La Chişinău a fost inaugurată prima staţie pentru electromobile, alimentată cu energie solară

25 Februarie 2020, 18:41
Ilie Toma
Prizele pentru încărcarea automobilelor electrice nu mai sunt o raritate nici în Moldova, însă astăzi a fost inaugurată o priză cu totul specială — una alimentată cu energie solară, regenerabilă. Mai mult ca atât, priza are şi o idee interesantă privind utilizarea bateriilor vechi de la electromobilele dezafectate.
Maxim Absuşa, proprietar de automobile electrice şi dezvoltator al reţelei de încărcătoare Eco Factor, a avut ideea de a monta panouri fotovoltaice pe acoperişul blocului în care locuieşte, iniţial pentru a genera şi stoca electricitate pentru iluminatul din jurul blocului. Însă, împreună cu cei de la PNUD Moldova, Green City Lab şi proiectul oraşe verzi, ideea iniţială a evoluat în ceva şi mai interesant: creşterea capacităţii de generare şi stocare a electricităţii şi instalarea unei prize publice pentru încărcarea automobilelor electrice cu energie cu adevărat „verde”.
Astfel, cu susţinerea celor de la PNUD Moldova, Maxim a instalat mai multe panouri fotovoltaice pe acoperişul blocului, fiind acum capabil să genereze până la 10 kW în zilele însorite. De la o Tesla accidentată a luat o parte din baterii şi le-a montat într-un panou special. Astfel, energia generată de la soare este trecută iniţial printr-un invertor, apoi este stocată în baterie. Dacă există un automobil electric conectat la priza electrică, acest automobil va primi energia produsă în timp real de panouri, plus energia stocată în baterie. Atunci când nu e conectat nici un electromobil, bateria este din nou încărcată din energia generată. Dacă bateria ajunge a fi plină, energia generată nu este irosită, ci transmisă în reţeaua electrică a oraşului, după care atunci când bateria e epuizată, de exemplu, şi e un alt electromobil conectat, staţia poate lua „înapoi” energia pe care a transmis-o mai devreme în reţea.
Bateria dispune de un mini sistem de monitorizare a temperaturii şi stării ei, iar invertorul are şi un sistem de gestionare a tuturor acestor regimuri descrise mai sus. Scopul final este ca panourile să producă mai multă electricitate decât ar fi folosită la încărcarea electromobilelor, dând surplusul în reţea, astfel încât toate automobilele electrice încărcate la această priză să beneficieze doar de energie 100% regenerabilă. Staţia este localizată în Durleşti, pe str. Toma Alimoş 44/1, aproape de traseul Chişinău-Leuşeni.
E interesant şi faptul că această idee poate fi replicată şi la alte staţii de încărcare a automobilelor electrice, iar în acest fel sunt reutilizate şi bateriile electromobilelor vechi.
0
2,778
GALERIE FOTO (6 IMAGINI)
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!