România vrea să impună restricţii pentru importul maşinilor Euro 3 şi Euro 4

4 Februarie 2020, 11:49
Denis Godorozea
Autorităţile române planifică lansarea unui proiect naţional pentru protejarea mediului şi ecologiei. Printre măsurile propuse de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri se enumeră restricţii noi pentru importul automobilelor în ţară.

Conform proiectului anunţat de autorităţi, în următorii ani România ar putea interzice în totalitate importul maşinilor ce corespund normelor de poluare Euro 3 şi Euro 4, astfel încât în ţară vor putea fi importate doar maşini ce se încadrează în normele ecologice Euro 5 şi Euro 6. Proiectul a fost elaborat în conformitate cu recomandările Comisiei Europene pentru combaterea schimbărilor climaterice. Afară de restricţiile ce vizează transportul, proiectul denumit Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice (PNIESC) prevede şi alte măsuri pentru protecţia mediului şi ecologiei care urmează să fie puse în aplicare între anii 2021 şi 2030.
Deocamdată, însă, nu este clar când vor fi impuse noile restricţii, or capitolul ce vizează restricţiile impuse importului de automobile nu stipulează o dată anumită când vor fi puse în aplicare. Concomitent se propune limitarea circulaţiei automobilelor echipate cu propulsoare convenţionale cu combustie internă în centrele oraşelor mari, precum taxa Oxigen introdusă în Bucureşti de la începutul acestui an, dar şi promovarea mijloacelor de transport alternative sau echipate cu unităţi de propulsie electrică.

De menţionat, că în Republica Moldova în prezent nu sunt impuse nici un fel de restricţii pentru importul automobielor în funcţie de normele de poluare internaţionale. Conform legii actuale, cetăţenii au o limită la import doar în funcţie de anul producerii automobilului. Ei bine, majoritatea automobilelor produse şi comercializate în Europa pe parcursul ultimilor 10 ani (limita maximă admisă în Moldova), corespund fie normelor ecologice Euro 4, Euro 5 şi Euro 6, însă legea din ţara noastră nu reglementează nici într-un fel importul automobilelor de pe alte pieţe, unde la fel nu sunt impuse restricţii de import iar automobilele utilizează propulsoare termice mai poluante. În schimb, de la începutul acestui an au fost eliminate reducerile la acciza pentru importul maşinilor cu sisteme de propulsie hibride clasice şi de tip mild-hybrid.
0
2,511
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!