#2020NOE: Primele provocări cu care s-au confruntat expediţioniştii moldavi în drum spre Antarctica

12 Februarie 2020, 13:03
Denis Godorozea
Expediţia spectaculoasă #2020NOE este în toi — echipa aventurierilor moldavi este în aceste clipe în largul mării şi a ajuns în una dintre cele mai provocatoare părţi ai expediţiei, Strâmtoarea Drake. Însă condiţiile climaterice, valuarile periculoase şi răul de mare sunt doar o parte din provocările expediţioniştilor, pe când cel mai mare adversar în bătălia inegală cu natura este dorul de cei dragi.
Trăirile celor de la bordul bărcii Bazileus sunt captate de 3 camere video, iar în curând vom avea parte de materiale video de excepţie, iar între timp vă invităm să savuraţi din cele mai proaspete relatări din toiul expediţiei:

Salutare navigatori!

Prima zi în strâmtoarea Drake!
Curs de 156 grade - spre insulele Shetland!
Viteza de 7.5 noduri.
Vânt cam 8 noduri direcţia 129 grade.
Valuri de 2 spre 3 metri.
Avem o velă de furtună ridicată pe catarg.
Ajutăm cu motorul.

Prima noapte a făcut şi primele jertfe.
O parte din echipă se simte mai puţin bine. Răul de mare a cosit 3 din membrii echipajului- Corneliu, Oxana şi Mihai. Dar ăsta e preţul titlului de cuceritor al strâmtorii Drake - sper să fie doar ăsta!

Între timp, deşi e vânt şi val, curajosul nostru om de ştiinţă Oleg Margină colectează în continuare probe de apă, le filtrează, le numerotează şi le stochează pentru analiza biologică şi genetică.

Prognoza meteo ne mai adaugă încă 10 noduri de vânt peste noapte. Va fi vesel, însă barca e perfect echipată. Skipperul super profesionist iar echipa sincronizată!

La masă avem 3 tipuri de salată, câteva bucate din carne, sos Bechamel cu ciuperci de pădure, ciorbă de pui şi pentru cei trei mai trişti ca noi - terci de griş pe bază de apă…

Acum mergem să ridicăm vela principală - randa, avem vânt bun şi trebuie să îl folosim!

V-am pupat!
Stay tuned!
#2020NOE
Jurnal de Bord
Ziua 8 - 12 Februarie 2020
Barca "Bazileus"
Curs 156 grade.
Vânt 25 noduri.
Furtună de 5-6 baluri.
Viteză 11 noduri
365 nm pana la insulele Shetland, Antarctica.

Acum câţiva ani am fost în Norvegia la muzeul celebrei bărci Fram. Acolo fiecare 15 minute se porneste un show de lumini şi sunet care e menit să îi transfere pe cei prezenţi pe puntea bărcii în atmosfera expediţiilor lui Amundsen. E un spectacol fenomenal pe care acum îl simţim şi noi acum pe viu.
Mergem doar pe pânze. Avem focul şi randa sus. Iar spectacolul e unul epic - demn de orice carte de aventuri!

Şuieră năpraznic vântul, asemeni unui şarpe gata de atac. Îşi cântă melodia fioroasă printre parâmele bărcii. Trosneşte catargul sub greutatea velei de 100 metri pătraţi - întinsă de vânt ca un nerv de vânător în vâltoarea goanei. Valuri se desfac nemilos de prova navei, aruncând tone de apă peste puntea bărcii. Spălând tot ce nu e fixat temeinic şi spulberând speranţe şi visuri. Scârţîe din încheieturi toată opera bărcuţei noastre - e un sunet primar, primitiv, care te face să te îngrozeşti, dar să te şi minunezi de puterea stihiei dezlănţuite! Şi dacă asta era puţin - elicea navei rămasă fără tracţiune şi spălată de viteza curentului, fluieră diabolic la orice coborâre de val - ca goarnele biblice ce anunţă venirea călăreţilor Apocalipsei!

Furtună în Strâmtoarea Drake!

Pe punte e aproape imposibil de stat.
Suntem la Paralela 58, în faimoasele latitudini "Dezlănţuitele 50" - leagănul furtunilor pe planeta asta. Ploaie, vânt, val şi toată apa asta îngheaţă sub picioarele noastre. Imperiul de gheaţă e tot mai aproape şi îi simţim deja din plin suflarea.

Coborâm în cabină. Aici e linişte.
Se aud doar valurile care ne îmbraţişează perfid barca. Zburăm deasupra valurilor.
Băieţii sunt bine. Mihai Juniorul şi-a revenit de la răul de mare şi iarăşi e pus pe glume.
O parte dorm, o parte îşi fac cartul.
La cină am avut paste cu sos de roşii şi sos pesto fresco. Daca nu era mâncarea, era greu de tot. Chef-ul nostru, Alex e un adevărat zeu al gastronomiei. Mai bun ca el pe barcă e doar Daniel, skipperul nostru, care a fost deja prin aceste locuri şi acum e steaua noastra călăuzitoare.

Filmăm toată experienţa pe 3 camere - avem trei operatori şi ne străduim să documentăm orice moment. Sper sa iasă un film bun la final.

Nori. Vânt. Furtună.
Tot mai adânc începe a patrunde în oase frigul şi dorul de casă. Am vorbit cu copiii la telefonul satelit - lacrimi mici de dor pe obraz - sau poate doar un nou val iarăsi ne-a acoperit cu miliarde de picături sărate barca.

Stay tuned!
#2020NOE
0
1,728
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!