(VIDEO) Reportaj: cum am călătorit din Germania spre Moldova cu 3 automobile electrice. Audi e-tron vs Jaguar I-PACE + Hyundai.

13 Decembrie 2019, 13:11
Ilie Toma
Aşadar, dragii noştri, aţi aflat deja despre zecile de provocări pe care le-am întâlnit în cale în primul nostru segment de #ElectricUltraMaraton, din Chişinău spre Germania, când am călătorit cu Jaguar I-PACE şi Hyundai Ioniq, iar acum e momentul să vă raportăm cu detalii şi cifre, şi despre cum am călătorit din Germania spre casă, de această dată cu tocmai 3 electrice.
Da, am luat Audi e-tron de la producătorul german din Ingolstadt, însă de această dată n-a fost nevoie să mergem chiar la sediul lui, întrucât cei de la Audi au fost suficient de amabili să ne livreze maşina la aeroportul din Munchen, într-un loc special numit Audi mySphere. Din start vă anunţăm că la sfârşitul acestui articol avem un nou reportaj VIDEO, de această dată dedicat mai mult lui Audi e-tron, aşa că, cei care ard de nerăbdare să treacă la video, pot sări direct acolo.
Acum eram în formaţie completă. Audi e-tron, primul SUV electric al celor de la Audi, îi face concurenţă directă lui Jaguar I-PACE în maratonul nostru de distanţă lungă! Parametrii tehnici sunt atât de apropiaţi, încât eram extrem de intrigaţi să vedem cum se simt în comparaţie cele două modele! Pe Jaguar I-PACE l-am condus la un prim test drive în Moldova, apoi în maratonul electric prin Moldova şi acum pentru prima dată la distanţă lungă, spre Germania. Şi principala concluzie despre el la drum lung este că se conduce ca un supercar şi ca un SUV în acelaşi timp! La fel de confortabil şi practic la drum lung ca un SUV, la fel de rapid în acceleraţii şi savuros pe serpentine ca un supercar! Şi, deşi au existat câteva provocări cu prizele pe traseul spre Germania, am ajuns totuşi cu I-PACE în Germania fără a fi vreodată la riscul real de a rămâne fără electricitate. Ştim că după ce-am făcut noi această călătorie la drum lung, a încercat şi cineva în Rusia să călătorească din Moscova spre Sankt-Petersburg cu un I-PACE, iar experienţa lor s-a dovedit plină de eşecuri din cauza infrastructurii proaste. Dar, totuşi, chiar dacă noi ne-am mai plâns pe provocările cu prize fast charge din România, se pare că totuşi nivelul infrastructurii europene este mult mai avansat, aşa că fiţi siguri că nu riscaţi să rămâneţi niciodată în drum, dacă faceţi o minimă planificare inteligentă a traseului.
Dar să revenim la Audi e-tron şi la Jaguar I-PACE din călătoria noastră. Jaguar I-PACE are exact 400 CP la activ. Livraţi oricând vrei. Audi e-tron are 408 CP la activ, dar nu sunt livraţi întotdeauna, ci pentru maxim vreo 15 secunde. În mod normal, Audi e-tron livrează un maxim de 360 CP. Şi abia când apeşi pedala în regim kickdown, obţii boost-ul scurt de 408 CP.

La fel ca şi Jaguar I-PACE, e-tron are două motoare, poziţionate pe fiecare din punţi. La Audi e-tron ele sunt conectate la punţi prin rapoarte diferite de transmitere, astfel încât în condiţii de autostradă unul din ele va trimite mai mult cuplu la viteze mai moderate, iar celălalt mai mult cuplu la viteze înalte. Un soi muncă în echipă între ele, care să înlocuiască o cutie de viteze convenţională. Dar, desigur, în orice condiţii necesare, ele vor funcţiona împreună, pentru a justifica aplicarea emblemei quattro de pe Audi. Da versiunea noastră poartă numele e-tron 55 quattro.
Atât Jaguar I-PACE, cât şi Audi e-tron, au viteza maximă limitată la 200 km/h. Doar că Jaguar I-PACE accelerează mai repede până la prima sută — 4.8 vs. 5.7 secunde. Audi e-tron are o baterie cu 5 kW mai mare decât I-PACE — 95 kWh faţă de 90 kWh, dar puterea real utilizabilă e mai mică la Audi e-tron faţă de I-PACE — 83.6 kWh faţă de 84.7 kWh. Şi, în fine, autonomia promisă este cam aceeaşi la ambele SUV-uri — peste 400 km în condiţii ideale. În condiţii de autostradă, pe timp rece, minimul garantat în condiţii reale e de 265 km pentru Jaguar şi 255 km pentru Audi e-tron. În condiţii ceva mai puţin aprige, dar realiste, Audi e-tron ar trebui să atingă un minim de 320 km, iar Jaguar I-PACE — un minim de 330 km! Atât de apropiate!

Şi, pentru a fi compleţi până la urmă, vom spune că astă vară am testat şi cel de-al 3-lea concurent al acestor modele — Mercedes-Benz EQC. Deşi modelul ne-a plăcut în multe privinţe, am spus atunci că el nu-l devansează, totuşi, pe Jaguar I-PACE. Să vedem ce ne arată acum şi Audi e-tron.
Dar, să nu uităm să suntem într-o expediţie de lungă distanţă, totuşi, cu toate provocările ei majore. Şi să nu uităm că acest reportaj este şi o suită de informaţii utile, despre cum să călătoriţi şi voi la drum lung. Şi, desigur, nu vom uita nici de faptul că avem şi un Hyundai Ioniq electric alături de noi, care, din cauza lipsei funcţiei de fast charge, are parte de mult mai multe provocări. De fapt, în acest segment, Huyundai Ioniq electric a fost cel care ne-a surprins de câteva ori atât de mult, încât vă va lăsa şi cu voi cu un zâmbet pe buze către finalul acestei relatări!
Care sunt segmentele #ElectricUltraMaraton. Care a fost traseul pe acest segment?

