#2020NOE: Urmăreşte jurnalul de bord al expediţiei aventurierilor moldoveni spre Antarctica

7 Februarie 2020, 15:58
Ilie Toma
La 5 februarie 2020, o mână de oameni buni, prieteni, camarazi de expediţie pentru noi, cei din redacţia PiataAuto.md, au plecat într-o aventură nebună de tot — spre Antarctica! E prima expediţie antarctică în care absolut tot echipajul e format din fie din moldoveni, fie din oameni care au şi alte paşapoarte, dar sunt originari din Moldova!
Echipajul e format din camarazii noştri de expediţii automobilistice — Anatol Untură, Dan Untură, Alex Bred în rol de fotograf şi videograf, iar lor li s-au alăturat alţi aventurieri curajoşi: Corneliu Său, Oleg Margina, Mihai Melnic, Vitalie Palanciuc, Mihai Donciu şi Oxana Tornea. Ei vor fi însoţiţi de încă doi navigatori experimentaţi din echipajul de bază al navei cu vele cu care vor călători spre Antarctica.

Toată aventura a început cu un şir de zboruri lungi spre Buenos Aires, Argentina, apoi spre Ushuaya, capitala aşa-numitei Ţări de Foc şi tot el cel mai sudic port al planetei noastre. Ieri seară târziu, după ora Chişinăului, aventurierii au ajuns în Ushuaya şi acum au în faţă câteva zile de pregătiri înainte de a porni pe mare. Ei trebuie să treacă un instructaj amplu, dar şi să-şi cumpere provizii pentru cele 3-4 săptămâni pe mare, care vor urma. Vorbim cu aproximaţie, pentru că, deşi în emisfera sudică e anotimpul cald al anului acum, provocările sunt dintre cele mai dure — traversarea celei mai straşnice strâmtori a planetei — Drake, apoi navigarea prin apele antarctice şi acostarea de mai multe ori pe ţărmul Antarcticei, după care şi revenirea spre Ushuaya trecând din nou prin cumplita strâmtoare Drake. Despre program clar în raport cu forţele de naturii e cam naiv să vorbeşti!...
Toată aventura o veţi putea urmări în reţelele sociale, fireşte, la hashtagul #2020NOE, dar noi, cei de la PiataAuto.md, ne dorim să reflectăm şi aici, pe site, întregul jurnal de bord al acestei expediţii în care s-au aventurat camarazii noştri, pe măsură ce vor apărea noi veşti de la ei. Nu vă putem promite relatări constante, ca-ntr-o expediţie de-a noastră pe uscat, pentru că, totuşi, în apele polare internetul e un mare deficit. Dar, ori de câte ori vom avea veşti noi, ne vom strădui să le avem oglindite şi aici. Iar din când în când, poate şi ceva gânduri de-ale noastre, din oficiul redacţiei, cu gândul la camarazii noştri.

Mai jos, redăm cea mai proaspătă actualizare a camarazilor noştri, ajunşi acum în Ushuaya:

Ushuaya!
Capitala Ţării de Foc!
Oficial - capătul pământului sau Fin del Mundo, cum îi zic localnicii.
Cel mai de sud oraş al Planetei!
Portul de unde încep toate expediţiile spre Antarctica.
Inima acestor ţinuturi pustii şi sălbatice. E un oraş destul de mare, cu aeroport, port şi infrastructură dezvoltată.

Preţutile sunt la jumate din cele din Chişinău şi la o pătrime ca cele din Bucureşti. Un steak de vită argentinian cu cartofi, salata a la russe, verdeţuri, oua şi şuncă - 8 euro. O sticlă de vin roşu, super bun - 7 euro. Preţuri de restaurant!

Oamenii sunt foarte faini. Liniştiţi, binevoitori şi o bună parte din ei sunt Yaghani (sau Fuegians). Un popor indigen, aborigenii locului. Primii oamenii pe care i-au întâlnit aici exploratorii engleji, şi de la rugurile cărora şi a provenit denumirea de Ţara de Foc.
Primii exploratori văzând de pe apă aceste ruguri - au denumir ţara în Tierra del Fuego.
Echipa e aproape completă, mai aşteptăm astăzi pe Vitalie Palanciuc şi mâine pe Mihai Donciu! Barca a fost inspectată deja, e încă mult de lucru la ea, dar o rezolvăm. Tot ieri ne-am întalnit aici în Ushuaya şi cu un consătean de al nostru - Sergiu Kornlilov, din Chisinau. Stabilit in Dubai si pasionat de expeditiţii şi yachting! S-a întors recent din Antarctica şi am făcut schimb de expetienţă la un pahare de vin argentinian!

Astăzi e ziua pregătirilor.
Verificăm tot echipamentul. Facem o listă la toate produsele necesare pe continentul sudic - acolo magazine nu sunt :)
Medicamente, verificarea comunicaţilor, puţină odihnă dacă ne mai rămâne timp - poate vizităm şi parcul naţional din Ushuaya.

Ziua 3
Ushuaya, Fin del Mundo, Tierra del Fuego.
1500 km până în Antarctica.
0
3,356
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!