General Motors renunţă la Niva: americanii au restituit denumirea şi cota de acţiuni ruşilor de la AvtoVAZ

10 Decembrie 2019, 12:03
Denis Godorozea
AvtoVAZ şi-a restabilit drepturile depline pentru denumirea "Niva" prin achiziţia pachetului de acţiuni deţinut de concernul american General Motors în cadrul întreprinderii comune GM-AVTOVAZ. Afacerea a fost încheiată, iar astfel cei de la Lada au recăpătat dreptul pentru denumirea clasică a offroader-ului sovietic denumit acum 4x4. Părţile nu au dezvăluit detaliile tranzacţiei.
În urma tranzacţiei General Motors a renunţat definitiv la pachetul de acţiuni în compania comună GM-AVTOVAZ şi la denumirea "Niva" în favoarea AvtoVAZ, iar astfel activele vor trece în totalitate sub controlul companiei din Rusia. Astfel, în gama Lada în viitorul apropiat vor fi disponibile două offroader-e, clasicul 4x4, dar şi modelul mai nou, dezvoltat în comun cu americanii de la General Motors, denumit până acum Chevrolet Niva — modelul respectiv va mai fi produs încă câţiva ani cu sigla Lada. Totodată, sub controlul companiei ruseşti au ajuns tehnologiile dezvoltate de americani pentru offroader-ul rusesc, dar şi conceptul celei de-a doua generaţie Chevrolet Niva, prezentat acum câţiva ani.
Întreprinderea comună GM-AVTOVAZ şi-a început activitatea în 2001, cele două companii având o cotă de participare de câte 50%. Pe lângă Chevrolet Niva compania producea modelele Viva cu sigla Chevrolet, acestea fiind, în esenţă, o versiune uşor restilizată a sedanului Opel Astra G. Modelul a suferit, însă, un eşec pe piaţă, iar producţia a durat doar 4 ani. Dezvoltarea celei de-a doua generaţie Chevrolet Niva a demarat acum 5 ani, însă de atunci constructorul a prezentat doar un prototip al versiunii de serie, care nu a ajuns pe linia de producţie nici până în prezent, acum fiind produsă prima generaţie lansată aproape 20 ani în urmă.
0
1,295
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!