#ElectricUltraMaraton a însemnat 3 segmente de călătorie lungă:
1. Chişinău — Munchen, la bordul a 2 automobile electrice — Jaguar I-PACE şi Hyundai Ioniq electric, 8 ocupanţi împărţiţi în cele 2 maşini.
2. Munchen — Chişinău, la bordul a 3 automobile electrice — Audi e-tron, Jaguar I-PACE şi Hyundai Ioniq electric, 10 ocupanţi împărţiţi în cele 3 maşini.
3. Chişinău — Munchen, la bordul a 1 automobil electric — Audi e-tron, 2 ocupanţi la bordul singurului automobil.

În reportajul de astăzi vorbim despre cel de-al doilea segment, Muchen-Chişinău, făcut la bordul e 3 automobile 100% electrice.
După ce am înhăţat atâtea cucuie în primul segment şi am înţeles că Ioniq electric va avea nevoie de mult mai mult timp pentru a ne aventura prin trasee mai deocheate, mai ales prin Austria, am decis să mergem înapoi spre Moldova pe un traseu aproape identic cu cel pe care am venit, întrucât ştiam deja unde anume sunt prizele, pe care din ele se poate miza, aveam deja şi aplicaţiile necesare instalate, şi conturi create. Ar trebui să ne fie mult mai uşor pe drum înapoi, nu? Dar ne-a fost, oare?

Încărcătoarele celor 3 automobile

În relatarea trecută v-am explicat foarte structurat ce tipuri de încărcătoare pot exista pe maşinile electrice şi care sunt deosebirile dintre ele. Acum vă vom aminti doar că Hyundai Ioniq electric din #ElectricUltraMaraton, deţinut de colegii noştri de la PNUD Moldova, nu are port fast charge, prin urmare îl putem încărca fie de la o priză publică Type 2 AC, fie de la prize obişnuite de 230 V. Deşi prizele publice AC pot oferi până la 22 sau chiar 43 kW, maşina poate trage maxim 7.0-7.2 kW. Iar bateria sa de 28 kW are nevoie de până la vreo 4 ore pentru a se încărca, în condiţii normale, dacă e complet descărcată sau mai puţin dacă nu vii cu ea chiar complet descărcată. Sau mai mult dacă ai ghinion de vreo priză care nu-ţi oferă nici măcar cei 7 kW.
Jaguar I-PACE şi Audi e-tron au ambele capacitatea de se încărca fast charge, prin port CCS. Prin port Type 2 AC ambele trag destul de puţin, dar noi sperăm să încărcăm de această dată doar la prize CCS ambele maşini!

Şi dacă aţi dat cumva de acest articol înaintea primei relatări, aflaţi că tot în prima relatare v-am delectat cu alte câteva sfaturi utile esenţiale, care vă vor fi necesare pentru a face o călătorie electrică la drum lung:
Sfaturi înainte de drum lung cu un automobil electric. Ce să ai cu tine şi ce să-ţi pregăteşti?
De asemenea, vă amintim că pentru o călătorie electrică vă recomandăm câteva aplicaţii mobile. În mare parte, sunt aceleaşi aplicaţii recomandate şi-n relatarea primului segment, dar, pentru claritate, le vom reproduce şi aici, cu costul încărcării la ele şi cu link spre coordonatele GPS. Dar, totuşi, dacă vă doriţi să aflaţi mai multe despre cum se operează cu fiecare din ele, vedeţi prima noastră relatare.

Prima din aplicaţii, pe care o veţi folosi cam în orice ţară europeană este PlugShare.
Aplicaţie necesară pentru întreg traseul
PlugShare
Link AppStore | Link Google Play

#ElectricUltraMaraton la drum lung, segmentul 2. Germania.

Era dimineaţă în orăşelul Landshut, la locul în care poposisem peste noapte. Întregul echipajul dormea, doar eu şi Victor ne-am trezit dis-de-dimineaţă să urcăm în Jaguar şi să mergem spre aeroportul din Munchen, de acolo de unde trebuia să luăm Audi e-tron. Echipajul din Hyundai Ioniq poposise în alt hotel, şi ei deja porniseră pe traseul de cale întoarsă mai devreme, să câştige avantaj de timp şi kilometri.
Din Landshut până la aeroport mai sunt vreo 40 km, iar dus-întors asta mai înseamnă 80 km parcurşi cu Jaguar. Mai aveam autonomie, dar am vrut să mergem cu Victor la staţia fast charge indicată că ar exista în orăşel, ca să ne asigurăm că putem încărca atunci când venim înapoi. Am mers să o vedem şi când colo, era tot SMATRICS, ca şi staţiile din Austria. Aveam deja o fobie de aceste staţii, după facturile uriaşe pe care ni le livraseră ele pentru Hyundai Ioniq în prima parte a expediţiei, şi asta pentru că ele te taxează la timp, iar o maşină lentă la încărcare are nevoie de mult timp. Totuşi, acum sunt cu maşini care se încarcă repede, aşa că am conectat niţel Jaguar-ul, cât timp noi am mers într-o brutărie de alături să luăm un scurt dejun. Părea locul perfect în care să revenim mai târziu cu toată echipa.

SMATRICS Landshut
Am Aicher Feld 1, 84032 Altdorf, Germania
GPS: 48.566092, 12.100716
Preţ DC: 0.45 EUR /min

Costuri reale de încărcare în Landshut, Germania — SMATRICS:
• Jaguar I-PACE — 28.3 kWh consumaţi / 36 minute — 16.93 EUR (cca 332 MDL)

Am stat ceva mai mult de jumătate de oră şi am mers spre aeroport, ca să fim acolo la ora 9. În scurt timp am primit Audi e-tron, care avea vreo 90 % baterie încărcată şi am mers cu ambele maşini înapoi spre hotel, unde echipa era deja pregătită să demarăm. Am pus totul în portbagajele spaţioase ale celor două SUV-uri şi am pornit spre locul unde descoperisem priza fast charge de dimineaţă.
Jaguar I-PACE avea nevoie de mai multă electricitate, aşa că pe el l-am pus la încărcat primul. Între timp am mers cu toţii în brutăria de alături pentru un soi de brunch, că era deja undeva între dimineaţă şi amiază. Peste o oră bateria lui Jaguar era aproape plină, punând aproape 45 kW în ea. Am mers să schimbăm maşinile cu locul, am încărcat şi Audi pentru vreo 20 minute, punând vreo 17 kW în ea. Ambele maşini aveau acum cam 95% din baterie. Încărcarea celor două maşini de aici ne-a costat cam 37 de euro.

