Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

A început numărătoarea inversă pentru motoarele termice — ţara în care vor fi interzise complet în 10 ani

2 Ianuarie 2020 - 09:14
Denis Godorozea
Irlanda este printre primele ţări care planifică să interzică complet comercializarea şi circulaţia maşinilor echipate cu motoare termice, iar numărătoarea inversă a şi început deja — interdicţia va intra în vigoare exact peste 10 ani. Concomitent Guvernul irlandez planifică să stimuleze în continuare achiziţia maşinilor electrice pentru ca tranziţia completă de la un tip de transport la altul să nu fie una dureroasă pentru cetăţeni.

Astfel, potrivit proiectului, de la 1 ianuarie 2030 în Irlanda va fi interzisă prin lege înmatricularea maşinilor noi echipate cu motoare termice pe benzină sau motorină. Se pare, însă, că achiziţia unei maşini pe parcursul următorilor 5-6 ani este una iraţională pe teritoriul Irlandei, or revânzarea ulterioară va fi mai anevoioasă.

Proiectul legislativ nu a fost încă elaborat în versiunea finală şi aprobat — în următoarele luni cabinetul de miniştri din Irlanda va lucra la completarea acestuia, versiunea finală urmând să fie publicată ulterior. Concomitent autorităţile pregătesc proiecte de investiţii pentru dezvoltarea infrastructurii pentru maşini electrice, inclusiv reţele de staţii de încărcare rapidă.
Norvegia, însă, va fi prima ţară din Europa care va interzice înmatricularea maşinilor echipate cu motoare termice din Europa — în ţara respectivă interdicţia va intra în vigoare din 2025. Însă aici este simţitor mai dezvoltată infrastructura pentru electromobile, iar cota acestora pe piaţa automobilelor noi este mult mai mare decât în Irlanda. Interdicţii similare vor fi impuse ulterior în Suedia (2030) şi Franţa (2040).

Concomitent, de la 1 ianuare 2020, însă, în ţara noastră au fost eliminate o parte din redicerile la acciza de import a maşinilor hibride. Maşinile cu sisteme de propulsie de tip mild-hybrid nu mai beneficiază de o reducere, fiind importate la fel precum maşinile echipate doar cu motoare termice. Maşinile cu sisteme hibride clasice beneficiază acum de o reducere de doar 25% (50% anterior), iar reducerea de 50% rămâne în vigoare doar pentru maşinile ce utilizează un sistem de propulsie de tip plug-in hybrid, deci hibride cu baterii ce pot fi încărcate la priză.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter