Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

#2020NOE: expediţioniştii antarctici sunt aproape de insulele Shetland! Ce provocări noi îi aşteaptă în cale?

14 Februarie 2020 - 12:06
Denis Godorozea
După 5 zile de furtună şi vând aventurierii din cadrul expediţiei #2020NOE continuă drumul în frumoasa aventură spre Antarctica. Echipa este aproape de insulele Shetland, dar au parte de un internet extrem de lent, prin satelit! Publicarea actualizărilor este tot mai anevoioasă, iar imaginile se încarcă în web timp de 4 ore de aşteptări! În schimb, aventurierii de la bordul Bazileus au parte acum de vreme frumoasă şi dispoziţie bună, fiind alintaţi de gustări mai speciale chiar la bordul bărcii. În Argentina este acum vara, iar cei de la bordul Bazileus nu au putut să nu profite de această perioadă a anului pentru a se înzestra cu tot soiul de fructe şi legume văratice, precum pepenele verde.
Echipa este aproape acum de prima pauză pe insulele Shetland, astfel barca înaintează acum spre Marea Weddell, de unde expediţioniştii vor prelua probe de apă şi vor urmări fauna din zona respectivă. Ulterior, însă, va continua drumul spre destinaţia principală, Antarctica. Mai jos vă invităm să urmăriţi din prima sursă cele mai recente actualizări de la bordul Bazileus şi jurnalul de bord pentru ziua de 14 februarie.
La noi e ora 16.00 şi e timpul brunch-ului!
După cum bine ştiţi, eu nu mă pornesc spre nici o destinaţie dacă nu avem Chef şi meniu divers :)

Deci, o gustare pur antarctica - pepene rosu sau harbuz :) E vară în Argentina şi harbuzul e exact aşa cum e la noi în August! Gustos şi miroase a copilărie.

Avem internet prin sistemul Iridium Go.
E destul de slab, un fel de dial-up, cine ţine minte ce e asta. Dar dacă compresăm pozele şi folosim un soft special - e posibil de trimis şi poze şi text. Una în cateva ore - dar vine!:)

Am trecut de insulele Shetland!
Suntem la -61 759406667 si -57 577121667.
Mâine, pe la 10 dimineaţa preconizăm prima ancorare şi debarcare pe insule.
În căutarea pinguinilor şi a focilor.
Balene deja am văzut astăzi!

Dacă aveţi idei, mesaje de încurajare sau întrebări, vă invit cu drag să scrieţi la adresa- anatol@myiridium.net . Noi vom citi cu drag răvaşele de acasă!

Stay tuned #2020NOE
Jurnal de Bord
Ziua 10 - 14 Februarie 2020
Expediţia #2020NOE - Barca "Bazileus"
Curs 160 grade.
Vant 15 noduri NNW
Viteza 7 noduri.
50 nm pana la prima ancorare în Antarctica.

Cu sărbătoarea, dragi urmăritori!

Să vă iubiţi precum vântul iubeşte largul, să vă ţineţi grămăjoară de cei dragi precum colonile de pinguini şi să vă întoarceţi precum valul la mal - acolo unde sunteţi mereu aşteptaţi.

---
Deoarece lipsa comunicării complete cu cei de acasa e cea mai mare problemă la aceste latitudini - vrem prin această postare să felicităm şi noi, echipajul bărcuţei pierdute printre gheţari - fetele noastre!
Fetele fără de care nici această expediţie şi în general nimic nu se întâmpla! Fără rabdarea, sprijinul şi susţinerea voastră - ce fel de bărbaţi mai eram noi? Va îmbrăţişăm cu drag şi vreau să ştiţi că fiecare dintre noi, pe furiş, măcar odată pe zi, dar scoate telefonul din buzunar ca sa privească pozele de familie, cu copiii şi soţiile rămase la zeci de mii de kilometri de noi. Conştientizarea că undeva departe, peste continente şi oceane te aşteaptă nişte suflete dragi şi inimi calde - te face să treci dârz prin toate intemperiile şi primejdiile!
Cu drag - Echipa bărcii "Bazileus"
---

Oh... Cam sentimental început de mesaj, dar aşa cum pe mare nu sunt ateişti, aşa şi departe de casă nu există oameni cărora să nu le fie dor de ea!

Buuun... Sa mergem mai departe...
Ziua de ieri a fost una calmă, vânt bun, soare, toţi au ieşit din cabine ca ciupercile după ploaie şi echipa noastră în sfârşit s-a adunat toata la un loc.
Dupa cum deja ştiţi, cu ajutorul tehnologiilor moderne, sateliţilor telecom dar şi a câtorva Dumnezei şi Cruci - avem în sfârşit email normal. Cu mesaje oricât de lungi şi chiar poze (daca sunt de 100-200 kb). Minune nu alta, aici, la capăt de lume, printre gheţuri, pustietate şi deznădejde.

După ce am publicat ieri acest email - anatol@myiridium.net - am primit deja câteva zeci bune de mesaje de la cititori, admiratori şi rude! Wow! Nici nu m-am aşteptat să facem ceva atât de interesant pentru atâta lume bună!

Am răspuns la toate mesajele şi vom răspunde şi în continuare la fiecare mesaj pe care îl primim! Hai la scris! Corespondenţă de aia faină, om la om, cum era până a aparut Facebook-ul şi mesengerele!

Suntem acum aproape de prima noastră oprire pe ţărm. Mergem spre Marea Weddell, pentru a prelua probe de apă, pentru a observa animalele şi pentru a face poze mega faine! Pe care voi le veţi vedea primii - live!

Apropo, chiar şi pentru expediţii ştiinţifice, în Antarctica sunt reguli super stricte privind observarea animalelor. Nu ai voie sa te apropii mai mult de 5 metri de animale şi păsări. Nu ai voie să produci sunete tari, să strigi sau să stai în calea vieţuitoarelor. Iar dacă se folosesc drone pentru observarea animalelor sau a gheţarilor din jurul bărcii - cu ele nu poţi zbura deasupra animalelor sau păsărilor sau să te apropii mai mult de 30 de metri.
Încălcarea acestor puncte, duce la suspendarea permisului de aflare în aceste ape şi poate agrava şi prin pierderea dreptului de acces în aceasta parte a lumii.

Regulile sunt foarte stricte şi ce priveşte aflarea omului. La fel de strictă e treaba şi cu procesarea gunoaielor. Iar noi fiind o expediţie care ne propunem să dăm un semnal de alarmă asupra problemelor de mediu - îndeplinim aceste reguli cu meticulozitate.

Vă voi povesti în postările ce urmează despre toate ele. Acum însă, ne pregătim de carturile de gheaţă! De pe mal ne-au avertizat despre mişcări de ghetari în zona noastră, şi deoarece e ceaţă şi ploaie - va trebui să observăm fizic apele din jurul bărcii. Nimeni nu vrea să iasă din cabina caldă pe puntea îngheţată. La minus grade, vânt, ploaie cu zăpadă şi ceaţă. Dar asta e - e parte din navigaţie şi disciplina aici e de fier! Nu putem risca nici o secundă! Prea multe lucruri sunt puse la bătaie! Plus, în aceste zone, poţi conta doar pe tine. Ajutorul poate dura zile sau lipsi cu desăvârşire.

Bun, de felicitat v-am felicitat, de speriat v-am speriat - sa mergem mai departe.
Dacă tot avem puţin internet dial-up - vă invit să băgaţi like-uri la pozele absolut fenomenale ale lui Alex Bred , făcute ieri cât a fost timpul frumos!

Urmează si mai multe zilele următoare!
Stay tuned!
#2020NOE
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter