Sfaturi şi recomandări: cum are loc deservirea tehnică a maşinilor în perioada autoizolării

27 Aprilie 2020, 17:07
Denis Godorozea
În contextul stării de urgenţă anunţate în ţară şi regimului de autoizolare pe fundalul crizei pandemice provocate de coronavirus Covid-19, tot mai mulţi dintre noi renunţă la călătorii cu automobilul personal. Numeroşi sunt, însă, şi cei care din varii motive se văd nevoiţi să apeleze la călătorii cu maşina personală, iar în acest caz unitatea de transport trebuie, bineînţeles, şi deservită tehnic. Costurile de întreţinere şi reparaţie pot varia de la un model la altul şi în funcţie de tipul lucrărilor realizate, iar noi ne-am propus să venim cu câteva precizări şi răspunsuri la întrebări care sunt tot mai multe în rândul automobiliştilor acum.
Cum activează service-urile auto pe perioada autoizolării?

Din start am vrea să menţionăm, autorităţile nu au impus restricţii în modul de activitate a staţiilor de deservire tehnică auto, deci majoritatea întreprinderilor de profil activează în continuare, cât service-urile autorizate, atât şi cele care nu sunt specializate pe anumite mărci. Dar am recomanda să contactaţi telefonic unitatea unde deobicei deserviţi automobilul, pentru a preciza orarul de muncă şi a solicita o programare prealabilă.
Pe perioada autoizolării mai multe service-uri autorizate din ţara noastră au fost mai inventive şi au venit cu servicii noi pentru clienţii săi. De exemplu, reprezentanţele Dacia, Ford, Jaguar, Land Rover, Mazda, Nissan, Renault, Skoda, Suzuki şi Volvo oferă clienţilor opţiunea de a prelua automobilul chiar de la adresa de domiciliu a clientului, iar după lucrările executate maşina este livrată la adresa indicată de client. Deci, clientul nici nu va trebui să părăsească locuinţa, din moment ce achitarea serviciilor are loc prin intermediul cardului bancar.
Putem depăşi termenul de deservire tehnică în perioada autoizolării?

De acest subiect sunt preocupaţi mai mult proprietarii automobilelor noi, care beneficiază de garanţie. Ei bine, nu există un răspuns corect per general, însă deobicei constructorii auto admit o deviere de 10% de la termenul recomandat de deservire tehnică periodică. Cu un comunicat în acest sens au venit şi cei de la Mazda Moldova, care au anunţat că se admite o depăşire a parcursului deservirii tehnice cu până la 3,000 kilometri. Mai mult de atât, brandul nipon a extins şi perioada garanţiei pentru acei clienţi, a căror garanţie s-ar fi încheiat în mod normal în luna martie a acestui an.
Deci, se admite depăşirea termenului de deservire tehnică pentru cea mai mare parte de automobile, indiferent de brand, anul producţie sau parcursul indicat de odometru, fără riscuri de a provoca defecte la nivel de unitate de propulsie sau alte componente ale automobilului. Chiar şi cu cele menţionate, recomandăm să contactaţi distribuitorul oficial al mărcii Dvs pentru detalii exacte în acest sens. Cu siguranţă, managerii vă vor asista în identificarea unei soluţii pentru cazul Dvs.
Ce facem dacă avem o reparaţie urgentă dar nu vrem sau nu putem să apelăm la serviciile unei staţii tehnice specializate?

Începând cu ziua de astăzi, 27 aprilie 2020, mai multe întreprinderi din ţară au permisiunea de a reveni la activitate, printre care şi magazinele de piese auto. Chiar şi aşa, în cazul în care doriţi să minimizaţi contactele cu alte persoane în perioada autoizolării sau nu aveţi posibilitatea să vizitaţi personal magazinele, aveţi posibilitatea să comandaţi piesele necesare online sau telefonic, cu livrare la domiciliu sau orice altă adresă indicată. Cel puţin, companiile mari, distribuitori de piese auto, prestează servicii de livrare.
Totuşi, cazurile evaluate de noi mai sus presupun şi anumite cheltuieli financiare, de care probabil nu dispunem cu toţii. În acest caz, în scopuri de economie de mijloace financiare şi de a minimiza contactele cu lumea exterioară, ar fi de recomandat să monitorizaţi starea maşinii personale, chiar şi dacă nu circulaţi cu ea de câteva zile sau chiar săptămâni. Verificaţi nivelul uleiului din motor şi a celorlalte lichide tehnice, porniţi motorul o dată la câteva zile pentru a menţine în stare tehnică bună bateria.
0
3,719
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!