(VIDEO) Ce e mai rapid: o Tesla Model S accelerând 0-100 km/h sau o plată contactless cu cardul?

3 Februarie 2020, 12:02
Ilie Toma
Această Tesla Model S 100 D din Moldova a participat în prima noastră expediţie 100% electrică prin ţară — Moldova Electro Maraton — şi tot atunci echipa PiataAuto.md a avut drept partener al proiectului renumita companie emitentă de carduri şi procesatoare de plăţi Mastercard.
Iar la un moment dat, când tot discutam despre cât de rapide au devenit procesările plăţilor cu cardul graţie tehnologiei contactless, nouă ne-a venit o idee năstruşnică de tot! Maşinile electrice tot se pot lăuda cu timpi de acceleraţie mult mai rapizi decât cele cu ardere internă, de obicei, dacă analizăm segmente similare. Cuplul ăla de la start, puterea imensă şi adeseori existenţa a două motoare pe fiecare dintre punţi pot face diferenţa!

Aşa că ne-am gândit — ce-ar fi să punem la încercare cea mai rapidă maşină electrică participantă în Moldova Electro Maraton, să-i organizăm o accelerare maximă de la 0 la 100 km/h într-un mediu controlat şi sigur, să-i cronometrăm timpul, şi totodată să organizăm şi o plată contactless „la viteză” cu un card Mastercard, tot în Moldova. Ca să vedem dacă cele două se pot sincroniza, sau poate diferenţa de timp e enormă?
Conform parametrilor tehnici, Tesla Model S 100 D era cea mai rapidă maşină din cele 9 participante în maraton. L-am întrebat pe Maxim, proprietarul acestui exemplar Tesla Model S, care ar fi timpul de acceleraţie al versiunii lui. Vreo 4.2-4.5 secunde, ar trebui. Mai există un Model S cu regim Ludicrious Mode, dar acest exemplar nu avea asemenea regim nebun. I-am întrebat apoi pe cei de la Mastercard, cam care ar trebui să fie timpul de procesare a unei plăţi contactless Mastercard. În mod teoretic, poate fi şi 2 secunde, dar depinde foarte mult de conexiunea de internet a terminalului. Un terminal rar folosit, care abia iniţiază conexiunea la o nouă plată, poate avea un timp ceva mai mare, însă un terminal la un comerciant mai bine echipat în ale conectivităţii ar trebuie să dea un timp de vreo 4-5 secunde de la atingerea cardului până la afişarea rezultatului tranzacţiei! E exact ce ne trebuie, deci!
Vom recunoaşte că am încercat întâi procesarea unei plăţi la o staţie peco mai izolată şi acolo într-adevăr toate povestea plăţii a durat cam dublu decât cele vreo 5 secunde recomandate. Aşa că am mers pentru „cursa” noastră la un comerciant mai bine echipat cu internet şi terminale procesatoare de plăţi. Şi totodată, pe un drum izolat, cu circulaţie temporar suspendată, Maxim a putut accelera la maxim cu Tesla sa Model S 100D. Ce-a ieşit? În cât timp a accelerat? Vedeţi în video!

Nu judecaţi prea aspru nici maşina, nici cardul, nici provocarea. Nu ne-am dorit o probă olimpică riguroasă între cele două. Am vrut să vedem cât de rapid accelerează de facto această Tesla în condiţiile autohtone, am vrut să vedem dacă cele două tehnologii într-adevăr se apropie una de alta ca timp şi am vrut pur şi simplu să facem ceva diferit pentru Moldova, just for fun. Savuraţi!
0
3,465
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!