Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Reportaj: cum am călătorit cu 60 euro din Moldova spre Germania, cu Audi e-tron, în 36 de ore!

20 Decembrie 2019 - 21:37
Ilie Toma
Da, dragii noştri, în sfârşit am ajuns şi la cea mai palpitantă provocare a #ElectricUltraMaraton, cea în care călătorim cu o singură maşină 100% electrică — Audi e-tron — din Moldova spre Germania şi în care vrem să facem întreaga distanţă de 1,900 km în numai vreo 36 de ore, cu tot cu condus, încărcări, traversări de hotare şi toate celelalte pauze posibile într-o călătorie.

IMPORTANT: La sfârşit acestui articol avem şi un mare reportaj VIDEO cu toată experienţa acestui segment!
De această dată suntem doar doi ocupanţi la bord, eu şi amicul nostru Vicu Ţurcan, protagonistul unei renumite emisiuni YouTube. El ni s-a alăturat abia în acest segment de expediţie şi e şi pentru prima dată când vine într-o expediţie de-a noastră. Vicu e specialistul desăvârşit în gadget-uri, eu îndrăznesc a zice că-s mai spre maşini, iar în cazul unei maşini 100% electrice, atât de hi-tech precum e Audi e-tron, tandemul Ilie + Vicu ar trebui să fie o formulă foarte interesantă.

Şi apoi, nu pot ascunde nici faptul că aveam nevoie de Vicu şi pentru ca el să mai conducă acest Audi e-tron. Noi am avut 6 zile intense de expediţie înainte de asta, dus întors spre Germania şi înapoi, iar în cea de-a 7-a zi am pregătit maşina pentru prezentarea ei fanilor Audi din Moldova, am fost la acel eveniment, iar după asta, în noaptea imediat următoare, deja trebuia să pornim la drum spre Germania! Şi, având şi scopul de a ajunge încolo în vreo 36 de ore, ne-am gândit că e absolut necesar să fim doi şoferi, care vor mai schimba rolul de la volan.
Deci, practic, trebuia să pornim în ziua 8 foarte dimineaţă, pe la 2-3 noaptea, iar în ziua 9 să ajungem în Munchen încă în intervalul orelor germane de muncă, adică până la vreo 16, maxim ora 17! Sincer, aveam dubii mari că vom reuşi, ne gândeam deja la versiunea în care vom ajunge, eventual, noaptea târziu în Munchen în cea de-a doua zi şi le vom lăsa germanilor maşina parcată undeva prin aeroport, iar cheile aruncate în vreo cutie poştală a lor.

Pe la ora 19:00 seara, ne-am sunat cu Vicu şi ne-am gândit când ar fi mai bine să pornim spre Germania. Am convenit că, dacă ne vom întâlni la 02:30 dimineaţa, pe bd. Moscova din Chişinău, ar fi ideal. Eu aveam nevoie să încarc şi bateria lui Audi e-tron, ca să putem porni cu ea plină.
M-am gândit când e mai bine s-o fac — acum, seara, în pofida oboselii, sau să merg noaptea şi mai devreme de ora 02:30 şi să alimentez înainte de a mă întâlni cu Vicu? Mi-am spus că noaptea e prea riscant să fac asta, ca să nu dau peste cap programul nostru şi e mai bine să merg acum, seara.

Prize publice DC fast charge în Chişinău în 2019 — doar 2, doar la magazinele Kaufland

Noi ţineam cumva din inerţie că mai există o priză fast charge la un alt magazin decât Kaufland, dar acum, cu Audi, cineva ne-a amintit că acolo e doar o priză Type 2 mai puternică şi cu cablu domestic. Aşa că, de fapt, în întreg Chişinăul există doar 2 prize publice fastcharge DC, ambele de 50 kW putere, situate la magazinele Kaufland de pe bd. Decebal şi de pe bd. Mircea cel Bătrân. Acum vă daţi seama ce impact au cu adevărat cei de la Kaufland pentru mobilitatea electrice, dacă până în prezent singurele prize fast charge DC nu doar din capitală, dar şi din ţară, sunt la magazinele lor?
Mai există cel puţin o priză DC la service-ul Jaguar din Chişinău, dar ea e pentru folosirea de către clienţii mărcii, atunci când aceştia merg la service. Tot ei mai au o priză AC publică.

Aşadar, acum, cu Audi e-tron, am mers la Kaufland de la Ciocana să alimentez maşina. Voiam să-i fac plinul. La prize erau două maşini — un Outlander la fast charge ChaDEMO şi o altă maşină la priza Type 2. Dar, din fericire, am fost imediat recunoscuţi din nou de către proprietarii amabili de aici, care ştiau de toată istoria #ElectricUltraMaraton, despre Audi e-tron şi chiar despre faptul că urma să mergem cu el în Germania. Aşa că ne-au propus singuri să încărcăm e-tron-ul nostru întâi cu menţiunea „Hai, că voi aveţi nevoie să plecaţi la drum lung, eu mai am timp”. Voiam să-i servesc cu o cafea pentru această amabilitate, dar am sfârşit pur şi simplu prin a vorbi despre maşini electrice. Tare plăcută experienaţa asta între proprietarii de maşini electrice!

Kaufland Chişinău (Ciocana)
Bd. Mircea cel Bătrân 25/1, 2075 Chişinău, Moldova
GPS: 47.053250, 28.889682
Preţ DC: gratuit
Preţ AC: gratuit
În total, am stat aproape o oră la priză, maşina punea energie în ea foarte vioi şi am încărcat în total vreo 44 kWh. Costul — deocamdată zero! La magazinele Kaufland Moldova încărcarea e încă gratuită!

Costuri reale de încărcare în Chişinău
- Audi e-tron — 44.0 kWh consumaţi — 0.00 MDL
Aşadar, pe aproape de ora 21:00 ajungeam acasă să dorm un pic înainte de a mă trezi cu noaptea în cap şi de a porni în ultimul segment al aventurii noastre în #ElectricUltraMaraton. Şi pentru că ceea ce a urmat a fost o provocare contra cronometru, şi titlurile de mai jos menţionează în primul rând ora.

Ziua 1. Ora 01:30. Sună alarma. Trezeşte-te! Fără răgaz, am început repede a mă pregăti. Mare bagaje nu aveam de luat, înapoi urmează să venim cu avionul, doar cu bagaj de mână. Un rucsac e suficient de această dată, deci.

02:11. Am totul încărcat în Audi e-tron. Pot porni cu el spre bd. Moscova, să mă întâlnesc cu Vicu.

02:30. Ne-am întâlnit cu Vicu, la locul şi ora stabilită. Să pornim, deci! Bateria maşinii e aproape plină şi ar trebui să ne ajungă fără probleme să ajungem tocmai până la Adjud, la staţia Rompetrol cu fast charge de acolo!

03:32. Ne apropiam de vamă şi am intrat până la staţia Avante pentru a lua cu noi o cafea la drum sau eventual şi un sandviş. N-am stat prea mult, peste vreo 10 minute plecam deja. N-am oprit nici la staţia Vento de lângă Leuşeni să încărcăm, pentru că n-aveam nevoie. Am mers, deci, direct în vamă şi, fiind noaptea de sâmbătă spre duminică, am avut parte de o traversare foarte liberă în ambele posturi vamale de la Leuşeni-Albiţa.
06:12. După ceva mai mult de 2 ore de drum prin România, ajungeam la Adjud. Am mers pe traseul cel mai scurt, din nou, care trece prin Huşi, Bârlad, apoi pe la Podu Turcului spre Adjud. Drumul ăsta pe la Podul Turcului a fost de această dată mai uscat şi am mers fără să alunece maşina prin viraje. Am ajuns la priza de la Rompetrol din Adjud după 266.4 km parcurşi de la pornire, cu o medie de consum de 25.5 kWh/100 km. Bine, cei care conduc maşini electrice mai mici, vor zice că e mult, dar pentru asemenea SUV-uri mai mari şi mai grele, e un consum realist normal. Iar noi conducem cu climatizarea pusă pe regim automat, cu vreo 22.5 grade setate spre menţinere, cu toate sistemele maşinii incluse şi cu confort deplin.

Rompetrol Adjud
Bulevardul Republicii 1d, Adjud 625100, România
GPS: 46.088566, 27.190709
Preţ DC: gratis
Preţ AC: gratis

06:15. Am conectat staţia. Aveam 18% baterie acum. Deci, luând în considerare cei 266.4 km parcurşi cu 82% baterie, autonomia totală în asemenea condiţii ar putea fi de minim 325 km. Ba chiar maşina ne mai arăta o autonomie de încă 61 km, deci şi 327 km ar fi fost realişti. Aveam de aşteptat încărcarea deplină cam o oră şi jumătate. Numai bine pentru un pui de somn şi o cafea cu un croasant.
07:38. Audi e-tron era deja complet încărcat. În loc de 1:33 prognozaţi la început, am încărcat 1 oră şi 22 minute şi am pus tocmai 68 kWh în baterie. Din nou, gratis! Şi de această dată gratis, pentru că şi staţiile Rompetrol din România oferă deocamdată prize gratuite! De aici, pornim direct spre Braşov! Tot pe la Oneşti şi Oituz, că e cea mai scurtă distanţă!

Costuri reale de încărcare în Adjud
- Audi e-tron — 68.0 kWh consumaţi — 0.0 RON (0 MDL/0.00 EUR)
09:57. Intrăm în Braşov. Mai avem încă 162 km autonomie şi avem o medie totală de consum de 25.6 kWh/100 km cu tot cu traversarea munţilor! Minunat! Ne-am dat seama că am ajuns din Chişinău spre Braşov cu 0 EUR costuri de încărcare! Am încărcat doar în Chişinău şi în Adjud, în ambele cazuri gratuit! Deci, cu un asemenea Audi e-tron poţi veni la Braşov cu o singură oprire pentru încărcare, de vreo oră şi jumătate, şi aia gratuită! Acum mergem la Kaufland Braşov să ne încărcăm, acolo vom încărca iar cu bani, pentru că n-aveam timp să ne jucăm cu activarea acelui card cu o încărcare gratuită pe zi, dar dacă mai faceţi şi asta, încărcaţi şi aici gratis.
10:45. Oprisem încărcătorul de la Kaufland Braşov, pentru că nu voiam să încărcăm deplin bateria. Aveam deja 225 km autonomie, suficient cât să ajungem la Sibiu, sau chiar la Deva în cazul vreunei probleme la Sibiu. Aşa că am mers mai departe! Cât ne costase încărcarea din Braşov?

Costuri reale de încărcare în Braşov
- Audi e-tron — 18.1 kWh consumaţi — 35.28 RON (cca. 145 MDL/7.53 EUR)

Kaufland Braşov (Bartolomeu)
Str. Avram Iancu 62, 500075 Braşov, România
GPS: 45.658206, 25.589136
Preţ DC: 1.95 RON / kWh
Preţ AC: 1.45 RON / kWh
Preţul poate fi mai mic cu abonament şi cont local sau puteţi beneficia de o încărcare gratuită pe zi dacă vă reuşeşte activarea vouchder-ului.
12:01. Ne mişcăm spre Sibiu, drum e plăcut de liber de trafic, iar peisajele sunt frumoase. Mai avem 50% baterie şi încă 171 km autonomie, semn că în asemenea regim am putea uşor depăşi 350 km autonomie totală cu o baterie plină. Media noastră de la pornire a scăzut la 24.8 kWh/100 km, pentru cei 517.8 km parcurşi până aici.
12:47. Ajungem în Sibiu, avem aproape 580 km parcurşi din Chişinău până aici, 24.5 kWh/100 km consum mediu şi 68 km/h viteză medie — absolut firească pentru traversarea României. Ne bucură să fi ajuns atât de devreme deja la Sibiu! Mergem acum la Promenada mall, unde există o priză fast charge gratuită, la care am alimentat în segmentul numărul 2.