Costuri reale de încărcare în Landshut, Germania — SMATRICS:
• Jaguar I-PACE — 44.8 kWh consumaţi / 59 minute — 27.34 EUR (cca 536 MDL)
• Audi e-tron — 16.8 kWh consumaţi / 21 minute — 10.15 EUR (cca 199 MDL)

Noi trebuia să ajungem până la staţia IONITY din Sf. Valentin, ăsta era următorul punct, iar până acolo erau 243 km. Nu mai ningea ca-n seara de dinainte, când I-PACE indicase brusc un consum simţitor mai mare, dar ploua. Speram să ajungem, însă, fără necesitatea de a încărca.

#ElectricUltraMaraton la drum lung, segmentul 2. Austria.

Pe autostradă ploua intens, iar temperatura oscila în jurul a 0 grade. La un moment dat, după ce intrasem în Germania, Victor de la volanul lui Jaguar ne spune că autonomia lui ar putea fi insuficientă până la destinaţie, sau cel puţin riscantă. Ne gândeam, poate, să intrăm scurt la o priză, mai ales că unii pasageri îşi mai doreau şi un popas. Am pus pe navigaţia lui Audi e-tron funcţia de a ne ghida la o staţie şi ne-a indicat una la un McDonald’s din apropiere. Nu era gratuită, mai necesita nişte înregistrări, iar când am verificat mai exact distanţa rămasă şi autonomia, ne-am zis că putem ajunge fără probleme la staţia IONITY din Sf. Valentin, iar acolo ştim sigur că vom încărca rapid şi bine, ambele maşini în paralel, pentru că IONITY are 4 staţii în acelaşi loc!
Aplicaţie necesară pentru Ungaria, Austria, Germania, Franţa, Italia, Norvegia şi aproape întreaga Europă:
IONITY
Link AppStore | Link Google Play
Aşa că n-am mai încărcat aici, iar peste ceva timp am ajuns la Sf. Valentin. Jaguar avea o autonomie de 7% a bateriei, dar a ajuns cu bine. Audi e-tron indica 19% autonomie rămasă. Le-am pus pe ambele la încărcat la staţia IONITY şi am plecat în restaurantul Landzeit de alături să savurăm câte o cafea, întrucât maşinile aveau să se încarce cel puţin o oră şi jumătate.

IONITY St. Valentin
Staţie OMV / Landzeit
Rasthausstraße 3, 4300 St. Valentin, Austria
GPS: 48.196414, 14.528201
Preţ DC: 8.00 EUR / sesiune

Costuri reale de încărcare în St. Valentin, Austria — IONITY:
• Jaguar I-PACE — 68.1 kWh consumaţi / 1h 58 minute — 8.00 EUR (cca 157 MDL)
• Audi e-tron — 67.7 kWh consumaţi / 1h 24 minute — 8.00 EUR (cca 157 MDL)

Costuri reale de încărcare în St. Valentin, Austria — Landzeit:
• Hyundai Ioniq electric — 9.0 kWh consumaţi — 0.00 EUR (0 MDL)

Între timp, Hyundai Ioniq electric se încărcase la hotelul Landzeit, pentru că restaurantul are şi hotel, cât luaseră ei un soi de bruch aici. Băieţii din Hyundai au reuşit să se înţeleagă bine cu recepţionista, care le-a lăsat să încarce gratuit de la priza hotelului. Se încărcaseră cu plată doar niţel pe autostradă azi. Veaceslav, de la volanul lui Hyundai, părea că intrase într-un hazard neobişnuit al insistenţei de a face economie maximă de plăţi pe încărcare, după şocul facturii de 127 euro de la aeroportul din Viena. Acum i se pornise un entuziasm aproape fanatic de a economisi la maxim, de a-i ruga pe cei de la hotele să-i dea voie să încarce la ei. Ba chiar la un moment dat ne făceam griji de cât de lent şi super eficient încerca să conducă pe autostradă. „Veaceslav, nu poţi merge atât de încet pe o autostradă, pui în dificultate traficul, te rugăm să mergi măcar cu vreo 90 km/h”. Apoi el încerca să se poziţioneze în spatele tirurilor — un truc legendar deja printre proprietarii de electromobile. Doar că azi era o zi ploioasă, iar asta însemna şi un duş constant pentru Ioniq electric.
Acum, însă, Hyundai mergea deja mai departe spre staţia pe care o ştiau ei ca fiind gratuită, de lângă un restaurant McDonald’s din Loodsdorf. Azi practic nici nu ne văzuserăm cu ei, încă. Peste aproape două ore am ieşit şi noi din Landzeit, având ambele maşini încărcate la 100%. De aici urma să trecem prin Loodsford, să-i luăm pe cei din Hyundai în coloană cu noi şi să ne îndreptăm împreună spre Viena. Când am ajuns la ei era deja seară, întrucât şi porniserăm din Munchen pe la amiază.

McDonald’s Loosforf
Gewerbestrasse 10, 3382 Loosdorf, Austria
GPS: 48.189979, 15.409370
Preţ AC: gratuit.

Costuri reale de încărcare în Loodsdorf, Austria:
• Hyundai Ioniq electric — 25.5 kWh consumaţi — 0.00 EUR (0 MDL)
Însă drumul până la Viena a fost foarte uşor pentru toţi, inclusiv pentru Hyundai. Colegul nostru Denis a urcat la volanul lui Jaguar şi-l savura. Eu conduceam Audi e-tron. Veaceslav s-a lăsat convins să conducă Ioniq-ul cu viteză mai decentă. Şi relieful spre Viena înseamnă mai multe coborâri decât urcări, aşa că electromobilele au fost mai eficiente decât aşteptam.
IONITY Gottlesbrunn
Staţie OMV, Ost Autobahn A4, kilometrul 27, 2464 Gottlesbrunn, Austria
GPS: 48.056273, 16.711894
Preţ DC: 8.00 EUR / sesiune

Am traversat Viena şi am vrut să ne oprim să cinăm undeva. Ne-am gândit s-o facem la staţia IONITY din Gottlesbrunn, alături de care exista un restaurant, dar când am ajuns acolo el era deja închis. Colegii noştri din Hyundai erau alături de noi. Noi am zis că stăm vreo oră să încărcăm oricum cele două SUV-uri, apoi ne vom opri la o staţie cu restaurant Marche de mai departe pe autostradă. Cei din Hyundai au zis că ei merg direct spre hotelul din Gyor, că vor înfuleca acolo ceva şi totodată vor pune maşina la încărcat pe noapte şi vor dormi ceva mai mult. Au făcut, astfel, 206 km de la ultima staţie până la hotel, pe acest timp răcoros şi pe autostrăzi. Admirabil!

Costuri reale de încărcare pe A4 în Austria — IONITY:
• Jaguar I-PACE — IONITY — 59.1 kWh consumaţi — 8 EUR (cca. 157 MDL)
• Audi e-tron — 01:54 h, nu ştim câţi kW — 18.10 EUR (cca 354 MDL)
După vreo oră şi 15 minute, am urcat şi noi la volanul SUV-urilor şi am mers mai departe spre est. Ungaria era foarte aproape deja, iar noi eram foarte încurajaţi de aceste încărcări fără probleme de astăzi pentru SUV-urile noastre şi de călătoria impresionant de neobositoare cu ele!
#ElectricUltraMaraton la drum lung, segmentul 2. Ungaria.

În Ungaria am intrat la popasul de care vorbeam mai devreme, la o staţie Marche, care lucra până târziu. Ne făcusem anterior şi vinieta online pentru Audi e-tron, pentru Ungaria. După această cină, nu ne rămăsese decât să ne îndreptăm spre hotelul din Gyor şi să facem un popas de noapte acolo. Hyundai, fireşte, ajunsese înaintea noastră. Ca să vezi!

Costuri reale de încărcare hotel în Gyor, Ungaria:
• Hyundai Ioniq electric — 18.6 kWh consumaţi — 0 EUR (0 MDL)

A fost zi o cu puţin somn pentru Hyundai, însă n-am mai avut nici un rateu cu prizele. Totul a fost previzibil. Şi fără vreun stres legat de autonomie. Ştiam că vom ajunge sigur întotdeauna. Ştiam că vom putea încărca. Şi aşa a fost. Şi aşa ar trebui să fie în lumea electromobilelor!
Aplicaţie necesară pentru Ungaria:
Mobiliti
Link AppStore | Link Google Play

Dimineaţa, în Gyor, am mers la o sesiune foto şi video la priza de la Decathlon-ul de alături, la care încărcasem anterior. Hyundai nu se încărcase complet la priza lentă de la hotel, aşa că l-am pus totodată să se şi încarce aici. Era deja o priză cu plată, acţionată prin aplicaţia Mobiliti din Ungaria, dar preţurile maghiare sunt mult mai pământeşti, chiar decât cele din România.
Decathlon Gyor
Kiralyszek ut 31, Gyor, 9012 Ungaria.
GPS: 47.647265, 17.623092
Preţ DC: 50 HUF / min
Preţ AC: 80 HUF / kWh

Hyundai s-a încărcat aici vreme de 57 minute la priza Type 2 AC, a „înghiţit” 4.52 kWh şi asta ne-a costat 1 euro şi 11 cenţi. Cu tot cu energia de la hotel, încă n-avea bateria plină, dar era pregătit să avanseze.

Costuri reale de încărcare, Gyor, Ungaria:
• Hyundai Ioniq electric — 4.52 kWh consumaţi — 361 HUF (cca 22 MDL).
Am ieşit cu toţii pe autostradă spre est şi peste vreo 40 km am oprit la ultima staţie IONITY de pe traseul nostru, situată alături de autostradă.

Aici am luat un soi de mic dejun târziu cu toţii. Cei din Hyundai au zis că e mai logic să meargă mai departe spre est, să ajungă până la clubul ăla de golf pe care-l ştiau şi unde puteau încărca gratuit cu o viteză de 7 kW pe oră. Şi-au luat dejunul la pachet. Tare entuziaşti mai sunt ei pe acest segment!
Old Lake Golf Hotel
Tata, Remetesegpuszta, 2890, Ungaria
GPS: 47.616927, 18.346314
Preţ AC: gratuit

Noi am stat până am încărcat deplin SUV-urile la IONITY şi ar fi păcat să n-o facem. Audi trăgea o viteză ceva mai mare, dar ambele SUV-uri se încărcaseră super rapid de aici. Nu ştiam exact unde vom ajunge azi, dar ambiţiile erau mari. Să ajungem poate chiar un pic mai departe de Deva, în România, punctul unde poposisem pe direcţia spre Germania.
IONITY Babolna (Direcţia spre Budapesta)
Babolna, staţie OMV, Autostrada M1, kilometrul 39, 2943 Ungaria
GPS: 47.680611, 17.976488
Preţ DC: 2,500 HUF / sesiune

Costuri reale de încărcare în Babolna, M1, Ungaria:
• Jaguar I-PACE — 36.2 kWh consumaţi / 1h 09 min — 2,500 HUF (cca. 146 MDL)
• Audi e-tron — 37.7 kWh consumaţi / 42 min — 2,500 HUF (cca. 146 MDL)
Am pornit pe autostradă spre Budapesta şi ne-am sincronizat din nou cu cei din Hyundai, care încărcaseră la clubul de Golf. La Audi e-tron urcaseră fetele, echipajul partenerilor noştri de la Felicia. Oh, cu câtă plăcere conduceau ele. Chiar dacă nu mai conduseseră maşini electrice anterior! Într-atât de e uşor să îmbrăţişezi această lume a electromobilităţii!
Centura Budapestei era mai aglomerată pe unele părţi. Dar am trecut-o şi pe asta cu bine. Ne doream să ajungem în Kecskemet, acolo unde ştiam că există încărcătoare fast charge la o staţie Decathlon.

