#2020NOE: expediţioniştii antarctici înaintează tot mai departe în inima continentului sudic

18 Februarie 2020, 11:56
Denis Godorozea
Expediţia antarctică continuă iar aventurierii bărcii Bazileus înaintează tot mai departe spre inima continentului sudic, având parte de privelişti şi experienţe fantastice. Fauna acestor locuri neatinse nu este prea vastă, dar abundă cu vieţuitoare absolut unice.
De curând, porniţi din nou la drum cu barca Bazileus, expediţioniştii antarctici au ajuns pe Deception Island, care este, de fapt, un vârf de vulcan activ. Vulcan ce a erupt de mai multe ori pe parcursul ultimilor decenii cauzând distrugeri de baze ştiinţifice construite de oameni, lăsând urme înspăimântătoare. Fauna de aici, însă, pare a fi acomodată cu condiţiile spartanice şi pericolul unei erupţii noi.
Mai jos vă invităm să savuraţi din jurnalele de bord pentru zilele de 17 şi 18 februarie, dar şi o galerie foto de excepţie cu priveliştile savurate de expediţioniştii #2020NOE.

Jurnal de Bord
Ziua 14 - 17 Februarie 2020
Barca "Bazileus"
Curs 283 grade spre Deception Island
Vânt 12 noduri.
Viteză 7 noduri.
Temperatura apei 0.8 grade Celsius.
Traversăm strâmtoarea Bransfield.

Gheţari care se dau la tine. Pinguini "plăcut" mirositori. Şi din nou toate pânzele sus!

După 3 zile în Marea Weddell e timpul să ne mişcăm mai departe în jurul peninsulei Antarctice. Mai avem o săptămână de navigat prin aceste ape reci, după care vom porni încetişor spre casă.

Până atunci, trebuie sa le reuşim pe toate!
Următoarea oprire va fi pe Deception Island.
O insulă vulcanică din Marea Bellingshausen, al cărui crater e golf acum - Port Foster, şi care e casă pentru o baza ştiinţifică spaniolă care ne-a promis că ne întăreşte cu hamon şi salsa! Vinul îl aducem noi!

Insula reprezintă în sine vârful unui gigantic vulcan, care apropo a erupt ultima dată prin anii 70 ai secolului trecut. Deci e foarte activ.
Aşa cum ziceam, vom ancora exact în mijlocul craterului lui. Sper să nu îl apuce erupţia când am ajuns noi acolo.
De altfel, pe această insulă vulcanică, sunt încă active procesele din adâncuri şi putem găsi ape termale. E interzis să faci baie in ele direct, dar poţi face baie in ocean, pe plaja de alaturi - iar acolo apa e cu multe grade mai caldă ca cea din ocean, datorită acestor ape termale.
Aşadar, călătoria pe o barcă cu pânze prin Antarctica are plusurile ei. Poti ancora în locuri unde nu ajunge nimeni.
Experienţe absolut fantastice!

Noaptea am fost pe ancoră. Pentru că fundul mării aici e absolut plat - ancora nu se putea prinde de nimic. Era noapte deja şi am hotărât să nu ne aventurăm. După cum vedeţi în poze, în jurul nostru erau doar gheţari plutitori, era prea periculos să căutăm alt loc de ancoră. Nu era vânt şi de asta am hotărât să rămânem acolo, prinşi doar de greutatea lanţului de ancoră şi să facem carturi de ancoră. Fiecare 15 minute, ieşeam pe punte şi verificam ce se întâmplă in jurul barcii. Care e harta gheţarilor, dacă nu e ceaţă şi unde e ceaţă, verificam cu laserul daca avem sau nu gheţari după ea. Barca e dotată cu toate dispozitivele de ultimă generaţie. E ţintuită de sistemul GPS pe hartă şi dacă ne apropiem prea mult de ţărm sau spre largul mării - aveam alarme setate să ne înştiinţeze despre asta. Însă, oricum, dupa mii de ani de evoluţie, nimic mai perfect ca instrument de navigaţie ca ochiul omului ce vrea să supravieţuiescă - nu a fost inventat. Şi asta am înţeles pe la 4 noaptea, cand ne-am trezit alături cu un gheţar curios, de vreo două ori mai mare ca barca noastră. L-am văzut pe radar. Se grăbea spre noi, precum un tânăr la prima întâlnire cu vreo influenceră de pe Instagram. Din aia, de minim 50 000 de followeri, nu mai puţin!

Puţin alarmaţi, dar şi excitaţi de aventurile ce urmau - cei din cart am zbughit pe punte şi am pornit toate luminile bărcii - sa ne vedem mirele mai bine.

Era frumos, cu ochi şi sânge albastru - doar că noi nu eram încă pregătiţi pentru o relaţie de durată. De aia am hotărât sa ridicăm ancora şi să plecăm englezeşte.

În dragoste ca şi în navigaţie — trebuie să ai experienţă. Fuga noastră din calea icebergului îndragostit a fost oprită de skipperul nostru Daniel. El navighează din copilărie prin latitudini înalte şi a văzut multe poveşti de dragoste asemănătoare.
Zice - Cei ce au cel mai mare avânt — eşuează cel mai repede! Aici e nevoie de răbdare.
Să vedeţi că nu ajunge el la noi.
Nu va trece nici de prima încercare din scurta, dar intensa noastră relaţie.

Aşa a şi fost!
Bărcuţă noastră, mult râvnită de acest cavaler în zale azurii era ancorata la o adâncime de 10-12 metri. Iar acest flăcău avea minim 20-30 de metri înălţime — deci, cam 60-70 de metri sub apă. Asta şi ia jucat festa. S-a oprit proptit de fundul apei chiar la câţiva zeci de metri de noi. A eşuat în cel mai lamentabil mod posibil, s-a înecat la mal!

Eh, dar ce avânt avea!

Dimineaţa a început prin debarcarea pe ţărmul insulei Paulet din Marea Weddell. Un loc absolut fantastic - una dintre cele mai mari populaţii de pinguini din regiune. Mai mult de 200 000 de pinguini pe o insulă cât un cartier din Bucureşti. E locul cu cea mai densă populaţie de pinguini din zonă - sau, e mai dens populată de pinguini decât oraşul New York de oameni. Foarte gălăgioşi şi absolut stăpâni pe situaţie. După lege, nu avem voie sa îi speriem, sau alungăm din cale şi chiar suntem obligaţi să le cedăm calea ca la pietoni pe zebre. De aceea, ei se simt absolut calmi şi relaxaţi şi foarte curioşi de oameni.
Primul lucru pe care îl remarci în aşa colonii de pinguini e ... mirosul. Cine a avut copilărie la ţară şi a mai avut ca task păscutul bobocilor - ştie despre ce vorbesc. Închipuiţi-vă 200 000 de gâşte grase şi frumoase pe un teritoriu de câteva sute de metri pătraţi
Jurnal de Bord
Ziua 15 - 18 Februarie 2020
Barca "Bazileus"
Ancoraţi pe Deception Island.
Vant zero.
Temperatura apei 1.5 grade Celsius.

Toată noaptea am fost în marş.
Gheţari, ceaţă. Nimic nou.
Carturi de gheaţă pe punte, ochi roşii, lumina proiectorului de lumină care rupe din noapte bucăţi de val şi ocean îngheţat, iar noi căutăm în aceste fantasmagorii gheţari care ne pot lovi. Geometria şi forma valurilor e mereu diferită şi de o infinitate de variante.
Oboseala ne joacă festa - după o oră pe punte la minus şi apă care curge peste tine din toate părţile - vezi deja gheţari peste tot.

Deception Island e un vârf de vulcan activ.
A erupt în ultima sută de ani de zeci de ori.
A distrus baze ştiinţifice, baze de vânători de balene, ba chiar în timpul erupţiei din 1967 toată apa pe care o vedeţi în poze, unde e ancorată barca - toată a început să fiarbă. Literalmente - au fiert în ea şi câteva corăbii ale vânătorilor de balene. Golful unde e barca noastră - e craterul vulcanului. Sub această apă se bate inima fierbinte a muntelui de foc.
În orice moment poate erupe, iar din adâncurile muntelui deja ies la suprafaţă izvoare termale şi gaze de mofetă.

Toată dimineaţa am încercat să ne ancorăm în caldera Deception Island.
Intrarea în acest crater din ocean e una foarte dificila. Chiar pe mijloc de intrare e un vârf subacvatic care a distrus deja două corăbii iar în 2007 aici a eşuat şi un vas de croazieră norvegian cu o mie de oameni la bord. Sunt ape perfide şi trebuie să fim vigilenţi. Aici la capăt de lume, dacă rămâi fără barcă, nu prea ai cum supravieţui. Deci barca trebuie salvată în primul rând.

Nu reuşim să ne ancorăm şi legăm ancora de rezervă cu o parâmă şi o ducem cu dinghy pe mal. După cum vedeţi pe poză, ancora s-a împlantat adânc în nisipul de pe mal. Asta ne-a şi ţinut aici sub vânturile destul de agresive de aici.