13:13. Am ajuns la mall, la priza cu pricina, cu 30% baterie. Surpriză la staţia de încărcare, însă. Cineva a parcat un Passat pe locul rezervat maşinilor electrice de lângă priză. A trebuit să improvizăm. Am fost în mall la informaţii să-l cheme pe proprietar, însă n-a apărut nimeni. Am tras vehiculul nostru să-l putem alimenta cât îl aşteptăm. Aşa şi n-a mai venit. Apropo, această priză deconectează maşinile la 80% baterie, dar poţi porni încă o dată procesul de încărcare şi ajungi apoi la 100% dacă vrei. Asta am făcut şi noi şi am ieşit cu bateria la 100% de aici, cu Audi e-tron. Am pus în ea cam 58.7 kWh şi am făcut-o gratits, din nou!
Costuri reale de încărcare în Sibiu
- Audi e-tron — 58.7 kWh consumaţi — 0.0 RON (0 MDL/0.00 EUR)

Panorama Mall Sibiu
Str. Lector 1, 557260 Sibiu, România
GPS: 45.796596, 24.162273
Preţ DC: gratuit
Preţ AC: gratuit

14:48. Am dedicat vreo 40 minute spălării maşinii, că era prea murdară. Eram mai încrezuţi că avem timp suficient, deja. După aia am pornit spre Deva.
17:10. Am ajuns la Kaufland Deva. Lucrurile merg bine! Aici nu vom alimenta complet, avem nevoie doar cât să ajungem la Arad, unde mai avem o staţie Rompetrol gratuită şi unde avem încredere că vom putea încărca! Încărcăm până la 80-85%. Sesizasem că ajunsesem aici, la Deva, încărcând doar o singură dată cu plată, de 7.50 euro, şi încă 3 ori gratuit! Fantastic! În Deva, însă, am plătit pentru încărcare. Am pus 21.4 kWh timp de 29 minute şi asta ne-a costat 41.76 RON, adică vreo 172 lei moldoveneşti.

Costuri reale de încărcare în Deva
- Audi e-tron — 21.4 kWh consumaţi — 41.76 RON (172 MDL/8.92 EUR)

Kaufland Deva
Calea Zarandului 67, 330182 Deva, România
GPS: 45.873448, 22.919343
Preţ DC: 1.95 RON / kWh
Preţ AC: 1.45 RON / kWh
Preţul poate fi mai mic cu abonament şi cont local sau puteţi beneficia de o încărcare gratuită pe zi dacă vă reuşeşte activarea vouchder-ului.
17:39. Ieşim din Deva, ne îndreptăm spre Arad. De această fată folosim navigaţia nativă a lui Audi e-tron, pentru că ea ne ghidează pe autostrada A1, nu pe drumuri întortocheate, care, deşi mai scurte în distanţă, ar putea fi mai aglomerate duminica seara. Ar trebui să ajungem în Arad cam la 20:00. Arată foarte bine şi navigaţia nativă a lui e-tron, fiind făcută pe bază de Google Maps!
Se poate trece România într-o singură zi, de la vest la est, cu o maşină electrică? DA!

19:56. Ajungem în Arad! Ce super! Aici ştiam că există o staţie Rompetrol şi pentru că Audi se împacă bine cu aceste staţii, am venit aici să încărcăm, gratuit din nou! Şi încărcarea merge strună! Pe la 5 dimineaţa eram la vamă şi acum, la 8 seara, suntem în Arad, în capătul vestic al României! Stăm cât să avem suficientă autonomie cât să ajungem la staţia din Ungaria, de la M5 Family hotel, acolo unde vom şi cina.