Decathlon Kecskemet
Dunafoldvari ut 2/b, Kecskemet, 6000 Ungaria.
GPS: 46.885171, 19.640177
Preţ DC: 50 HUF / min
Preţ AC: 80 HUF / kWh
Am ajuns toate 3 maşini. La priza fast charge era un Nissan Leaf de generaţie veche. Avea vreo jumătate de baterie abia. Dar bateria lui nu e mare, aşa că ne-am zis că putem aştepta un pic. Hyundai Ioniq s-a conectat la priza Type 2 de alături. Coechipierii au mers să ia un prânz târziu la un restaurant de alături, pe jos. Eu am rămas responsabil de încărcarea maşinilor.

A trebuit să aştept vreo 40 minute până a venit proprietarul lui Leaf. Între timp mai venise un alt nene cu un Leaf, dar i-am zis că avem două maşini în aşteptare, aşa că omul a plecat. În sfârşit, priza s-a eliberat şi am conectat Jaguar să se încarce. Eu m-am gândit să merg cu Audi între timp, să încarc la cealaltă priză fast charge din oraş, situată la un hotel. Când am mers acolo, era acel nene cu Leaf-ul care plecase de la priza noastră. Avea bateria goală şi minim vreo oră de încărcat. Mi-am zis că e mai sigur să merg la priza unde e conectat Jaguar-ul, să aştept acolo.
Jaguar a încărcat timp de o oră şi 18 minute, punând 49.4 kW în baterie în acest interval, până aproape la 100%. Am conectat apoi Audi şi am mai stat o oră şi 3 minute, încărcând bateria cu 45.3 kW până la plin. Cam asta a şi diferenţa reală de consum între cele două maşini de la IONITY Babolna până aici -175 km parcurşi pe autostradă la viteze intense, alergate bine de tot, în condiţii identice pentru ambele, la temperaturi de zero şi niţel sub zero. Un consum de 28.2 kWh/100 km pentru Jaguar şi unul de 25.9 kWh/100 km pentru Audi e-tron.

Costuri reale de încărcare în Kecskemet, Ungaria:
• Jaguar I-PACE — 49.37 kWh consumaţi / 1h 18 min — 3,950 HUF (cca. 233 MDL)
• Audi e-tron — 45.34 kWh consumaţi / 1h 03 min — 3,200 HUF (cca. 188 MDL)
• Hyundai Ioniq electric — 24.89 kWh consumaţi / 3h 37 min — 1,991 HUF (cca. 118 MDL)
După Kecskemet, ne îndreptam direct spre Arad, în România, dar dădusem pentru un ambuteiaj mare pe autostradă, provocat de un accident grad. Apropo, noi porniserăm iarăşi toate 3 maşini alături, Hyundai reuşise să se încarce şi el aproape la 100% cât am aşteptat noi eliberarea prizei şi am încărcat pe rând ambele SUV-uri. Se înnoptase între timp. Dar, peste ceva timp am ajuns şi la vama cu România.
#ElectricUltraMaraton la drum lung, segmentul 3. România.

Ei bine, în România am mers direct spre Arad, la un magazin Kaufland, pe care-l ochisem încă înaintea de pornirea din Moldova, dar la care nu oprisem în drum spre Germania, pentru că oprisem la Timişoara. Din fericire, prizele de la Kaufland au funcţionat fără reproş. Hyundai urma să ne ajungă din urmă, că mersese un pic mai lent pe autostradă, să fie mai eficient.

Kaufland Arad
Calea Aurel Vlaicu 139, 310403 Arad, România
GPS: 46.196442, 21.297946
Preţ DC: 1.95 RON / kWh
Preţ AC: 1.45 RON / kWh
Preţul poate fi mai mic cu abonament şi cont local sau puteţi beneficia de o încărcare gratuită pe zi dacă vă reuşeşte activarea vouchder-ului.
Am conectat Audi întâi la încărcare. Apoi cei din Jaguar s-au gândit că, dacă tot mai există o staţie Rompetrol în Arad cu fast charge, să încerce a trage o fugă într-acolo, să alimenteze paralel. Dar acolo era acelaşi tip de staţie ca şi în Adjud în direcţie inversă, iar acel tip de staţie refuza din nou să se conecteze cu Jaguar I-PACE. Aşa că Jaguar a revenit înapoi la Kaufland. Şi aici Audi mai avea puţin de încărcat, aşa că imediat după aia am încărcat şi Jaguarul tot aici. Am pus 48.9 kWh în bateria lui Audi e-tron şi 48.0 kWh în cea a lui Jaguar I-PACE, inclusiv cu tura lui prin Arad. Aşa că de această dată Jaguar I-PACE a fost mai eficient în consum!

Costuri reale de încărcare în Arad:
• Jaguar I-PACE — 48.9 kWh consumaţi — 93.62 RON (cca. 386 MDL)
• Audi e-tron — 48.0 kWh consumaţi — 95.44 RON (cca. 394 MDL)
• Hyundai Ioniq electric — 27.4 kWh consumaţi — 39.79 RON (cca 164 MDL).

