Cu întârziere, FIAT păşeşte în era electrificării: modelele 500 şi Panda au primit primele motorizări hibride

10 Ianuarie 2020, 17:07
Denis Godorozea
Cu întârziere de câţiva ani, FIAT păşeşte, în sfârşit, în era electrificării cu premiera primelor două modele cu sisteme de propulsie hibridă: hatch-ul urban 500 şi crossover-ul compact Panda. Ei bine, se pare că constructorul italian a ales să meargă pe calea investiţiilor minime şi nu a creat un sistem hibrid clasic sau unul avansat de tip plug-in hybrid, nu. Primele modele electrificate FIAT au un sistem de propulsie micro-hibrid, sau mild-hybrid. Chiar şi aşa, italienii nu au ezitat să afişeze pe caroseriile celor două modele siglele "Hybrid".
Nu mai puţin curioasă este vechimea pe piaţă a celor două modele: actualul crossover compact Panda a fost lansat cu 9 ani mai devreme, în timp ce FIAT 500 este produs de 13 ani! Cu 4 ani diferenţă dintre anii de lansare, cele două modele împart substratul tehnic şi unităţile de propulsie, astfel şi versiunea micro-hibridă este identică pentru FIAT 500 şi Panda.
La baza noii motorizări este benzinarul aspirat natural de 1.0 litri, cu 3 cilindri, din seria FireFly, asistat de un generator-starter. Puterea maximă atinsă de sistem este de 70 CP. Bineînţeles, precum şi în cazul versiunilor micro-hibride lansate anterior de alţi constructori, sistemul dezvoltat de constructorul italian nu prevede un regim de rulare 100% electric. Menirea sistemului electric este de a asista propulsorul termic în primele clipe de acceleraţie, iar în cadrul sistemului start-stop poate opri motorul termic în timpul frânării pentru o eficienţă maximă.
Lansarea pe piaţă va avea loc în luna februarie a acestui an. Iniţial italienii planifică să lanseze compacta urbană FIAT 500 Hybrid, iar cu o lună mai târziu va fi disponibilă şi versiunea similară FIAT Panda. Pentru luna martie, însă, este rezervată o premieră mai importantă — la Geneva FIAT va prezenta hatchback-ul electric 500e.
0
1,916
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!