Operaţiune marca James Bond: fostul conducător al Alianţei Renault-Nissan a evadat din Japonia

2 Ianuarie 2020, 15:09
Denis Godorozea
Fostul CEO al Alianţei Renault-Nissan, Carlos Ghosn, a evadat din Japonia în Liban, deşi a primit interdicţia de a părăsi ţara Soarelui Răsare fiind plasat în arest la domiciliu pe durata procesului în care este învinuit de spălare de bani şi primirea de foloase necuvenite. Pentru prima dată Ghosn a fost arestat în luna noiembrie a anului 2018, iar ulterior a fost plasat în arest la domiciliu în Japonia. Acum, însă, oficialul a anunţat că în ciuda interdicţiei a reuşit să părăsească ţara, ajungând în Liban. Oficialii niponi nu cunosc încă, cum i-a reuşit lui Ghosn să părăsească ţara or, după cum susţin avocaţii acestuia, cele trei paşapoarte deţinute de Ghosn (oficialul are cetăţenie triplă: braziliană, libaneză şi franceză) se află în posesia lor.
Potrivit informaţiilor preliminare, publicate de Reuters, Ghosn a părăsit Japonia utilizând un paşaport francez, la bordul unui avion privat, cu care a ajuns în Turcia, de unde şi-a continuat călătoria cu destinaţie finală în Liban, ţara în care s-a născut soţia lui Ghosn, Carole, unde cuplul mai deţine o casă. În următoarele zile fostul CEO Renault-Nissan urmează să susţină o conferinţă de presă, în care să ofere mai multe detalii.

Evaziunea lui Ghosn rămâne a fi, astfel, un mister, iar presa internaţionaşă a publicat între timp mai multe teorii despre posibila modalitate de a părăsi Japonia, la care ar fi recurs oficialul de origine braziliană, însă cert este că evadarea a fost planificată cu mult timp mai devreme, iar Ghosn a beneficiat de un mare suport din partea fanilor săi, printre care oficiali niponi, cu implicarea soţiei sale.

Presa libaneză transmite că Ghosn a părăsit Japonia într-o cutie de instrumente muzicale: în ajun de Crăciun în casa acestuia din Tokyo o trupă muzicală a organizat o petrecere, la finalul căreia, după cum susţine presa libaneză, Carlos Ghosn s-ar fi ascuns într-o cutie de instrumente muzicale, în care a şi ajuns la bordul avionului privat, cu care a ajuns ulterior în Turcia, iar despre prezenţa oficialului la bordul avionului nu a ştiut nici măcar pilotul.
De menţionat, că Carlos Ghosn a mai avut anterior încercări ingenioase de a fugi de justiţia niponă, însă la scurt timp fostul CEO a fost reţinut, cea mai ciudată încercare a avut loc cu câteva luni mai devreme, când Ghosn, deghizat într-un angajat al unei companii de construcţii, a încercat să fugă.

Carlos Ghosn susţine că a părăsit Japonia în încercarea de a fugi de "injustiţia şi atitudinea discriminatorie" a autorităţilor nipone, în căutarea unui proces echitabil. Oficialul îşi doreşte ca procesul să aibă continuitate în Libia. Totodată, conform informaţiilor deţinute de Ghosn şi apropiaţii săi, procesul de judecată în Japonia ar urma să înceapă abia în 2021, iar până atunci oficialul urma să fie deţinut în arest. Afară de aceasta, în presă se vehiculează că Ghosn a decis să fugă după ce a aflat că echipa de investigare din Japonia a descoperit noi informaţii incriminatorii în offshore-urile pe care le deţine.

Autorităţile libaneze ar putea continua procesul pornit pe numele lui Ghosn, însă acest lucru ar fi posibil doar cu acordul oficialilor niponi. De altfel, în presă se vehiculează că autorităţile libaneze sunt loiale persoanei lui Ghosn, iar astfel acesta ar putea scăpa basma curată din acest proces. Mai mult, ministerul de externe din Liban a decalrat pentru presă că Ghosn a intrat în ţară absolut legal, însă nu a oferit mai multe informaţii.
0
1,990
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!