Costuri reale de încărcare în Arad
- Audi e-tron — 25.1 kWh consumaţi — 0.0 RON (0 MDL/0.00 EUR)

Rompetrol Arad
Calea Radnei 190-192, Arad 310000, România
GPS: 46.178382, 21.351910
Preţ DC: gratis
Preţ AC: gratis

21:52 — Am ajuns la vamă. Aşadar, gata cu traversarea României! Am alimentat în Chişinău la pornire, apoi în România de 5 ori — Adjud, Braşov, Sibiu, Deva şi acum la Arad, dintre care 3 ori gratuit şi 2 ori cu plată. Cel mai important, însă, e că am demonstrat că DA, e posibil să traversezi ÎNTREAGA Românie de la Est la Vest, cu o maşină 100% electrică, într-o singură zi! Şi asta ne-a costat doar... 16.45 euro până acum!
#ElectricUltraMaraton la drum lung. Segmentul 3 cu Audi e-tron. Ungaria.

22:08 (ora MD) / 21:08 (ora HU). Aveam câteva minute de când am intrat în Ungaria. Către acest moment consumul nostru mediu a constituia 24.8 km/100 km şi avem deja 960 km parcurşi de la pornire! Într-o singură zi, cu o maşină electrică, şi e abia ora 9 seara!

22:45 (MD) / 21:25 (HU). Am ajuns la M5 Family Hotel, locul cu priză DC, restaurant şi hotel, foarte apropiat de autostrada M5 spre Budapesta. Aici vom vrem să facem bateria plină, dacă tot vom sta să cinăm, E un restaurant cu autoservice, fără fiţe, dar foarte potrivit pentru noi. Cu energia de aici, vrem să ajungem de aici deja la prima staţie IONITY, de după Budapesta, fără vreo altă oprire! Când am revenit după ce am cinat, am constatat că Audi e-tron s-a încărcat mai repede decât cei 50 kW capacitate a prizei! Timp de 1 oră şi 21 minute priza a pus în el 72.9 kWh energie! Şi asta ne-a costat 4,100 forinţi, adică vreo 239 lei moldovenşti, sau vreo 12.39 euro.

Family Hotel M5
Autostrada M5, kilometrul 147, Balastya 6764 Ungaria.
GPS: 46.404302, 19.974352
Preţ DC: 50 HUF / min
Preţ AC: 80 HUF / kWh

Costuri reale de încărcare, Family Hotel M5
- Audi e-tron — 72.9 kWh consumaţi — 4,100.00 HUF (239 MDL/12.39 EUR)

00:10 (MD) / 23:10 (HU). Am pornit spre Budapesta. Tot aici se poate spune că trecem în ziua a 2-a a acestui segment de călătorie cu Audi e-tron.
03:30 (MD) / 02:30 (HU). Am ajuns la staţia IONITY Babolna, de după Budapesta, aveam 22% baterie, deci am ajuns fără vreun stres. De fapt, toată călătoria până aici a fost total lipsită de vreo îngrijorare de autonomie, baterie sau prize!

IONITY Babolna (Direcţia spre Budapesta)
Babolna, staţie OMV, Autostrada M1, kilometrul 39, 2943 Ungaria
GPS: 47.680611, 17.976488
Preţ DC: 2,500 HUF / sesiune

04:05 (MD) / 03:05 (HU). Finalizăm încărcarea la IONITY Babolna. Incredibil, dar în numai 33 minute am încărcat cei 78% de baterie a lui Audi e-tron, până la 100%! Deci, o medie de încărcare de facto de 119.8 kWh pe oră! Wow!!! În acest ritm nu numai că nu e nici o problemă să înaintezi în sprinturi de lungă distanţă, dar chiar e şi mega plăcut!