Hyundai, însă, n-a mai putut ţine pasul cu noi de aici. El avea nevoie să se încarce mult mai mult timp de aici încolo. Aşa că l-am lăsat să se încarce. Nici noi încă nu ştiam exact unde vom poposi, deja era deja ora 21 seara. Ne-am gândit că vom rezerva niţel mai încolo, poate-poate ne reuşeşte să ajungem pe la Sibiu. Iar în scurt timp am făcut-o: am sunat la un hotel de după Sibiu să rezervăm, anunţându-i că vom ajunge hăt după miezul nopţii.
Am mers pe autostradă spre Deva. Apoi trebuia să trecem pe lângă Sebeş şi Sibiu. Ne-am gândit că e mai eficient să intrăm în Deva, să pornim alimentarea unuia dintre SUV-uri, care va ajunge deja cu acea energie până la Sibiu, iar celălalt SUV să oprească la Sebeş pentru alimentare. În felul ăsta nu ne vom aştepta unul pe celălalt la încărcare. Aşa am făcut. Jaguar I-PACE şi-a pornit încărcarea la Deva, iar noi cu Audi am mers spre Sebeş. Apropo aici, în Deva, am folosit acea staţie Kaufland, care avusese probleme în drumul spre Germania. Văzusem online noi check-in-uri, semn că problemele fuseseră rezolvate între timp. Şi într-adevăr, Jaguar a putut alimenta fără probleme. A pus 44.4 kWh în baterie timp de exact o oră.

Kaufland Deva
Calea Zarandului 67, 330182 Deva, România
GPS: 45.873448, 22.919343
Preţ DC: 1.95 RON / kWh
Preţ AC: 1.45 RON / kWh
Preţul poate fi mai mic cu abonament şi cont local sau puteţi beneficia de o încărcare gratuită pe zi dacă vă reuşeşte activarea vouchder-ului.

Costuri reale de încărcare în Deva:
• Jaguar I-PACE — 44.3 kWh consumaţi — 86.48 RON (cca. 357 MDL)
Noi am ajuns la Sebeş cu Audi e-tron, ceva mai spre est. Tot la un magazin Kaufland, prieteni! De atâtea ori ne salvează magazinele Kaufland prin România! Aici am alimentat din nou fără probleme. Am pus 51.5 kWh în timp de 1 oră şi 9 minute.

Kaufland Sebeş
Str. Augustin Bena 88, 515800 Sebeş, România
GPS: 45.961095, 23.551217
Preţ DC: 1.95 RON / kWh
Preţ AC: 1.45 RON / kWh
Preţul poate fi mai mic cu abonament şi cont local sau puteţi beneficia de o încărcare gratuită pe zi dacă vă reuşeşte activarea vouchder-ului.

Costuri reale de încărcare în Sebeş:
• Audi e-tron — 44.3 kWh consumaţi — 100.59 RON (cca. 415 MDL)

Jaguar ne ajunsese între timp, eram aproape pe autostradă. Ne-am deplasat apoi spre Sibiu. În jurul Sibiului, noi cu Audi am ratat o intersecţie şi am făcut vreo 12 km în plus, aşa că Jaguarul s-a dus niţel înainte. Era trecut de ora 3 noaptea. Am fi putut opri la Kaufland Sibiu să alimentăm, dar nu mai aveam forţe. Ne-am zis să venim noi cu Victor dimineaţa să alimentăm maşinile şi că ar fi mai bine să mergem la hotel, care era la vreo 45 km de Sibiu, mai la est. Ne uitasem la autonomie. Ne ajungea şi până la hotel, şi pentru drumul înapoi spre Sibiu de a doua zi, până la prize.
Pentru mine şi Victor dimineaţa s-a făcut peste vreo 2 ore după ce ne-am culcat. Dar trebuia să avem grijă de încărcarea maşinilor. Aşa că am mers, aşa somnoroşi cum eram, spre Sibiu. Am ajuns la Kaufland, iar aici priza era ocupată de un BMW i3. Victor a rămas să aştepte cu Jaguarul, iar eu m-am dus spre Promenada Mall din Sibiu, unde mai era o priză.

Panorama Mall Sibiu
Str. Lector 1, 557260 Sibiu, România
GPS: 45.796596, 24.162273
Preţ DC: gratuit
Preţ AC: gratuit

Am găsit-o, era liberă şi era şi gratuită! Am încărcat repede Audi, iar când aveam deja vreo 80%, l-am chemat şi pe Victor să vină aici, întrucât acel i3 aşa şi nu eliberase priza unde aştepta el. A venit aici şi a încărcat, în timp ce noi am băut o cafea la mall.
Costuri reale de încărcare în Sibiu:
• Jaguar I-PACE — 64.2 kWh consumaţi — 0.0 RON (0 MDL)
• Audi e-tron — 70.2 kWh consumaţi — 0.0 RON (0 MDL)

Între timp, colegii noştri de expediţiei dormiseră un pic mai mult, se făcuse deja o oră bună şi de un prânz, iar hotelul nostru era şi o păstrăvărie în acelaşi timp. Aşa ce ne comandaseră şi nouă câte un peşte, până aveam să ajungem noi cu bateriile pline la ei.
Am parcurs cei 45 km până la ei aproape într-o oră. N-a fost foarte eficientă ideea de a nu ne încărca la Sibiu noaptea, dar eram prea obosiţi atunci. Acum, însă, am savurat un pic acest hotel cu păstrăvărie, înainte de a porni mai departe spre Braşov.

Dar ce se întâmplase între timp cu Hyundai? După ce ne-a impresionat aproape două zile complete, reuşind să ţină pasul cu noi, în seara zilei anterioare, după ce a plecat de la Kaufland Arad, a mers până la Deva, o faptă eroică pentru Ioniq electric. A ajuns la Deva cu 13% baterie şi a mers la staţia Socar să alimenteze, acolo unde era gratuit. Au ajuns şi ei spre dimineaţă. Maşina arăta că avea nevoie de tocmai 7 ore şi jumătate pentru a încărca. Trăgea mai lent, parcă, de data asta. Dar nici asta nu mai conta, erau prea obosiţi şi ei şi au mers la hotelul la care oprisem şi-n direcţia spre Germania.

