Belaruşii prezintă primul autobuz electric de serie: MAZ-303E10 a fost prezentat preşedintelui

6 Mai 2020, 10:16
Denis Godorozea
Compania MAZ prezintă primul în istoria sa autobuz 100% electric de serie — modelul MAZ-303E10 a debutat în prezenţa preşedintelui Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, iar în viitorul apropiat va ajunge pe străzile oraşului Minsk.
Autobuzul electric a fost dezvoltat pe baza modelului existent MAZ-303, debutat mai devreme. Pentru a reduce costurile de dezvoltare şi producţie, constructorul a dispus unificarea celor două modele, iar astfel din punct de vedere tehnic şi estetic vehiculele nu se disting prea mult. Diferenţa principală este, bineînţeles, substratul tehnic electrificat, însă aici belaruşii nu au făcut prea mari descoperiri, or motorul electric a fost preluat de la germani.
Noul MAZ-303E10 este propulsat de motorul electric ZF CeTrax, ce dezvoltă 408 CP şi un cuplu maxim de 2,170 Nm, şi acţionează puntea spate. Motorul este alimentat de la un set de baterii de 285 kWh, situate în plafonul vehiculului, iar cu un consum mediu de energie de 0.8 kWh/km autobuzul va oferi o autonomie de circa 300 km. Autonomia generoasă vine să acopere un neajuns al lui MAZ-303E10, şi anume imposibilitatea încărcării rapide de la surse puternice de curent electric — autobuzul electric va rula până la epuizarea rezervelor pe timp de zi, după care va fi încărcat timp de o noapte.
Bateriile grele au impus şi alte limitări — dacă autobuzul similar cu motor termic poate transporta concomitent până la 110 persoane, atunci versiunea sa electrică va putea transporta doar 70 pasageri, 30 dintre care pe scaune.
Afară de substratul tehnic electrificat, noul MAZ-303E10se laudă cu tehnologii mai moderne la bord, printre care sistemul adaptiv de lumină ambientală, instrumentar de bord digital pentru şofer, rampă electrică pentru acces pentru persoanele cu dizabilităţi, sisteme de siguranţă activă şi asistenţă pentru şofer, iar cea mai mare mândrie a belaruşilor este suspensia independentă faţă, însă şi aceata este livrată de ZF.

Deocamdată nu se cunoaşte când va începe producţia de serie a noului autobuz electric. Belaruşii nu au comunicat nici despre planurile de livrare în alte ţări.
0
3,462
GALERIE FOTO (5 IMAGINI)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!