Debarcăm pe mal. Peisaj de pe planeta Marte. Aici, acum 100 de ani a fost una dintre cele mai mari baze de vânători de balene din regiune. Britanicii recoltau câte 5 000 de balene pe an. Pentru grăsimea lor. Tot aici era şi fabrica unde grăsimea era transformata în ulei şi vândută în toată lumea. Nu a mai rămas nimic din toate astea acum. Doar câteva clădiri distruse, bucăţi de fier ruginit şi câteva barci ce putrezesc lent pe mal. Tot aici, printre aceste ruine şi-a găsit adăpost o colonie de foce. Sunt multe, nostime şi foarte leneşe. Stau tolănite pe mal, dorm şi sunt relaxate. Când ne apropiem, ne dau de ştire printr-un urlet că nu suntem bineveniţi. Îi urmărim cum se hârjonesc şi giugiulesc din depărtare.
Sunt fenomenali. Îmi amintesc de urşii noştri din Carpaţi.

Ne plimbăm de câteva ore bune pe insulă, vizităm câteva cratere vechi ale vulcanului, plaje cu nisip negru formate de erupţii. Fenomenal ce sculptor poate fi natura. Natura sălbatică. Natura nealterată de noi, de civilizaţia noastră.

Vitalie Palanciuc, în sfârşit şi-a îndeplinit visul - în patru luni a alergat pe patru continente! Vitalie are un caracter de fier şi la sigur e un camarad de nădejde! Cu el poţi merge în jurul lumii şi înapoi! Om facut dintr-o bucată şi care ştie să se încadreze in orice echipa şi sa devină nucleul ei!

Mai departe, drumul nostru e spre baza spaniolă Gabriel de Castilla. Un loc absolut fenomenal cu oameni extraordinari de calzi şi primitori. Am vorbit un mix de română si spaniolă. Şeful staţiei, Maiorul Joaquin Nunez a fost cea mai caldă gazdă posibilă. E un adevărat gospodar şi staţia lui e într-o ordine exemplare. Ne-au invitat la ei în casă. Am băut cafea cu plăcinte:) am vorbit despre toate, le-am dat şi un interviu pentru un canal TV spaniol. A urmat o excursie prin laboratorul lor ştiinţific, unde am luat interviu de la climatologul şi seismologul lor. Ne-au povestit lucruri absolut fascinante, dar şi îngrijorătoare despre schimbările la care e supusă planeta noastră.

Acum în Antarctica sunt deja cateva zeci de specii de fungi, crustacee, insecte, bacterii şi alte organisme care în mod normal nu ar putea ajunge niciodată aici. Unele aduse chiar din Norvegia - toate de vasele de croazieră mari tot mai des prezente pe aici.
Tot de la vasele de croazieră sunt şi cele mai mari emisii de gaze nocive şi concentraţia enormă de plumb şi alte metale grele.
Mai mult despre asta vom avea în film. Însă schimbările sunt evidente şi în defavoarea noastră.

Am vizitat şi lazaretul lor. Doctorul nostru, Mihai Melnic a rămas surprins de echipamentele şi medicamentele de acolo.
E un ambulatoriu full funcţional, gestionat de un singur om. Iar cel mai interesant a fost faptul că au sistem de telemedicina acolo. Se pot conecta video cu orice specialist din Spania pentru a se consulta cu el pentru orice urgenţă. Iar analizele şi restul informaţiei sunt toate în format electronic. Exact aşa ambulatorii au şi în Afganistan şi alte zone de razboi. Aceleaşi tehnologii se folosesc şi la staţiile spaţiale.

Au mulţi oameni de ştiinţă din 3 ţări aici şi sunt foarte organizaţi, dotaţi şi tehnologizaţi.
Tot gunoiul se sortează. Ce e biologic se incinerează. Ce e plastic sau metal - se duce pe continent. Baza e de vară, iar iarna lucrează doar telemetria. Trimit date seismologice, analize ale vremii şi alte date direct la Madrid.
Le-am povestit despre noi şi ţara noastră. Toţi ştiu despre Romania şi au fost foarte surprinşi să ne vadă aici.

Ne-am împrietenit, am făcut schimb de date de contact, ne-am făcut prieteni pe Facebook şi vom merge în ospeţie unii la alţii. Ei sunt dornici de noi prieteni, mai ales care am venit cu o barcă cu pânze aici. Doctorul lor, Andreas Lopez, şi seismologul lor, Ita Alvarez, ne-au vizitat chiar pe barcă. Aici am inchinat câte un te miri ce, ne-au pus ştampile de vizitare a Antarcticii în paşapoarte şi după ore bune de bancuri şi discuţii despre planetă, ţările noastre şi viitorul omenirii - ne-am luat rămas bun.

Ei au plecat în noapte spre mal, iar noi am rămas să pregătim barca pentru încă 100 de mile nautice pe care le vom face de dimineaţă. Pe drum vom avea iarăşi vânt, epave eşuate, o bucată de zi polară şi mergem spre sud - spre Cercul Polar de Sud.

La cină avem rolls şi sushi de la Chef-ul nostru! Desert - cheesecake cu fructe uscate.
Aşa ne chinuim!

Stay tuned!
#2020NOE
0
1,614
GALERIE FOTO (19 IMAGINI)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!