Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Aşa învaţă copiii din Estonia regulile de circulaţie. Cum arată mini-oraşul creat pentru asta?

25 Mai 2020 - 11:18
Ilie Toma
Cum ar putea învăţa copiii cel mai bine siguranţa în trafic decât într-un mod distractiv, cu multă implicare şi într-un orăşel realist, în care ei pot lua rol de şoferi, biciclişti şi pietoni? Estonia ne oferă un exemplu superb al unui orăşel special creat acest scop.
Orăşelul are străzi proiectate realist, cu semafoare şi marcaje rutiere, cu treceri de pietoni şi piste rezervate bicicliştilor. Ba chiar are şi o mulţime de indicatoare de circulaţie, dar şi poduri, tunele, sensuri giratorii, treceri peste căi ferate şi chiar o staţie peco!
Staţia e funcţională, întrucât copii pot circula atât cu maşinuţe electrice, cât şi cu din cele propulsate de mici motoare pe benzină. De asemenea, ei pot circula şi pe o bicicletă prin oraş, sau chiar pe jos, în rol de pietoni, iar astfel înţeleg şi mai bine aceleaşi străzi din perspective diferite. Noi am fost inspiraţi să descoperim orăşelul de către camaradul nostru de expediţii, Victor Guzun, care locuieşte în Tallinn în prezent.
La fiecare jumătate de oră, pe acest poligon copiii pot asista şi la training-uri teoretice despre regulile de circulaţie. Preţurile sunt decente, biletul pentru un copil costând 15 euro (sub 300 lei moldoveneşti). Mai mult ca atât, orăşelul poate fi rezervat pentru zile de naştere ale copiilor, rezervarea pentru 15 copii costând 200 euro vara şi 150 euro iarna, iar pentru cei ce vor să se distreze o oră fără alţi copii prin preajmă, având la îndemână atât orăşelul cât şi o casă a jocurilor, există şi servicii mai scumpe.
Întregul orăşel e situat la o distanţă de 30 minute de condus faţă de centrul capitalei estoniene, Tallinn. El este parte a unui complex mai mare, numit Laitse Rally Park, în care au loc şi adulţii, aici existând şi un circuit adevărat de motorsport, dar şi un circuit mai mic de karting. Accesul pe circuit e deschis atât şoferilor care vor să-şi antreneze spiritul sportiv de condus, cât şi pentru competiţii sau evenimente corporative.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter