Privirea prădătorului: Jaguar prezintă în premieră mondială noul F-Type

3 Decembrie 2019, 10:49
Denis Godorozea
Jaguar F-Type a fost prezentat în premieră mondială acum 7 ani, timp în care a căpătat mai multe versiuni, inclusiv limitate şi mai speciale, însă nu a avut un facelift consistent de mijloc de carieră, deşi din punct de vedere tehnic a avansat mult. Premiera de astăzi ar fi clasificată drept un facelift minuţios, însă sportcar-ul britanic a căpătat o fascie frontală absolut nouă, pe când posteriorul şi ambianţa interioară nu au suferit prea multe schimbări. Să vedem, însă, ce noutăţi au pregătit britanicii pentru substratul tehnic.
Partea frontală este modificată în totalitate, cu elemente de caroserie absolut noi, ornamentate cu noile faruri ce-i oferă coupe-ului britanic o "privire de prădător" specifică, de altfel, celor mai noi sedanuri din gamă, precum XE şi XF. Chiar şi aşa, F-Type rămâne a fi un model original, cu siluetă proprie şi elemente aerodinamice cu prize de aer mai generoase acum. La posterior a fost modificată forma blocurilor optice, care au devenit mai pătrăţoase acum, în stilul, probabil, SUV-ului electric I-PACE.
La interior pentru prima dată F-Type oferă un instrumentar de bord digital, cu ecran de 12.3 inch şi afişaje similare actualei game de modele, iar la dispoziţia şoferului sunt puse câteva tipuri de afişaje tematice, ajustate pe bunul plac. Consola centrală este dominată de ecranul noului sistem multimedia Touch Pro, ce poate fi actualizat acum wireless, prin conexiunea internet. Britanicii raportează o calitate mai bună a elementelor de tapiserie şi inserţiilor, dar şi o izolare fonică îmbunătăţită.
Indiferent de unitatea de propulsie de sub capotă, F-Type va avea inclus regimul "Silent Mode" pentru motor. Regimul este inclus standard şi prevede o pornire silenţioasă a motorului, inclusiv într-un regim de rulare mai calm. Sistemul poate fi deconectat prin intermediul sistemului multimedia, însă doar pentru următoarea pornire a motorului.
Lista motorizărilor nu a fost prea mult modificată. Precum şi anterior, pentru versiunile incipiente este prevăzut benzinarul turboaspirat de 2.0 litri, cu 4 cilindri, ce livrează 300 CP şi 400 Nm. Motorul respectiv se cuplează la cutia automată cu 8 rapoarte şi are tracţiune spate. Benzinarul V6 de 3.0 litri, ce oferea la activ 380 CP şi 460 Nm a fost eliminat definitiv din ofertă, cel puţin pe piaţa europeană.
O revenire importantă este marcată de benzinarul V8 de 5.0 litri cu compresor mecanic — acest motor se regăsea sub capotele F-Type între anii 2012 şi 2014 şi livrau 495 CP şi 625 Nm. Acum, însă, motorul poate dezvolta cel mult 450 CP şi 580 Nm, dar se încadrează în normele ecologice înăsprite. Clienţii ce vor opta pentru acest motor vor avea cutie automată cu 8 rapoarte şi sistem de tracţiune pe puntea spate, cea integrală fiind oferită opţional. În această ipostază F-Type poate accelera până la 100 km/h în 4.6 secunde, viteza maximă fiind de 285 km/h.
Mai multe modificări au intervenit pentru versiunea de performanţă F-Type R care este, de fapt, un F-Type SVR de până la facelift, din punct de vedere tehnic. Acest Jaguar va avea sub capotă benzinarul V8 de 5.0 litri, ce oferă la activ 575 CP şi 700 Nm, cuplat la cutia automată resetată cu 8 rapoarte. La nivel de suspensie versiunea de top a beneficiat de arcuri rigidizate şi amortizoare noi. În interpretarea respectivă F-Type poate accelera până la 100 km/h în 3.7 secunde, viteza maximă fiind limitată la 300 km/h.
Versiunea actualizată Jaguar F-Type este disponibilă pentru comandă în Europa începând cu ziua de astăzi. Preţurile pornesc de la 64,200 euro pentru caroseria coupe, în timp ce pentru varianta decapotabilă clienţii vor achita cel puţin 71,200 euro. Mai este disponibilă ediţia limitată "First Edition", cu tapiserie originală la bord şi jante speciale de 20 ţoli.
0
1,786
GALERIE FOTO (32 IMAGINI)
GALERIE VIDEO (5 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!