Declaraţiile lui Carlos Ghosn la prima conferinţă de presă după evadarea epică din Japonia

9 Ianuarie 2020, 16:01
Denis Godorozea
Cu câteva zile mai devreme spaţiul web şi pasionaţii industriei auto au fost surprinşi de vestea evadării epice inspirate din filmele spion organizate de Carlos Ghosn pentru a scăpa de "injustiţia" niponă. Fostul şef al Alianţei Renault-Nissan se află acum în Liban, unde se află în libertate, iar pe parcursul zilei de ieri omul de afaceri a susţinut o primă conferinţă de presă în care a relatat detalii despre procesul pornit pe numele său în Japonia.
Amintim că Carlos Ghosn a fost arestat pentru prima dată în Japonia ăn noiembrie 2018. Fostul şef al Alianţei Renault-Nissan este acuzat de fraude financiare în proporţii deosebit de mari, fiind plasat în arest la domiciliu în propria casă din Tokyo, după ce anterior pe numele său au fost emise alte cel puţin trei mandate de arest. În noaptea dintre 29 şi 30 decembrie Ghosn a părăsit pe ascuns Japonia, iar în presă au fost între timp publicate mai multe versiuni despre cum a fost posibilă plecarea acestuia, în cadrul conferinţei, însă, Ghosn a refuzat să ofere detalii despre evadarea sa. Autorităţile libaneze afirmă că Ghosn a intrat în ţară absolut legal. Mai mult, ţara respectivă nu a încheiat anterior acorduri de extrădare cu Japonia, deşi ţara Soarelui Răsare l-a anunţat în căutare internaţională şi a emis mandat de arest pe numele soţiei acestuia, Carol Ghosn.

În cadrul conferinţei de presă Carlos Ghosn nu a oferit prea multe informaţii noi. Fostul executiv Renault-Nissan susţine în continuare că a fugit de "injustiţia" niponă, or fiind plasat în arest Ghosn avea interdicţia de a comunica cu familia, soţia şi copiii. Mai mult, omul de afaceri susţine că a fost de mai multe ori interogat în lispa avocaţilor şi impus să-şi recunoască vina. Principalul motiv care a dus la evadarea lui Ghosn din Japonia a fost procesul de investigaţie mult prea îndelungat — potrivit oficialului, perioada de arest ar putea fi prelungită pentru mai mulţi ani până la pronunţarea sentinţei finale, iar circa 99% din toate procesele penale din Japonia se încheie pentru bănuiţi cu ani grei de puşcărie.

În cadrul conferinţei fostul şef Renault-Nissan a negat din nou toate acuzaţiile aduse la adresa sa de autorităţile nipone şi a declarat că procesul este dirijat la comanda înalţilor oficiali Nissan care, potrivit declaraţiilor lui Ghosn, s-au împotrivit, astfel, fuzionării complete a companiilor Renault şi Nissan, pregătite de fostul şef al Alianţei.
Carlos Ghosn a mai abordat starea actuală a Alianţei Renault-Nissan şi a companiilor în parte. Potrivit oficialului, în prezent Alianţa există doar formal, or între companii nu mai există încredere reciprocă. Totodată, în urma arestului lui Ghosn cel mai mult a avut de suferit compania Nissan, iar drept dovadă oficialul a făcut referire la rezultatele financiare ale companiei în 2019, anul în care profitul companiei nipone a căzut drastic, motiv pentru care cei de la Nissan au decis să-şi revizuiască planurile pentru următorii ani şi să sacrifice unele proiecte şi modele.

În următoarele luni Carlos Ghosn va fi preocupat de restabilirea reputaţiei în industrie şi pe arena internaţională. Fostul şef al Alianţei Renault-Nissan planifică să avanseze în cariera sa în domeniul auto, dar şi a propus autorităţilor libaneze asistenţă pentru depăşirea crizei economice. Mai mult, Ghosn a declarat că regretă că anterior nu a acceptat oferta generoasă a celor de la General Motors pentru a prelua conducerea concernului. De altfel, General Motors este acum tot mai aproape de o criză economică acută şi ar putea fi în viitorul apropiat în căutarea unui nou director executiv...
0
1,277
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!