Socar Deva
Calea Zarandului 75A, 330092 Deva, România
GPS: 45.869888, 22.920631
Preţ AC: gratuit
A doua zi dimineaţa, bateria lui Hyundai era departe de a fi plină. Pronosticul sumbru fusese realist de fapt. Ina a luat maşina şi a încercat să meargă la Kaufland Deva. Dar s-a pomenit că i s-a termina traficul de internet acolo. Am încercat noi să i-o pornim de la distanţă cu un account de-al nostru. Apoi, priza n-a mai vrut să accepte maşina, indicând nu ştiu ce eroare. A pierdut mai mult de o oră în încercări, apoi a mers s-o pună înapoi la Socar. Şi au mai stat încă 2 ore să alimenteze, în total alimentând vreo 5 ore şi 20 minute la această staţie. Ăsta a fost momentul în care pentru noi toţi a devenit clar că ei nu vor mai putea să ne ajungă până acasă.

Pentru noi, cu cele două SUV-uri cu autonomie mare şi fast charge, lucrurile erau mult mai vesele. Ne-am pomenit că eram la baza Transfăgărăşanului, traseu care era deja închis, dar oricum ne-am zis că ar fi păcat să nu urcăm măcar niţel pe el cu aceste SUV-uri savuroase! Şi am făcut-o! Cu o plăcere imensă în condus! Ce maşini! Cât de plăcute sunt ambele!
După această mică escapadă, am mers spre Braşov. În Audi, fetele au preluat volanul. Eu am mers pe bancheta spate să trag un pui de somn, după cele 2 ore dormite noaptea. Jaguarul era condus de Victor, dar acesta promisese să nu conducă decât până la Braşov, de unde eşafeta trebuia preluată de Denis.

Am ajuns la Kaufland Braşov spre seară, cu rezervă destul de mare în baterii. Priza fast charge era liberă şi ne-am gândit că, decât să străbatem traficul din oraş pentru altă priză, e mai bine să alimentăm ambele SUV-uri pe rând aici. Nici nu trebuia să le facem chiar plinul, or, până la Adjud, la următoarele staţii fast charge, aveam doar vreo 175 km de parcurs.

Kaufland Braşov (Bartolomeu)
Str. Avram Iancu 62, 500075 Braşov, România
GPS: 45.658206, 25.589136
Preţ DC: 1.95 RON / kWh
Preţ AC: 1.45 RON / kWh
Preţul poate fi mai mic cu abonament şi cont local sau puteţi beneficia de o încărcare gratuită pe zi dacă vă reuşeşte activarea vouchder-ului.

Costuri reale de încărcare în Braşov:
• Jaguar I-PACE — 36.4 kWh consumaţi — 71.12 RON (cca. 293 MDL)
• Audi e-tron — 52.6 kWh consumaţi — 102.63 RON (cca. 423 MDL)
De aici am plecat spre Adjud, pe la Oituz şi Oneşti. Victor luase loc pe bancheta spate în Audi şi era mort de oboseală. Ceilalţi, care dormiseră mai mult, erau mult mai vioi şi savurau călătoria cu plăcere. Să mergi prin serpentine cu aceste maşini e super plăcut. Şi autonomia acum crescuse, ajungând să indice un total de vreo 385 km pentru ambele maşini! Cu câte 4-5 oameni la bord şi cu trecere de munţi!

În Adjud, totul a fost mult mai simplu. Am dus Jaguarul la staţia E-ON, iar Audi l-am putut încărca fără probleme la staţia Rompetrol, unde am stat să bem şi câte o cafea. Totul a durat doar o oră şi un pic, iar maşinile noastre erau deja pline. Numai bine să ajungem deja până la Chişinău cu ele!

E-ON Adjud / E-ON UMB Adjud
DN 11A, România
GPS: 46.128426, 27.158115
Preţ DC: 1.90 RON / kWh
Preţ AC: 1.40 RON / kWh
Preţul poate fi mai mic cu abonament şi cont local.

Rompetrol Adjud
Bulevardul Republicii 1d, Adjud 625100, România
GPS: 46.088566, 27.190709
Preţ: gratis

Costuri reale de încărcare în Adjud:
• Jaguar I-PACE — 48.34 kWh consumaţi — 91.93 RON (cca. 377 MDL)
• Audi e-tron — 41.2 kWh consumaţi — 0 RON (0 MDL)

De aici a urmat drumul spre Podul Turcului şi Bârlad. Trecusem deja de miezul nopţii, dar eram convinşi să mergem până la Chişinău. Traseul de după Bârlad, spre Huşi şi vama Albiţa a fost chiar uşor, iar autonomia rămasă în ambele maşini ne făcea siguri de faptul că vom ajunge fără nici un risc la Chişinău fără să mai alimentăm pe undeva.
Pentru Hyundai lucrurile au fost un pic mai dificile. Lăsaţi în urmă de noi şi încurajaţi doar de la distanţă prin chat-uri, cei doi ocupanţi ai lui Hyundai au avut de îndurat efectul lipsei de fast charge şi a unor încărcări AC Type 2 din Deva mai lente decât ar fi trebuit. De la Deva au mers până la Sibiu, unde au încărcat 19.6 kWh în aproape 3 ore, deci o viteză bună pentru Ioniq.

Costuri reale de încărcare în Sibiu, Hyundai Ioniq electric:
• Hyundai Ioniq electric — 19.6 kWh consumaţi — 28.41 RON (cca. 117 MDL)

La Braşov, tot la Kaufland, au încărcat 13.2 kWh în aproape 2 ore.

Costuri reale de încărcare în Braşov, Hyundai Ioniq electric:
• Hyundai Ioniq electric — 13.2 kWh consumaţi — 19.19 RON (cca. 79 MDL)

Au mers după aia până la Târgul Secuiesc şi acolo au decis doarmă vreo două-trei ore într-un hotel. Erau obosiţi şi un pic demoralizaţi. Ziua asta fusese ineficientă pentru ei, de doar 332 km parcurşi şi enorm de multe încărcări. Şi-au asumat schimbarea de program şi ştiau că vor ajunge cel puţin cu vreo 6-8 ore mai târziu decât noi acasă. Mai târziu decât estimau, dar mai sigur.
După somnul scurt, porniseră spre Adjud. Au ajuns acolo cu bine, mai binedispuşi deja. Aici, la Rompetrol Adjud, au încărcat maşina timp de peste 3 ore, dar au încărcat-o plină şi gratuit din nou. Apoi au pornit şi ei spre Podul Turcului, Bârlad, Huşi şi vamă.

