Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Cashback pentru condusul fără încălcări - în ce ţară a fost introdus sistemul de motivare pentru şoferi?

18 Februarie 2020 - 14:36
Denis Godorozea
Lipsa de cultură în trafic, lipsa de respect între şoferi şi neglijarea regulamentului circulaţiei rutiere nu sunt problemele cu care se confruntă doar şoferii din ţara noastră. Deşi cam în majoritatea ţărilor europene şi din spaţiul post-sovietic autorităţile introduc amenzi tot mai aspre pentru încălcările comise în trafic, ba sunt introduse amenzi şi pentru condusul agresiv, cultura în trafic este departe de cea perfectă, precum în ţările dezvoltate din UE.

Este şi cazul Ucrainei unde, însă, o companie privată a inventat o modalitate mai originală de a motiva şoferii să circule fără abateri de la regulamentul circulaţiei rutiere. Mai nou, şoferii care nu încalcă legea vor fi stimulaţi cu cashback pentru condusul respectuos! Start-up-ul Ştrafî UA (Штрафы UA) în colaborare cu Ministerul Infrastructurii din Ucraina au lansat un serviciu nou, care va permite şoferilor să obţină un cashback în mărime de până la 18% pentru respectarea regulamentului circulaţiei rutiere. Cashback-ul va fi calculat din costul asigurării auto obligatorii (RCA). Astfel, şoferii care au o experienţă mai mare, dar şi nu au avut accidente cauzate din vina lor, vor beneficia nu doar de reduceri pentru acest tip de asigurare, dar vor mai primi şi o parte din sumă înapoi.
Compania a lansat o aplicaţie specială (deocamdată doar pentru dispozitivele Apple), care analizează stilul de conducere a şoferului şi în baza datelor obţinute atribuie o notă fiecărui şofer. Pentru aceasta utilizatorul trebuie doar să pornească aplicaţia de fiecare dată înainte de a porni la drum, iar ulterior sistemul va monitoriza automatizat acţiunile şoferului, cel mai probabil, prin intermediul datelor GPS şi infrastructurii urbane. Astfel, programul poate monitoriza viteza de deplasare şi cazurile în care şoferii încearcă să ocolească ilegal ambuteiajele, de exemplu pe contrasens sau pe trotuar. Serviciul a fost lansat în Ucraina la 10 ianuarie 2020, iar timp de o lună a fost descărcat de circa 10 mii utilizatori. Ulterior o aplicaţie similară va fi lansată şi pentru dispozitivele cu sistem de operare Android.

Ce ziceţi de noua modalitate de stimulare a siguranţei în trafic lansată în Ucraina? Va avea aceasta un impact benefic asupra comportamentului şoferilor? Ar fi binevenită o asemenea aplicaţie şi pentru şoferii din ţara noastră? Să dezbatem subiectul în comentarii!
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter