Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Profitul Daimler a scăzut dublu din cauza investiţiilor în tehnologiile electrice

13 Februarie 2020 - 17:17
Denis Godorozea
Daimler a dezvăluit rezultatele activităţii pentru anul 2019 din punct de vedere financiar. Profiturile companiei au indicat anul trecut o scădere colosală de până la 60%, acesta fiind cel mai prost rezultat înregistrat pe parcursul ultimilor 10 ani. Potrivit informaţiilor preliminare, profiturile sunt în scădere din cauza investiţiilor enorme pentru dezvoltarea electromobilelor şi tehnologiilor electrice.
Aşadar, în 2019 Daimler a înregistrat un profit operaţional de 4.3 miliarde euro, în scădere cu 60% comparativ cu anul 2018, când profitul a atins 11.1 miliarde euro. Totodată, vânzările companiei sunt în creştere la nivel global, iar veniturile au sporit cu circa 3%, până la 172.7 miliarde euro. O bună parte din aceste venituri, însă, acoperă investiţiile enorme solicitate pentru dezvoltarea tehnologiilor electrice, dar şi adaptarea propulsoarelor pentru normele de poluare tot mai severe. Concomitent, profitul a avut de suferit de pe urma amenzilor şi sancţiunilor căror a fost supusă compania germană în cadrul investigaţiilor cu referire la trişarea nivelului de emisii produse de propulsoarele pe motorină.
De pe urma acestei scăderi au de suferit acţionarii companiei: dacă în 2018 Daimler era capabil să achite dividende în mărime de 3.25 euro per acţiune, în baza rezultatelor obţinute în 2019 concernul va achita acţionarilor doar câte 0.9 euro per acţiune. Concomitent, de pe urma scăderii profiturilor vor avea de suferit angajaţii de rând Daimler — germanii au anunţat prime de recompensă pentru toţi angajaţii în mărime de 1,097 euro per persoană, pe când cu un an mai devreme angajaţii beneficiau de recompense de 4,965 euro.
Principala sursă de venit în cadrul Daimler este brandul Mercedes-Benz. Constructorul din Stuttgart a devenit cel mai mare producător de automobile premium în 2019, reuşind să comercializeze 2.34 milioane de automobile la nivel global, în creştere cu 1.9% comparativ cu anul 2018. Astfel, Mercedes-Benz a înregistrat creşteri pe piaţă pentru al nouălea an consecutiv.
În acest context conducerea Daimler a decis să întreprindă măsuri pentru reducerea cheltuielilor. În situaţia actuală germanii nu-şi pot permite reducerea investiţiilor în dezvoltarea electromobilelor, or cursa în segment este acum infernală. Astfel, germanii se văd nevoiţi să revizuiască gama de modele, în special în cadrul Mercedes-Benz, dar şi să concedieze câteva mii de angajaţi. Potrivit informaţiilor preliminare, vor fi concediaţi circa 15 mii angajaţi, iar primele jertfe din gama Mercedes-Benz vor fi coupe-ul şi decapotabila S-Class.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter