Cum arată şi cât costă cel mai aerodinamic pick-up din lume creat pe baza tehnologiilor cosmonautice?

10 Aprilie 2020, 13:31
Denis Godorozea
Pe un site de vânzări online a fost plasată o licitaţie cu un prototip de teste foarte curios — maşina creată pe baza pick-up-ului Ford F-250 a devenit un prototip de teste pentru tehnologiile cosmonautice. Viitorul proprietar va putea, însă, doar să-l "savureze" ca pe un monument în propria parcare sau garaj, or acesta nu va putea ieşi pe drumurile publice şi nu prea este bun de nimic acum.
Prototipul, denumit Trunnel (de la "truck" şi "wind tunnel"), a fost creat în cadrul proiectului Lynx pe baza pick-up-ului Ford F-250, produs în 1999. Specialiştii companiei cosmonautice XCOR Aerospace şi-au dorit să testeze aerodinamic modelele la scară a navelor cosmice cu ajutorul camionului modificat, care datorită siluetei sale devenea un adevărat tunel aerodinamic mobil de teste. Ulterior aceste nave spaţiale urmau să fie puse la dispoziţia turiştilor cosmici şi să îi transporte pe orbită. Acesta a rămas, însă, doar un vis, iar proiectul Lynx a fost oprit în 2016, pentru ca în 2017 compania XCOR să falimenteze definitiv.
Cu ajutorul prototipului din imagini cei de la XCOR testau un prototip cosmic Lynx la scară 1:3 la viteze de 160 km/h pe pistele de aterizare. Potrivit oficialilor companiei, crearea prototipului şi testarea tehnologiilor cu ajutorul acestuia i-a costat simţitor mai accesibil decât dacă şi-ar fi testat prototipurile într-un tunel aerodinamic.
Licitaţia s-a şi încheiat, de fapt. Din cei 3,000 dolari pe care şi-i dorea proprietarul pentru această creatură s-au găsit cumpărători care au majorat preţul până la 3,359.99 dolari. Nu se cunoaşte cine este noul proprietar şi ce planuri are pentru prototip, însă cel mai probabil maşina nu va putea fi văzută pe şosea, or o singură apariţie va atrage imediat un echipaj de poliţie care să-i explice şoferului, că acesta nu are dreptul să circule pe drumurile publice! :)
0
1,345
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!