Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Gheţari periculoşi şi prima mămăligă antarctică — experienţele unice trăite de echipa #2020NOE

21 Februarie 2020 - 13:41
Denis Godorozea
Aventurierii expediţei #2020NOE tocmai au distribuit imagini savuroase şi experienţele unice trăite departe după Cercul Polar de Sud. Expediţia se apropie de final, zilele următoare fiind planificată o vizită la Port Lakeroy şi, după o pauză forţată din cauza ciclonului din strâmtoarea Drake, echipa va porni spre casă.
Experienţe unice au fost trăite de expediţioniştii moldavi în ultimile ore: un curent a lansat spre barca Bazileus un gheţar cu un leopard de mare "la bord", care cât pe ce să atace barca expediţioniştilor. Nu a fost să fie, aventurierii au scăpat cu bine, dar în proces au pierdut o dronă. Pe de altă parte, echipa a savurat dintr-o primă mămăligă antarctică cu peisaje irezistibile pe fundal.
Mai detaliat vă invităm să savuraţi din experienţele aventurierilor de pe Bazileus în Jurnalul de Bord de mai jos:

Jurnal de Bord
Ziua 18 - 21 Februarie 2020
Barca "Bazileus"
Paradise Bay

Gheţari şi mămăligă!
Astăzi a fost ziua distracţiei printre gheţari.
Am văzut mii, de toate formele şi culorile!
Am făcut waveboarding printre ei şi cele mai frumoase fotografii posibile! Am găsit un golf fără balene şi alte vieţuitoare ca să nu deranjăm şi băieţii s-au plimbat cu bordul, au făcut snorkeling şi chiar au înotat sub ghetari. Cu un costum de neopren suficient de gros - chiar si apele polare pot fi confortabile.

Apropo, ştiaţi că gheţarii pot fi de zeci de culori şi texturi diferite? Transparenţi, opaci, cu adâncime de culoare. Albi, albaştri, azurii şi chiar roz! Ba mai mult, există şi zeci de nuanţe de culoare a zăpezii. Cel mai fain văzut aici e zăpadă roz. Se datorează algelor care trăiesc aici şi care colorează zăpadă în nuanţe roz. Impresionant!

Iarăşi gheţari! Sute, enormi, zeci sau sute de metri înălţime! Trosnesc şi se rup, apoi cad cu greutate în mare. Pornim drona şi filmăm în detaliu acest spectacol ce ne înconjoară. E un tărâm fantastic, Antarctica. Nu e regiune, nu e continent - e altă planetă.
Ceva absolut ireal şi foarte sălbatic!
Sper aşa să şi rămână în continuare.

Următoarea destinaţie - baza polară chiliană.
Aici avem o perlă - unicul pinguin albinos din părţile astea. E un fel de legendă a locului şi a trebuit să aşteptăm o oră până s-a întors de la vânătoarea de krill ca să îl filmăm.
Strâmtoare dintre insulele pe care se află baza are un curent enorm. Aduce cu el gheţari, bucăţi de gheaţă şi cioburi ascuţite ca limbile comentatorilor pe Facebook.
Stăm pe barcă. Aşteptăm grupul să se întoarcă de la staţia ciliană când brusc observăm un gheţar enorm, având la cârma un leopard de mare - ce vine cu toate pânzele sus spre barca noastră! Ne scoatem armele din dotare - beţe lungi de bambus care se sparg imediat de acest colos, ridicând în aer şi pe unul din apărătorii bărcii. Leopardul de mare pare hotărât - îşi îndreaptă crucişătorul direct spre noi de ne trosneşte lanţul de ancoră. Hotărâm să renunţăm. Ridicăm ancora şi plecăm. În mijloc de proces uităm de drona căpitanului care filma acţiunea noastră de salvare - drona mai zboară câteva minute şi supărată plonjează în apă. Minus o dronă din arsenalul nostru.
Lăsăm leopardul de mare învingător pe gheţarul lui - Amiralul Nielsen al acestor locuri!

Mergem spre Paradise Bay. Locul unde petrecem noaptea şi unde facem prima mămăligă antarctică! Cu de toate!
Nu mai zic că providenţa ne-a oferit şi cele mai frumoase decoraţiuni naturale pentru masa noastră la aer. Gheţari şi leoparzi de mare pe ei - dacă vedeţi bine în spatele pozei cu mămăligă, pe gheţar avem un leopard trezit de mirosul dumnezeesc a mămăligii româneşti cu icre negre şi şampanie din colecţia personală a maestrului Cătălin Scărlătescu. Merci Chef!

Ce să zic, o ducem greu aici. Însă dacă e să vorbim serios - nu e deloc dulce la capăt de pământ fără ai noştri. Astăzi e ziua de naştere a Cristinei Untură - soţia camaradului Dan Untura! O felicităm din suflet şi să ştii, Cristina, Dan deşi e bărbat sever la ale lui - tare îţi duce dorul aici!
Aici cu toţii devenim mai sentimentali. Vrem la ai noştri, acasă. Peste doua zile e şi ziua de naştere a feciorului meu - mi se va rupe inima în două să il sun de la capătul pământului să îl felicit prin satelit...

Dar asta e preţul pe care îl plătim pentru ceea ce facem - şi suntem cei mai norocoşi oameni că avem aşa familii lângă noi!

Mâine mergem spre Port Lakeroy şi căutăm unde să dormim până trece ciclonului ce ne va face zile fripte în Drake. Dar despre asta maine!

Stay tuned!
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE FOTO (10 IMAGINI):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter