Top 10 maşini perfecte pentru apocalipsă: voi pe care o alegeţi?

29 Martie 2020, 11:58
Denis Godorozea
Ideea acestui articol ne-a venit acum câteva zile, în urma acestor săptămâni petrecute în carantină şi sutelor şi miilor de meme-uri despre peisajele apocaliptice urbane, care au inundat mediul online. Dar precum şi acele meme-uri, acest articol trebuie tratat ca o glumă.
Oraşele pustii de acum sunt privite drept o apocalipsă, una care are tangeţe cu filmele sci-fi de tot soiul. Noi, însă, nu am ales un scenariu anumit, inspirat din filme cu zombie sau catastrofe globale, iar astfel şi lista de automobile e mai variată, toate absolut de serie. Aşadar, care ar fi cele mai potrivite maşini pentru a încerca să savurăm din aceste peisaje apocaliptice?

Ford Mustang

Aţi crezut că acest top va omite legenda americană precum e Mustang-ul? Imposibil! E prea faimoasă maşina asta, dar şi-a mai asigurat un loc în toate topurile de acest gen odată cu lansarea filmului I Am Legend, unde Will Smith chiar în prima scenă apare la volanul unui Mustang prin New York-ul pustiu. Ei bine, celebrul actor american a călătorit cu un Mustang de generaţie precedentă, dar noi suntem siguri că pentru un scenariu de apocalipsă ar fi potrivită orice generaţie Mustang. Astfel, nu am ales un model sau o motorizare deosebită, or toate se potrivesc pentru a savura dintr-un muscle-car pe timp de apocalipsă.
Mazda MX-5

Maşina asta de vis este, probabil, prima la care te duce gândulîn cazul unui scenariu real de apocalipsă, mai ales dacă ai savurat din ea anterior. E o maşină pe care toţi cei care-şi cumpără un Golf sau un Tucson şi-o pot achiziţiona, dar nu o fac din motive practice. Pe timp de apocalipsă această maşină, cu siguranţă, câştigă punctaj în faţa celor două modele menţionate, or dacă ai de trăit ultima zi din viaţa ta, alegi un MX-5 sau un Golf? Mazda MX-5 cucereşte nu doar prin aspectul stilat, dar şi prin posibilităţile pe care le oferă cu caroseria mai uşoară de o tonă şi motoarele deloc impresionante în cifre, dar capabile să potolească setea de aventură.
GMC Sierra

Acest model e pentru cei care planifică să mai supravieţuiască mai multe zile după apocalipsa "oficială". Or, în lipsa infrastructurii, ce altceva decât un pick-up nemuritor american poate satisface nevoile tale apocaliptice? De fapt, cam toate pick-up-urile americane ar fi alături de acest GMC Sierra, dar l-am ales anume pe el, produs de General Motors, doar ca să nu includem într-un top două Ford-uri.

Cea mai proaspătă versiune Sierra a fost lansată acum 2 ani. Pick-up-ul are în continuare multe tangenţe cu Chevrolet Silverado, dar este mult mai bine dotat şi mai funcţional. Din punct de vedere tehnic, însă, modelele sunt identice. Deci, alegerea pentru un scenariu de apocalipsă pare evidentă.
Mercedes-Benz G-Class

Legendarul Gelandewagen, precum şi primul model din topul nostru, nu poate fi omis când abordăm un scenariu apocaliptic. Dacă Mustang-ul e faimos, puternic, sexy şi etc., atunci la cele menţionate se mai adaugă practicismul şi fiabilitatea, dacă tot vorbim de un G-Class veritabil. Şi vorbim acum de ultima generaţie G-Class, care tot pe cadru dur e, dar mai performantă şi mai capabilă în offroad, or a avansat mult pe plan tehnologic! Gelandewagen va face faţă tuturor provocărilor pe terenurile accidentate apocaliptice, însă aici practicismul este învecinat cu confortul distinctiv, pe care-l poate oferi un Mercedes-Benz. Deci, alegeţi, un G 350 sau ceva semnat de AMG? E apocalipsă, totuşi!
Porsche 911

Coupe-ul iconic german a ajuns în acest top la fel de simplu, precum Gelandewagen-ul şi Mustang-ul, or Porsche 911 este primul model la care te duce gândul când ajungi să alegi un sportcar pentru aventuri apocaliptice. Produs din 1964, Porsche 911 este, cu siguranţă, cel mai renumit sportcar din segment şi cel mai solicitat model din gama producătorului din Stuttgart.

Cea de-a opta generaţie 911 a fost lansată în 2018, iar motorizările de top şi-au făcut apariţia în gamă abia acum câteva zile. Noul coupe a devenit cel mai rapid din istorie, fiind capabil să accelereze de la 0 până la 100 km/h în doar 2.7 secunde.
Range Rover SVAutobiography

La acest model ne-a dus gândul când ne-am propus să indentificăm un model de teren, dar care să ofere un nivel de top de confort la bord. Cum i-a reuşit să depăşească in acest punct de vedere regele segmentului, Rolls-Royce Cullinan? Aflaţi mai jos, iar noi doar menţionăm că versiunea asta regală, SVAutobiography, poate opune rezistenţă tuturor SUV-urilor din segmentul de top şi din toate punctele de vedere.

Întreaga gamă Range Rover a trecut recent printr-un facelift de mijloc de carieră, inclusiv versiunea de top SVAutobiography. Nava amiral britanică a beneficiat de câteva modificări stilistice şi a căpătat un aspect exterior şi mai opulent acum. Pe interior SUV-ul a moştenit de la gama actualizată comenzile high-tech tactile, dar neschimbat a rămas nivelul maxim de confort.
Rolls-Royce

Am zis să includem în acest top întreaga gamă Rolls-Royce, or maşinile astea britanice se disting mai mult prin forma caroserie şi numărul portierelor, nivelul de confort şi lux fiind maxim şi valabil pentru toate modelele din gamă. Cu siguranţă, şi în cazul Rolls-Royce fiecare ar avea un model preferat. Voi pe care l-aţi alege?
Toyota Land Cruiser 200

Deşi întreaga gamă Toyota se poate lăuda cu fiabilitatea de excepţie, pentru care de altfel Toyota ajunge anual în topul vânzărilor auto din lume, în gama actuală cel mai indistructibil model apre pare a fi, totuşi, Land Cruiser 200. Din punct de vedere al offroad-ului acesta poate opune rezistenţă SUV-urilor menţionate mai sus, însă cel mai probabil îi va depăşi în termenul de exploatare cu câţiva ani. Maşina perfectă pentru apocalipsă, dacă pe prim plan pui practicismul.
Subaru Impreza

Acest model nipon este primul la care ne duce gândul când pomenim de offroad într-un segment mai compact. Cu o doză mai mică de practicism la bord, Subaru Impreza este mult mai dinamic şi poate oferi o plăcere din condus mai pronunţată decât orice SUV, dar fiind capabil pe teren accidentat.

Produs din 1992, timp în care a schimbat 5 generaţii, Subaru Impreza s-a ales cu un număr imens de fani în întreaga lume şi a adus faimă companiei nipone în sporturile cu motor, în special în raliuri.
Dacia Logan

Cu care alt automobil am putea încheia acest top apocaliptic? Maşina asta are un loc cu totul special în ţara noastră, or odată cu prima apariţie a inundat străzile oraşelor, fiind solicitată în rândul serviciilor de urgenţă, serviciilor de livrări şi taxi, dar şi în rândul automobiliştilor de rând, care sunt în căutarea unei maşini fiabile, simple şi accesibile în întreţinere. De altfel, Dacia Logan are şanse să vă aducă mai departe decât celelalte maşini menţionate, or în lipsa unei infrastructuri, cu un peisaj apocaliptic, unicul atuomobil care mai poate fi reparat în drum cu forţele celui din spatele volanului este Logan-ul. Bineînţeles, dacă nu-i un defect critic la motor.
Bonus: Toyota Prius

Legenda asta niponă poate concura pentru titlul de cel mai solicitat model în Moldova. Până la apariţia celei de-a treia generaţie, Prius-urile nu se prea făceau văzute în ţara noastră, pentru ca mai târziu să aibă loc un adevărat boom de import, în ţara noastră apărând mii de Prius-uri de a doua generaţie, solicitate fiind şi modelele de generaţia cu numărul III.

Toyota Prius este îndrăgită în ţara noastră pentru fiabilitatea de excepţie şi consumul redus de combustibil. Din aceste puncte de vedere Prius-ul bate Logan-ul, unde mai pui că şi nivelul de confort de la bord este mai decent, precum şi caracteristicile dinamice. Deci, Prius ar putea concura în acest top cu Logan pentru titlul "alegere raţională".
Cam aşa, dragi prieteni, arată topul nostru de astăzi. Cum am menţionat mai sus, nu ne-am axat pe un scenariu concret de apocalipsă, iar astfel şi lista noastră include modele de tot soiul, de la maşini de vis până la cele absolut de serie, care ar fi cu siguranţă o alegere mai raţională în contextul lipsei unei infrastructuri precum cea cu care ne-am obişnuit.

Vă invităm să vă expuneţi părerea despre modelele incluse de noi în acest top! Poate am omis noi vreun model care obligatoriu ar trebui inclus? Sau aţi vrea să facem o nouă listă cu maşini dure, spartanice, care să reziste unei catastrofe teoretice globale?
0
6,854
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!