Premieră: Cupra Formentor, primul model original al noului brand spaniol

3 Martie 2020, 08:19
Denis Godorozea
Proaspătul brand spaniol Cupra, derivat din divizia de performanţă a celor de la SEAT, prezintă primul model original din gamă, Formentor. Noul SUV pune accentul pe performanţă, dar este şi un model eficient, fiind oferit inclusiv cu un sistem de propulsie plug-in hybrid. Principala atracţie pentru clienţi, însă, va fi faptul că modelul respectiv nu se va regăsi pe listele brandului SEAT.
Cupra Formentor a fost prefaţat anterior de un concept cu aceeaşi denumire, iar acum SUV-ul cu siluetă coupe se prezintă în varianta de serie. Designul este inspirat de la concept, însă simţitor mai rezervat. Din punct de vedere tehnic, însă, modelul este identic noului Cupra Leon (deci şi SEAT Leon), prezentat mai devreme. Aşadar originalitatea se limitează la aspectul exterior şi, probabil, caracteristicile dinamice. Standard crossover-ul este echipat cu jante de 19 ţoli, iar opţional sunt disponibile jante mai generoase.
Precum şi substratul tehnic, habitaclul noului Formentor se pare că a migrat aici direct de pe Cupra Leon în întregime. Cele două modele au o planşă de bord similară, cu cadrane de bord digitale şi sistem multimedia cu ecran generos de 12 inch, care domină consola centrală. Ornamentul scaunelor a fost ochit de la Leon, precum şi volanul sport cu butonul de pornire a motorului şi un selector pentru regimurile de condus incluse.
Cupra Formentor are la bază platforma modulară MQB, motorizările fiind preluate în întregime de la Cupra Leon. La capitolul dimensiuni Formentor este foarte apropiat de Volkswagen Tiguan, având în lungime 4,450 mm, o lăţime de 1,839 mm şi un ampatament de 2,680 mm, cele din urmă indicatoare fiind identice cu crossover-ul german. Silueta mai dinamică de SUV coupe a rezultat într-o înălţime de 1,511 mm, ceea ce-l face cu 121 mm mai scund decât Tiguan.
SUV-ul promite o manevrabilitate de excepţie şi o plăcere de condus mai pronunţată decât pot oferi majoritatea SUV-urilor din segment, având pe posterior o suspensie multi-link cu amortizoare adaptive şi sistem de frânare performant, livrat de Brembo, pe puntea faţă.
Sub capota Formentor se va situa standard benzinarul turbo 2.0 TSI, cu 4 cilindri, ce dezvoltă 310 CP şi 400 Nm. Motorul este cuplat la cutia robotizată DSG cu 7 rapoarte şi dublu ambreiaj, iar cuplul este distribuit pe ambele punţi prin intermediul sistemului de tracţiune integrală 4Drive. Mai sus în listă s-a situat sistemul de propulsie plug-in hybrid, ce combină benzinarul 1.4 TSI cu cutia robotizată DSG cu 6 rapoarte, în care este integrat un motor electric. Puterea maximă constituie 245 CP şi 400 Nm. Motorul electric este alimentat de la o baterie de 13 kWh, care promite o autonomie de până la 50 km într-un regim de rulare electric. În această ipostază Formentor poate avea doar un sistem de tracţiune pe puntea faţă.
Spaniolii nu au dezvăluit caracteristicile dinamice, dar au informat că lansarea pe piaţă a noului SUV va avea loc mai aproape de finalul acestui an. Cupra Formentor are şansa să devină unul dintre cele mai solicitate modele din gamă, iar clienţii europeni vor aprecia, cu siguranţă, originalitatea noului model. De altfel, Cupra înregistrează vânzări relativ bune pe Bătrânul Continent.
0
7,829
GALERIE FOTO (12 IMAGINI)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!