Vor fi sau nu sancţionate persoanele care au depăşit termenul de aflare în ţară a maşinilor înmatriculate în străinătate?

25 Martie 2020, 13:23
Denis Godorozea
Serviciul Vamal al Republicii Moldova a emis un comunicat de presă prin care informează despre modificările termenilor de aflare pe teritoriul ţării a mijloacelor de transport introduse de către persoanele fizice rezidente şi nerezidente. Vor fi sau nu sancţionate persoanele care depăşesc termenul limită de aflare a mijloacelor de transport în ţară în contextul situaţiei excepţionale introduse în ţară în legătură cu pandemia de coronavirus? Serviciul Vamal anunţă că termenul de aflare pe teritoriul ţării a mijloacelor de transport introduse şi declarate în conformitate cu legislaţia în vigoare se întrerupe pe perioada stării de urgenţă declarate de autorităţi, urmând să fie reluat de la întreruperea stării de urgenţă.
Iată ce spune comunicatul de presă publicat de autorităţi:
În conformitate cu Dispoziţia nr. 4 din 24 martie 2020 a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova, Serviciul Vamal anunţă: termenul de aflare pe teritoriul Republicii Moldova a mijloacelor de transport, introduse şi declarate prin acţiune, de către persoanele fizice rezidente şi cele nerezidente, în baza articolului 1841 din Codul Vamal, precum şi articolului 10 din Legea 1569/2002, care expiră în perioada stării de urgenţă, se întrerupe, urmând a curge de la data încetării stării de urgenţă.
Declararea prin acţiune este o formă de declarare expresă (vădită) a mijlocului de transport auto, care scuteşte persoana fizică de completarea unor acte vamale, cu condiţia prezentării organelor vamale amplasate în punctele de trecere a frontierei a actelor de înmatriculare a mijlocului de transport auto, acesta fiind înregistrat în sistemul informaţional al Serviciului Vamal. În cazul aplicării formei de declarare prin acţiune, acte vamale nu se eliberează.
Termenul maxim de aflare pe teritoriul Republicii Moldova a mijloacelor de transport cu numere de înmatriculare străine constituie 180 de zile într-un interval de 12 luni consecutive.
Dreptul de aflare pe teritoriul ţârii noastre pe un termen mai mare de 180 de zile îl au doar autovehiculele introduse de către persoanele fizice domiciliate în străinătate şi care deţin permis de conducere în ţara în care îşi au domiciliul, cu condiţia achitării vinietei de 180 de euro pentru fiecare perioadă consecutivă de 180 de zile de aflare a autovehiculului pe teritoriul ţârii noastre.
De asemenea, atenţionăm că persoanele fizice rezidente şi cele nerezidente sunt obligate să scoată, în termen, de pe teritoriul vamal, mijloacele de transport declarate prin acţiune. În caz contrat, acestea vor fi sancţionate contravenţional, fără dreptul de a introduce pe teritoriul Republicii Moldova alte mijloace de transport în aceleaşi condiţii (declarate prin acţiune).
0
6,458
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!