Costuri reale de încărcare, IONITY Babolna, M1, Ungaria
- Audi e-tron — 65.9 kWh consumaţi — 2,500.00 HUF (146 MDL/7.55 EUR)
04:40 (MD) / 03:30 (HU). Undeva pe la această oră văzusem şi indicatorul AUSTRIA. Am traversat toată Ungaria încărcând doar de 2 ori, şi plătind mai puţin de 20 euro pentru asta! În total din Moldova până la hotarul cu Austria am avut costuri de 36.39 euro pentru alimentarea lui Audi e-tron!

#ElectricUltraMaraton la drum lung. Segmentul 3 cu Audi e-tron. Austria.

05:23 (MD) / 04:23 (AU). Suntem aproape de Viena, am intrat la următoarea staţie IONITY de pe traseu, de pe autostrada A4. Mai avem autonomie multă, dar ne alimentăm ca să putem ajunge uşor la următoarea staţie de pe traseu, care e la vreo 200 km depărtate spre vest. Am mers vreo 125 km până aici, cu viteză maxim admisă pe autostradă şi am ajuns cu 61% baterie această. La un pic peste 24 de ore de când am pornit, deja suntem aproape de Viena! Sprintul nostru deja decurge mult mai rapid decât am aşteptat! Asta înseamnă că, eventual, cu un popas nocturn la un hotel, în 2 zile se poate călători lejer spre destinaţii europene, exact ca şi cu oricare al SUV cu motor tradiţional, care adăposteşte o familie într-o călătorie.

IONITY Gottlesbrunn
Staţie OMV, Ost Autobahn A4, kilometrul 27, 2464 Gottlesbrunn, Austria
GPS: 48.056273, 16.711894
Preţ DC: 8.00 EUR / sesiune
06:20 (MD) / 05:20 (AU). Bateria lui Audi e-tron s-a încărcat atât de repede, încât nici n-am reuşit să ne bem cafeaua. Am mai stat 30 minute în plus doar pentru a ne savura croasantul şi cafeaua la voie! Uite aşa se întâmplă la aceste staţii IONITY! De aici am pornit spre vest, având următorul popas programat la staţia IONITY St. Valentin.

Costuri reale de încărcare, IONITY Gottlesbrunn, A4, Austria
- Audi e-tron — 32.73 kWh consumaţi — 8.00 EUR (155 MDL)

08:12 (MD) / 07:12 (AU). Am ajuns cu 23% la următoarea staţie IONITY, gonind în voie pe autostrăzile austriece, atât cât e legal s-o facem. Mergem să luăm dejunul la restaurantul Landzeit de aici. Aici e nevoie de o oră şi 35 minute pentru încărcarea completă, se pare, e un pic mai lent. Dar ni se potriveşte perfect acest timp pentru asta. E totuşi, abia dimineaţă, abia a răsărit soarele, iar noi suntem deja aproape la capătul vestic al Austriei! Şi aveam doar vreo 27 ore de când părăsisem hotarul Moldovei!

IONITY St. Valentin
Staţie OMV / Landzeit
Rasthausstraße 3, 4300 St. Valentin, Austria
GPS: 48.196414, 14.528201
Preţ DC: 8.00 EUR / sesiune

Costuri reale de încărcare, IONITY St. Valentin, Austria
- Audi e-tron — 64.6 kWh consumaţi — 8.00 EUR (155 MDL)
11:04 (MD) / 10:04 (AU). Încărcarea luase sfârşit demult. Dar eram atât de devreme aproape de Munchen, încât nici check-in la hotel n-am putea face atât de devreme. Aşa că am mai şi lucrat un pic de la laptop-ul în acest restaurant cu atmosferă plăcută. Şi, probabil, vom mai poposi pe undeva. Ne gândeam atuci că SUV-ul ăsta 100% electric, cu gardă la sol de 172 cm, e şi o maşină de drum lung perfectă, un SUV în toată legea, atât în confort, cât şi-n performanţe. Noi am călătorit cu el până aici fără nici un sacrificiu dat de propulsia lui electrică, ba dimpotrivă, cu mult mai multă plăcere şi fără nici măcar un singur rateu cu prizele de această dată! Asta înseamnă când ştii deja pe unde mergi, pe unde să opreşti, când ai deja sfaturi utile în faţă şi mergi fără erori consumatoare de timp! Incredibil! Incredibil ce putem face deja în anul 2019 cu un SUV 100% electric!

12:57 (MD) / 11:57 (AU). Ajungeam în Salzburg deja. Am oprit şi pentru a cumpăra mici cadouri pentru copiii de acasă. Avem timp! Într-un sprint cu o maşină electrică! Ba chiar voiam mai departe, prin Germania, să mai ieşim pe vreun drum frumos de munte din afara autostrăzii, să mai pozăm maşina noastră un pic! Am mers atât de rapid, încât acum chiar avem timp berechet! Şi Austria am traversat-o cu doar două încărcări!
#ElectricUltraMaraton la drum lung. Segmentul 3 cu Audi e-tron. Germania.

14:00 (MD) / 13:00 (DE). Am pornit spre Germania mai departe, iar Salzburg, se ştie, e chiar la hotel cu Germania. Am intrat pe autostrăzile fără limită de viteză şi, ştiind că mai avem o staţie IONITY până în Munchen, chiar pe traseu, ne-am zis să chinuim un pic Audi e-tron şi la viteze mai ameţitoare! Până aici aveam 1,733 km parcurşi până aici şi un consum mediu de 26.3 kW/100 km. Am început a goni acum cu 170-175 km/h! Maşina se simte fantastic! Silenţioasă, extrem de manevrabilă la asemenea viteză, extrem de naturală la asemenea cifre pe vitezometru! Iar consumul, deşi e evident că a crescut, nu pare să ajungă la cifre dramatice! Audi e-tron e absolut formidabil!
14:33 (MD) / 13:33 (DE). Am ajuns la staţia IONITY de pe austrada A8, cea despre care vorbeam mai sus. Am parcurs vreo 220 km până aici, cu tot cu ieşire şi întoarcere, pentru că staţia e în direcţie înapoi, spre Viena (pe cealaltă parte staţia IONITY e încă în construcţie). Avem 24% baterie, şi am început să încărcăm cu o viteză de 133 kW, dar am ajuns la 152 kW, deşi maximul indicat în fişa tehnică a lui Audi e-tron e de 150 kW! Deci 152 kW puşi în baterie în decurs de o oră! Dacă ajungi cu 20% baterie, încărcarea completă va dura cam... 26-27 minute, sau vreo 30 minute cu tot cu variaţii! Noi aveam de încărcat 76% baterie. Peste 17 minute aveam deja puşi 52% din cei 76% necesari. Nici măcar nu te încumeţi deja să tragi o fugă după o cafea! În 27 minute eram deja cu bateria plină, de la 24% la 100%! Wow!

IONITY Samerberg Sud A8
Rastanlage Samerberg Süd, A8 , 83101 Rohrdorf, Germania
GPS: 47.801229,12.177198
Preţ DC: 8.00 EUR / sesiune

Costuri reale de încărcare, IONITY Samerberg Sud, Germania
- Audi e-tron — 63.77 kWh consumaţi — 8.00 EUR (155 MDL)
17:10 (MD) / 16:10 (DE). Ajungeam la aeroportul din Munchen, acolo unde trebuia să returnăm minunatul nostru Audi e-tron! Parcursesem 1,900 km până aici, cu un consum mediu de 26.3 kWh/100 km! Şi trecuseră cu totul vreo 38 de ore din momentul în care pornisem din Chişinău, dar noi deja, avansând mai repede decât estimaserăm iniţiam, am mai oprit mai mult la dejunul de a doua zi, ba chiar şi o vizită la un mall, ba chiar încă o cafea mai lungă drept prânz la ultima staţie IONITY, după ce-am încărcat. Deci, să ne fi ţinut de scopul de a ajunge cât mai repede, se putea în mult mai puţin de 36 de ore, chiar vreo 32 de ore. Cu o maşină100% electrică, în anul 2019! Cu Audi e-tron!
Asta înseamnă deja infrastructura anului 2019, pentru maşini electrice! Asta se poate se poate face deja aici şi acum, cu tehnologia disponibilă azi pe un asemenea SUV, precum Audi e-tron 55 quattro!

