Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Harta staţiilor de încărcare a automobilelor electrice din proiectul PNUD Moldova. Unde vor fi amplasate şi la ce etapă se află instalarea lor?

23 Februarie 2020 - 10:29
Ilie Toma
De mai mult timp în urmă vă anunţam despre demararea unui program de instalare a câtorva zeci de prize electrice pentru automobile în toată Moldova, program dezvoltat de PNUD Moldova şi Green City Lab, în colaborare cu câţiva parteneri.
Ei bine, pe noi ne interesează la ce etapă se află implementarea acestui program? Când vom vedea prizele instalate deja fizic prin ţară, unde s-a decis în final amplasarea lor, câte prize vor fi în total şi când se vor putea deja alimenta automobilele electrice la ele? Partenerii noştri de la PNUD Moldova ne-au oferit mai mult informaţii proaspete drept răspunsuri la aceste întrebări, iar noi ne grăbim să vi le prezentăm mai jos.

Câte prize electrice vor fi instalate în total în acest proiect?

Ei bine, iniţial de vorbea de 14 prize. Apoi de 20 de prize. Apoi, în condiţiile tenderului, s-a specificat că şi compania câştigătoare ar trebui să contribuie cu minim 10 prize în plus. Într-un final, compania câştigătoare a licitaţiei şi-a asumat obligaţia de a instala un total de 60 de prize electrice în toată Moldova în cadrul acestui program!
La ce etapă se află instalarea prizelor?

În prezent, majoritatea locurilor pentru amplasarea staţiilor electrice au fost deja pregătite, atât tehnic, cât şi documental. Prizele fuseseră date în producţie anterior, iar acum câteva zile prizele propriu-zise au ajuns fizic în Moldova, trecând prin procedura de import. De aici încolo urmează etapa mult mai rapidă a montării fizice a acestor prize la locurile pregătite.

Unde s-a decis în final amplasarea lor? Unde vor fi amplasate prizele electrice?

Conform condiţiilor tenderului, compania avea libertatea de a decide locul exact al amplasării, urmând punctele indicate drept referinţă, într-o rază minimă faţă de aceste puncte. Se pare că aproape toate punctele de amplasare au fost decise, iar redacţia noastră a primit un document cu lista staţiilor şi cu locurile finale de amplasare a acestora. Pentru a nu vă complica prea mult cu un tabel cu 60 de adrese, am decis să le plasăm noi pe o hartă Google Maps şi s-o inserăm mai jos. Aşadar, mai jos aveţi harta amplasării prizelor de încărcare a automobilelor electrice din cadrul proiectului PNUD Moldova / Green City Lab, hartă creată de redacţia PiataAuto.md, pe baza celor peste 55 puncte valide recepţionate de noi în acest moment. Puteţi face zoom-in, zoom out, puteţi apăsa pe fiecare punct pentru a vedea adresa mai exactă sau coordonatele geografice, dar şi comentarii despre tipurile de prize.

Tipuri de prize. Doar AC sau şi DC?

Conform tenderului, vor fi instalate doar prize AC, cu puteri de 22 kW. Însă compania câştigătoare şi-a asumat obligaţia de a instala şi cel puţin 4 prize DC cu puteri de 50 kW, alături de prizele de 22 kW. Se pare că prizele DC vor apărea ceva mai târziu în locaţiile menţionate la comentariile punctelor de pe hartă.

Harta amplasării prizelor de încărcare a automobilelor electrice din cadrul proiectului PNUD Moldova / Green City Lab:
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter