Sfârşit de istorie pentru Lexus GS: niponii prezintă ediţia de adio

23 Aprilie 2020, 13:41
Denis Godorozea
Lexus confirmă oficial eliminarea completă din gamă a sedanului GS prin lansarea ediţiei finale Etarnal Touring. Succesorul indirect al sedanului din segmentul E a fost lansat cu câţiva ani mai devreme, acesta fiind Lexus ES cu o concepţie absolut diferită, iar istoria modelului GS, considerat de mulţi fani unul iconic, a luat sfârşit.
Pentru prima dată Lexus GS a fost lansat în 1993. Modelul a venit să se dueleze pe piaţă cu sedanurile premium din segmentul E, având o platformă dedicată cu tracţiune standard pe puntea spate. Această concepţie a supravieţuit şi până în prezent, cu cea de-a patra şi ultima generaţie GS, iar acum modelul a fost substituit cu noua generaţie ES, care are la bază platforma modulară TNGA cu tracţiune standard pe puntea faţă.
Actualul GS a fost lansat în 2012 şi a adus evoluţia în limbajul stilistic al constructorului premium nipon, fiind unul dintre cele mai stilate modele din acei ani şi, probabil, până în prezent. Ba mai mult de atât, anumite elemente de design, concepute iniţial cu GS, au ajuns şi pe cea mai nouă gamă de modele Lexus. Totodată, Cea de-a patra generaţie GS a fost una globală, or până în 2012 modelul respectiv a fost dedicat exclusiv pieţei nord-americane. Expansiunea nu a adus succes modelului, anual fiind înregistrate vânzări mult sub aşteptările niponilor. În mare parte anume prezenţa sedanului mai accesibil ES i-a jucat festa GS-ului, şi tot acest model l-a şi înlocuit într-un final pe piaţă.
Deci, eliminarea din gamă este oarecum justificată, or proiectarea unei generaţii noi presupune costuri foarte mari în raport cu vânzările minore. Mai devreme Lexus GS a fost eliminat de pe majoritatea pieţelor, acum fiind prezent doar în SUA şi Japonia, unde acum se lansează ediţia de adio, denumită GS Eternal Touring.
Ediţia finală se distinge de celelalte versiuni printr-un decor negru-lucios exterior, precum grila radiatorului, capacele oglinzilor retrovizoare exterioare şi eleronul compact de pe capacul portbagajului. Pe lângă cele menţionate, versiunea specială oferă la alegere câteva seturi de jante originale, care ascund etrierele portocalii ale sistemului de frânare. Habitaclul este standard tapisat cu piele şi include inserţii contrastante de culoare roşie şi din fibră de carbon.
Lexus GS Eternal Touring va fi disponibil în Japonia din vara acestui an cu motorizările hibride şi cele pe benzină. Niponii nu au anunţat câte unităţi speciale vor fi produse, însă producţia va lua sfârşit până la finalul acestui an. Mai târziu o versiune de adio, cel mai probabil, va fi lansată şi pe piaţa americană.
0
1,649
GALERIE FOTO (9 IMAGINI)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!