Am făcut totalurile şi am înlemnit de mirare! Odată ce-am ieşit din Ungaria şi am intrat în Austria, alimentarea la fiecare staţie IONITY ne-a costat exact câte 8.00 EUR, indiferent de câţi kWh pusesem în baterie sau cât timp stătusem pe acolo. Şi încă trei încărcări până în Munchen înseamnă încă doar 24 euro la totalul costurilor de încărcare. Iar în total, asta înseamnă 60 euro şi 39 cenţi pentru încărcarea lui Audi e-tron din Moldova spre Germania!
Gata! Nu mai încape îndoială în nici una din întrebările esenţiale ale unei maşini electrice:

• Da, o asemenea maşină electrică precum Audi e-tron, poate servi cu brio drept unica maşină în familie, atât pentru călătoriile urbane şi regionale de fiecare zi, cât şi pentru vacanţele de lungă durată! Veţi călători cu familia cu zero sacrificii, dar cu mai multă plăcere! Tot ce trebuie e un pic de organizare inteligentă!

• Da, o maşină electrică modernă, în zilele noastre, precum Audi e-tron, poate călători la distanţe foarte lungi şi sparge în totalitate mitul că o maşină electrică e doar pentru oraş.

• Da, chiar dacă electricitatea nu e gratuită şi nici nu trebuie să speraţi că va fi, costurile de călătorie sunt oricum mai mici dacă faci planificare inteligentă. Nu ştiu nici un SUV de talia lui Audi e-tron, dar cu motor convenţional, care ar fi călătorit din Moldova spre Germania pe acelaşi traseu, generând costuri de doar 60 euro în carburanţi!

• Da, cu o autonomie ca şi cea a lui Audi e-tron, durata de încărcare nu mai e deranjantă, iar distanţa până la următoarea priză nu te mai stresează. Practic, îţi dispare orice frică şi orice întrebări de începător în ale electromobilităţii, de genul „dar ce faci dacă...”. Aici toate acele „dacă” au fost spulberate. A rămas doar satisfacţia acestei experienţe!
Dragilor, la câte maşini electrice am condus în acest an, pentru noi 2019 intră în istorie cu siguranţă ca şi anul maşinilor electrice în redacţia PiataAuto.md! Dar această nouă epocă abia începe! Să vedeţi cât de interesante vor fi lucrurile de acum încolo! Să-i zicem bun venit împreună acestei noi epoci! Da, ea a început cu stângăcii la început, dar acum, în sfârşit, şi-a căpătat forţa de a se instaura cu adevărat! #ElectricUltraMaraton ne-a convins pe noi ireversibil de acest lucru şi, sperăm, şi pe voi!

Vă spunem un mare mulţumesc că ne sunteţi alături, dragii noştri!

Şi le spunem un mare mulţumesc şi partenerilor care au crezut în aceste provocări, de la PNUD Moldova, Farmacia Felicia şi Sebamed, Audi Moldova şi Jaguar Moldova!
Iar acum, mai jos, mai aruncaţi o privire şi-n cifrele din tabelul acestei călătorii şi fortificaţi-vă concluziile! Dar şi, neapărat, vedeţi şi reprotajul VIDEO!

Link-uri utile:
Toate relatările #ElectricUltraMaraton
Relatarea cu explicaţii tehnice despre tipuri de prize, deosebiri, sfaturi utile pentru a porni la drum lung cu o maşină electrică.

Costuri totale achitate pentru electricitate pe parcursul segmentului 3, Audi e-tron:
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
GALERIE FOTO (2 IMAGINI):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter