Bosch a prezentat parasolarul inteligent pentru automobil! Ce alte ciudăţenii au prezentat germanii la CES?

10 Ianuarie 2020, 14:21
Denis Godorozea
Compania germană Bosch este unul dintre cei mai mari furnizori de componente pentru o bună parte din constructorii auto mondiali. Compania livrează componente şi pese mecanice şi electronice, iar pentru viitor planifică să fie unul dintre furnizorii principali de tehnologii de ultimă generaţie, ce vor integra inteligenţa artificială. O parte din noile tehnologii a fost prezentată în cadrul expoziţiei Consumer Electronics Show (CES) de la Las Vegas.
Una dintre cele mai curioase şi practice tehnologii inventate de cei de la Bosch este parasolarul inteligent transparent, care nu reduce din vizibilitate precum parasolarele clasice, dar oferă o protecţie similară sau chiar mai bună împotriva razelor solare. Parasolarul denumit Virtual Visor este constituit dintr-un display adaptiv, care analizează poziţia capului şi ochilor celor de la bord şi, în dependenţă de direcţie, blochează razele solare exact în locul potrivit al ecranului, astfel încât întreaga suprafaţă a parasolarului să rămână transparentă, îmbunătăţind vizibilitatea.
O altă tehnologie dezvoltată de cei de la Bosch vine să îmbunătăţească actualele sisteme de prevenire a impacturilor. Sistemul inteligent este capabil să prognozeze acţiunile pietonilor şi altor participanţi la trafic pentru a preveni un eventual impact. Mai mult de atât, sistemul poate "presupune" că un pieton dispărut din vizor ar putea fi ascuns după un alt obiect sau automobil, iar astfel asistentul de frânare automatizată are la dispoziţie mai multe informaţii şi este pregătit de acţiune din timp. În cadrul prezentării cei de la Bosch au anunţat investiţii de patru miliarde de euro pentru dezvoltarea sistemelor de siguranţă şi asistenţă activă pentru viitoarele sisteme de condus autonom. La proiect vor participa circa 5,000 specialişti, iar implementarea tehnologiilor pe maşinile de serie va începe în 2022.
Pe lângă cele de mai sus, în cadrul expoziţiei Bosch a prezentat un proiector de bord integrat în instrumentarul de bord clasic, menirea de bază a căruia este de a proiecta avertizări importante celui din spatele volanului şi un sistem avansat de monitorizare a stării şoferului, care analizează nu doar privirea şi ochii celui din spatele volanului, dar şi mişcările sale şi o întreagă listă de alte date, până şi ritmul cardiac. Nu se cunoaşte, însă, când aceste tehnologii vor fi implementate pe maşinile de serie.

La baza viitoarelor tehnologii Bosch va sta inteligenţa artificială. Pentru dezvoltarea acesteia compania a anunţat investiţii de 3.7 miliarde euro, iar la proiect vor participa până la 30 mii specialişti din întreaga lume. Conform planurilor, din 2025 inteligenţa artificială chiar va asista inginerii Bosch în dezvoltarea noilor tehnologii.
0
1,979
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!