Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Decizie istorică anunţată de Renault: constructorul francez părăseşte definitiv piaţa din China

15 Aprilie 2020 - 10:51
Denis Godorozea
Renault a devenit unul dintre puţinii constructori auto care au suferit un eşec pe piaţa din China, una dintre cele mai atractive pieţe pentru toţi constructorii auto. După investiţii colosale şi lansarea uzinelor de producţie în ţara asiatică, francezii s-au văzut nevoiţi să părăsească definitiv piaţa din cauza vânzărilor proaste înregistrate de gama de modele cu motoare termice.
Legislaţia din China impune taxe usturătoare pentru automobilele importate din afara ţării, iar în acest context, ţinând cont de cererea imensă, constructorii auto aleg să dezvolte uzine pe teritoriul Chinei pentru producţia destinată pieţei locale. Însă şi în acest caz afacerea devine anevoioasă, or legislaţia ţării permite construcţia uzinelor doar în cadrul unor întreprinderi comune dezvoltate pe baza contractelor de parteneriat cu constructorii auto locali. Pe aceeaşi cale au mers şi francezii de la Renault.
În 2013 Renault a înfiinţat o întreprindere comună cu constructorul Dongfeng. Uzina deschisă de cele două companii în Wuhan a fost prevăzută pentru o producţie anuală de până la 110 mii automobile, iar prioritare pentru francezi erau modelele din segmentul SUV-urilor. Contractele au fost semnate în grabă, însă producţia a început abia în 2016, când rivalii francezilor aveau deja în China vânzări stabile de zeci şi sute de automobile anual. Deci, având şi o gamă de modele bine definită, Renault nu a reuşit să atingă nivelul de vânzări planificat iniţial, or chiar şi în 2019 în China cei de la Renault au reuşit să comercializeze în total doar circa 20 mii automobile. Criza pandemică şi stoparea producţiei şi a vânzărilor a determinat francezii să întreprindă măsuri urgente pentru a reduce costurile, iar astfel a fost luată decizia de a vinde cota Renault în cadrul întreprinderii din China partenerilor de la Dongfeng.
Această decizie fără precedent înseamnă că toată gama de modele Renault va fi eliminată de pe piaţă, cu mici excepţii, însă. Francezii îşi vor onora obligaţiunile faţă de clienţii care au ales anterior un automobil cu emblema Renault, păstrând reţeaua de deservire specializată. Totodată francezii vor continua să comercializeze în China modelele utilitare, dar şi electromobilele, or aceste două segmente nu au tangenţe cu întreprinderea comună creată cu Dongfeng.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter