(VIDEO) Un V6 turbo încins de-a binelea: Aston Martin prezintă noul propulsor pregătit pentru Valhalla

24 Martie 2020, 11:54
Denis Godorozea
Aston Martin prezintă primul propulsor de producţie proprie, dezvoltat de inginerii companiei după o pauză de circa 5 decenii. Noua unitate V6 de 3.0 litri a fost dezvoltată special pentru viitoarea serie de supercar-uri cu motoare amplasate central. Ce performanţe oferă noul benzinar britanic şi ce model va beneficia primul de acest propulsor?
Motorul TM01 a fost botezat în cinstea inginerului Tadek Marek, motoristul de origine poloneză, care a dezvoltat renumitele propulsoare Aston Martin în anii 1950-1960. În acest caz cifrele "01" sugerează că britanicii planifică ulterior să dezvolte şi alte propulsoare, sau versiuni noi a motorului debutat acum. De altfel, unitatea TM01 va sta la baza mai multor supercar-uri cu motor amplasat central şi va fi parte a sistemelor electrificate hibride clasice sau de tip plug-in hybrid.
Britanicii sugerează că noul benzinar turboaspirat V6 de 3.0 litri este cel mai eficient, dar şi cel mai performant motor din actuala gamă. Primul model care va beneficia de noul motor va fi supercar-ul hibrid Valhalla, care la rândul său, precum şi motorul, a moştenit un şir de tehnologii de la supercar-ul Valkyrie. Inginerii au optat pentru o amplasare mai compactă a componentelor motorului, astfel încât turbocompresoarele s-au situat între cei 6 cilindri, toate fiind amplasate după principiul "Hot-V". Temperaturile pe care le atinge propulsorul în funcţie se văd cu ochiul liber în imaginile foto şi video ataşate.
Deocamdată britanicii nu au oferit detalii despre consumul de combustibil şi datele dinamice, or aceste criterii pot varia în funcţie de model şi versiunea motorizării. Inginerii au reuşit să combine elementele într-un bloc compact şi foarte uşor, de doar 200 kg, iar la capitolele "emisii" şi "consum de combustibil" motorul se încadrează în normele de poluare Euro-7, care urmează să fie introduse pe teritoriul Uniunii Europene abia în 2025.
În acţiune motorul va putea fi savurat pe parcursul următorilor ani — lansarea supercar-ului hibrid Aston Martin Valhalla va avea loc în 2022, acesta fiind primul model din gamă care va beneficia de noul propulsor.
0
1,627
GALERIE FOTO (11 IMAGINI)
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!