STATISTICI: Câte automobile electrice sunt înmatriculate în Moldova şi care sunt vârstele lor?

3 Ianuarie 2020, 13:53
Ilie Toma
Automobilele electrice sunt tot mai populare în Moldova, iar în ultimele 12 luni ritmul de răspândire a acestora a cunoscut tempouri record.
Atunci când noi, cei de la PiataAuto.md, realizam împreună cu partenerii noştri primul Hybrid Electro Maraton în toamna anului 2018, în întreaga Moldova erau înmatriculate mai puţin de 100 de vehicule cu propulsie 100% electrică. După acel moment, în special în anul 2019, au urmat tot mai multe anunţuri majore din partea unor companii care au decis să-şi treacă total sau parţial flota de automobile la propulsia electrică, despre care noi vă anunţam cu plăcere de fiecare dată. Apoi, în vara anului 2019 am făcut împreună cu partenerii noştri primul maraton 100% electric, care îngloba 9 automobile electrice, de diferite vârste şi performanţe, pentru a populariza şi mai mult avantajele propulsiei electrice şi a testa pe propria piele infrastructura de prize electrice la acel moment. Iar în la finalul toamnei am mers şi în primul maraton electric de distanţă lungă, în afara ţării - #ElectricUltraMaraton, unde am experimentat şi cum se poate face o călătorie electrică lungă, dar şi dacă o maşină electrică poate fi compatibilă pentru asemenea drumuri lungi.
În fine, se pare că moldovenii s-au început a îndrăgosti de automobilele electrice cu adevărat în anul 2019 — şi aici vorbim nu doar de companii, ci şi persoane private, care au cumpărat în număr mult mai mare automobile electrice.

Astfel, dacă la finalul anului 2018 în Moldova erau înmatriculate în total 99 de automobile electrice, atunci la 01 octombrie 2019 numărul acestora era deja de 222 automobile electrice de toate vârstele. Deci, numai în primele 9 luni ale anului 2019 numărul automobilelor electrice înamtriculate în Moldova a crescut mai mult decât dublu! Mai mult ca atât, din statistica vânzărilor de automobile noi electrice, pentru lunile octombrie şi noiembrie mai putem adăuga cel puţin 5 unităţi, iar dacă ar fi să luăm în calcul trendul total, inclusiv automobilele electrice la mâna a doua, putem concluziona cu uşurinţă că la ziua de azi în Moldova ar trebui să fie înmatriculate peste 260 de automobile electrice, însă această cifră urmează s-o reconfirmăm mai târziu cu statistici oficiale proaspete.
Iată cum a evoluat numărul automobilelor electrice existente în Moldova la finalul fiecărui an din ultimii ani:
E interesant să aruncăm o privire şi în categoriile de vârstă a celor 222 automobile electrice înmatriculate în Republica Moldova, incluse în statistica oficială a ASP la data de 01 octombrie 2019:

• Automobile electrice cu vârsta de 0-5 ani: 144 unităţi
• Automobile electrice cu vârsta de 5-10 ani: 76 unităţi
• Automobile electrice cu vârsta de peste 10 ani: 2 unităţi
TOTAL: 222 unităţi
Aşa cum spuneam mai sus, nu doar companiile au început a trece la propulsia electrică pentru flotele lor, ci şi persoanele fizice. Iată care e distribuţia celor 222 de automobile electrice după tipul de proprietari:

• Automobile electrice deţinute de persoane fizice: 126 unităţi
• Automobile electrice deţinute de persoane juridice (companii): 96 unităţi
Un lucru e clar: evoluţia e admirabilă, iar moldovenii adoptă tehnologiile noi mai devreme decât ar crede scepticii. Anul 2019 a fost şi anul în care mai multe iniţiative private au dezvoltat mult infrastructura de prize electrice, tot în acest an apărând şi primele două prize fast charge DC din ţară, iar anul 2020 va fi anul în care vom putea vorbi de o dezvoltare cu adevărat marcantă a infrastructurii — cel puţin 40-50 de prize electrice noi se aşteaptă de a fi inaugurate în toată ţara de proiectul PNUD Moldova, dar şi de alte câteva companii private!
Prin urmare, deja putem estima că ritmul de creştere a înmatriculărilor de automobile electrice în Moldova are toate premisele să atingă un nou record surprinzător în anul 2020!
0
6,144
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!