#ElectricUltraMaraton la drum lung, segmentul 3. Moldova.

Pentru Hyundai Ioniq electric, Moldova a mai însemnat o încărcare, după ce-au traversat vama, la o staţie Eco Factor, de la Vento Leuşeni. Au pus doar 6.5 kW aici, timp de o oră, ca să fie siguri că ajung cu bine la Chişinău şi am pornit spre capitală.

EcoFactor Leuşeni
Traseu E581, s. Leuseni, r. Hincesti, com. Leuseni 3432
GPS: 46.795287, 28.167989
Preţ AC: 0.39 MDL/min

Costuri reale de încărcare în Moldova, Leuşeni, Hyundai Ioniq electric:
• Hyundai Ioniq electric — 6.5 kWh consumaţi — 23 MDL
Pentru Audi e-tron şi Jaguar I-PACE, care trecuserăm cu multe ore înainte pe aici, locul ăsta a însemnat un popas de 5 minute pentru o cafea după vamă şi atât. N-am avut nevoie să încărcăm şi am mers direct spre casă, astfel încât am ajuns în Chişinău înainte de răsăritul soarelui. Ba chiar cu maşinile i-am dus pe toţi pe acasă, ne-am îmbrăţişat după o asemenea călătorie şi ne-am promis să ne revedem după amiază la evenimentul de prezentare a lui Audi e-tron în Chişinău, unde avea să debuteze maşina condusă de noi din Germania până în Moldova.
Parcasem Jaguarul cu vreo 19% autonomie. Cu Audi am mers la staţia Kaufland de la Botanica, înainte de a merge spre casă, să-i pun nişte energie măcar vreo 30 minute. Mi-am pus alarma telefonului, pentru că e evident c-am adormit în maşină cât ea se încărca, după atâta drum. După vreo 40 minute, am pornit spre casă.

Ajunsesem! Ajunsesem cu toate cele 3 electromobile din Germania spre Moldova! Şi de această dată totul a decurs fără anxietate, fără să ne fie frică măcar o dată că toate planurile ne vor fi date peste cap, că vom rămâne pe undeva fără energie în oricare alt impas. Maşinile noastre au parcurs exact 2000.0 km şi au făcut-o fără vreo problemă tehnică, oricât de mică, şi ne-am dat seama că în cel de-al doilea segment am alimentat cele două SUV-uri doar la prize fast charge DC, doar la porturi CCS! Deci, se poate spune că există o reţea fastcharge europeană accesibilă şi Moldovei, conectată într-un tot întreg tangibil şi cu Moldova!
Despre Jaguar ştiam deja că nu-i prea plac acel tip de staţii din reţeaua Rompetrol din România şi le-am evitat, aşa că n-am avut rateuri, decât încercarea din Arad. Audi în general n-a refuzat nici o singură staţie, s-a încărcat ireproşabil şi rapid peste tot! Oh, da, o asemenea maşină electrică mi-ar plăcea s-o exploatez în viaţa de zi cu zi! Media de consum a lui Audi e-tron, apropo, fusese de 26.3 kWh/100 km în aceşti 2000 km.

Mai jos vedeţi cifre şi costuri de încărcare, dar, în esenţă, ambele SUV-uri au generat costuri de aproximativ 125-150 euro pentru a călători pe acest segment lung, Audi indicând mai puţin pentru că ne-a fost oferit cu bateria aproape plină la început. Cam astea sunt costurile reale pe care poţi miza cu un asemenea ditamai SUV electric la drum lung.
Hyundai, însă, a fost cel care ne-a şocat în al doilea segment. Şoferul său, mânat de o frenezie aproape fanatică de a economisi şi a încărca pe cât e posibil la staţii gratuite, a ajuns în Chişinău generând costuri de încărcare de doar... 902.83 lei. Adică nici o mie de lei. Adică nici 50 de euro! Asta nu doar că e mai ieftin ca orice călătorie cu orice altă maşină tradiţională, ci e mai ieftin şi ca o călătorie cu autobuzul sau mcirobuzul! Aoleu! Iată, deci, cum se mai şi poate şi cu o maşină electrică!
Revenind la Audi-ul nostru e-tron ajuns la Chişinău, eu, fără mult somn, am mers să spăl maşina, s-o mai încarc la Kaufland, să mai filmăm câte ceva pentru reportajul nostru, pe meleagurile noastre, iar apoi la evenimentul de lansare de la Marriott hotel. A doua zi urma să pornim deja spre Germania şi urma să avem doar două zile la dispoziţie ca să ajungem acolo. De fapt, nici măcar două zile! În ziua a doua, maxim la ora 17.00, trebuia să fim deja la aeroportul din Munchen! Iar asta înseamna că vom avea maxim vreo 36 ore sa ajungem acolo! Cu o maşină electrică! Un traseu de 1800-1900 km!
V-am intrigat! Staţi să vedeţi partea a 3-a şi ultima! Dar până atunci, vedeţi cifrele de mai jos, tabelele şi infograficele despre ce a însemnat acest segment de călătorie în #ElectricUltraMaraton.

Vă mulţumim că ne sunteţi alături!,
» Toate relatările din #ElectricUltraMaraton

Costuri totale achitate pentru electricitate pe parcursul segmentului 2, Audi e-tron (preluat de la Audi cu 90% baterie):
Costuri totale achitate pentru electricitate pe parcursul segmentului 2, Jaguar I-PACE:
Costuri totale achitate pentru electricitate pe parcursul segmentului 2, Hyundai Ioniq electric (fără port CCS fast charge):
0
6,247
GALERIE FOTO (10 IMAGINI)
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!