă, de la care s-au inspirat designerii la proiectarea pick-up-ului de serie. Însă acea schiţă a prezentat, de fapt, aproape în întregime partea frontală a noului Cybertruck. Ei bine, designul poate place, poate uimi, poate provoca dezgust, vă îndemnăm să scrieţi părerea în comentarii, dar cert este că Cybertruck uimeşte cu limbajul său stilistic absolut nou şi revoluţionar pentru întreaga industrie auto. Deci, bravo Tesla!
Caroseria pătrăţoasă şi muchiile ascuţite au, cu siguranţă, şi un efect aerodinamic, crucial pentru un monstru electric de aşa dimensiuni, care promite o autonomie de circa 800 km dar şi caracteristici dinamice fantastice. În lungime Cybertruck măsoară 5,885 mm, având o lăţime de 2,027 mm şi o înălţime de 1,905 mm. La interior pick-up-ul oferă locuri pentru 6 persoane, iar arhitectura interioară a continuat ideea limbajului stilistic exterior, cu elemente pătrăţoase, muchii ascuţite şi minimalism. Tradiţional, planşa de bord este dominată de un ecran imens al sistemului multimedia, precum şi pe noile modele poziţionat orizontal, un volan pătrăţos şi scaune sport cu tetiere integrate şi suport lateral ceva mai profilat.
Americanii nu au dezvăluit greutatea noii sale creaturi, dar anticipăm că va cântări peste două tone. Cu atât mai mare ne este uimirea când aflăm datele dinamice oficiale. Astfel, echipat cu trei motoare electrice în cadrul unui sistem de tracţiune integrală, Tesla Cybertruck poate accelera până la 60 mph (97 km/h) în doar 2.9 secunde, fiind capabil, astfel, să umilească o bună parte din supercar-urile veritabile! Mai mult, distanţa de un sfert de milă este cucerită în doar 10.8 secunde. Viteza maximă este limitată la 209 km/h.
Dimensiunile mari şi, tindem să credem, caroseria pătrăţoasă au permis instalarea unor baterii cu o capacitate mai mare, decât oferă celelalte electromobile din gamă, or imensul Cybertruck promite o autonomie de circa 800 km în versiunea cu 3 motoare electrice. Într-un asemenea nivel de echipare, fără opţionale, Cybertruck va costa 69,900 dolari americani.
Vor exista versiuni mai accesibile. Varianta incipientă va avea un singur motor, pe puntea spate, va oferi o autonomie de circa 400 km şi va accelera până la 60 mph în 6.5 secunde. Preţul acesteia va fi de 39,900 dolari, deci la nivelul unui Tesla Model 3! Versiunea de mijloc va avea două motoare electrice, o autonomie de circa 480 km, un timp de acceleraţie de 4.5 secunde până la 60 mph şi va indica un preţ de 49,900 dolari.
În timpul prezentării Elon Musk a demonstrat funcţionalitatea noii sale creaţii — Cybertruck va fi la fel de bun în offroad, precum şi pe traseul de curse. Camionul electric poate tracta până la 6,350 kg, mai mult decât prevede un Ford F-150, viitorul rival de sânge pentru Cybertruck. Totodată, Musk a prezentat şi posibilităţile dinamice pe care le oferă electromobilul, într-o cursă spectaculoasă cu Porsche 911.
Da, aceasta este versiunea de serie a pick-up-ului Tesla Cybertruck. Producţia de serie urmează să înceapă în 2021 şi, până atunci, electromobilul ar putea fi supus unor actualizări minore, precum introducerea unui volan standard în locul celui futurist, însă per general aspectul exterior va rămâne acelaşi. Clienţii americani au posibilitatea de a plasa pre-comenzi pentru noul Cybertruck, însă livrările vor demara peste 1.5-2 ani.
0
3,352
GALERIE FOTO (12 IMAGINI)
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!