Cea mai exclusivă maşină de poliţie din lume a fost scoasă la vânzare — Ferrari 250 GTE 2+2

21 Aprilie 2020, 17:36
Denis Godorozea
Maşinile de epocă produse de renumiţii constructori auto sunt recunoscute ca bijuterii de colecţie la mare căutare în zilele noastre. Cu atât mai specială este maşina, dacă a fost produsă într-o serie limitată sau chiar într-un singur exemplar, cum este şi modelul de astăzi. Însă acest Ferrari este cu totul special, or a fost angajat în poliţia italiană la mijlocul secolului trecut.
Acest exemplar a fost construit pe baza sportivei Ferrari 250 GTE 2+2 de uzina italiană special pentru departamentul de poliţie din Roma. Produse în 1962, iniţial în posesia forţelor de ordine au ajuns două maşini de performanţă speciale, însă una dintre ele şi-a încheiat cariera într-un tragic accident. Astfel, maşina din imagini este unica de felul său, care a ajuns cu bine până în prezent, fiind utilizată timp de 5 ani de poliţia de la Roma între anii 1963 şi 1968. Ferrari 250 GTE 2+2 a fost utilizată timp de 5 ani pentru diverse sarcini, de la urmărirea infractorilor până la transportarea de urgenţă interurbană.
La mijlocul secolului trecut numărul crimelor a înregistrat o creştere puternică în Roma, iar adesea infractorii utilizau automobile de performanţă, cu care putea uşor să scape de urmărire, or poliţia utiliza maşini Alfa Romeo 1900 şi 2600, nu chiar cele mai rapide de felul lor. Ideea de a suplini parcul poliţienesc cu o maşină de performanţă a fost enunţată în anii 1960 de unul dintre cei mai renumiţi poliţişti italieni din acea perioadă, Armando Spatafora, care a şi fost unul dintre puţinii angajaţi ai forţelor de ordine care a condus acest automobil şi doar după ce a trecut un curs de perfecţionare la Ferrari în Maranello.
Ferrari 250 GTE 2+2 şi-a continuat cariera până în 1968 în parcul maşinilor de poliţie, iar cu patru ani mai târziu a fost vândută în cadrul unei licitaţii publice organizate de autorităţi. Maşina a ajuns în posesia colecţionarului Alberto Cappelli, care şi-a propus să o păstreze în starea ei originală şi nu şi-a permis lucrări de reabilitare sau modificări. Ulterior a urmat o serie de prezentări şi expoziţii cu renumita maşină de poliţie italiană, iar în 1984 Ferrari 250 GTE 2+2 şi Armando Spatafora şi-au dat din nou întâlnirea la cursa Coppa delle Dolomiti, unde surprinzător tandemul s-a impus cu locul II în topul recordurilor de circuit.
La începutul secolului XXI maşina a fost expusă în muzeul poliţiei din Roma, iar cu un deceniu mai târziu a fost din nou vândută unui colecţionar, care a prezentat-o la ediţia 2016 a Concursului de Eleganţă de la Pebble Beach.

Acum maşina va fi vândută la licitaţia organizată de Girardo & Co, iar vânzătorul afirmă că aceasta este într-o stare tehnică perfectă, toate elementele şi dispozitivele fiind originale şi funcţionale. Mai mult de atât, aceasta este şi unica maşină privată din Italia, care are permisiunea oficială de a circula cu girofarele şi sirenele incluse.
0
3,062
GALERIE FOTO (17 IMAGINI)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!